• Heeft Google een nieuw economisch model voor het web bedacht?

  , ,
  Al meerdere jaren wordt er door experts, adviseurs en visionairs driftig gediscussieerd over een online economisch model voor uitgevers. Ook zelf heb ik me meerdere malen met de vraag bezig gehouden om te beseffen hoe ingewikkeld dit vraagstuk is. Wie de discussie enigszins volgt ontwaart twee duidelijke standpunten. Zij die vinden dat de gebruiker voor online 'content' dient te betalen (en dus de pay wall bepleiten) staan lijnrecht tegenover degenen die juist vinden dat 'content' een vrij en eenvoudig te verspreiden product moet zijn om zo meer bereik en waarde te creëren zodat de verspreiding van die content op andere manieren gefinancierd kan worden.

  Zelf neig ik ernaar om me in het laatste kamp te scharen. Het principe van het internet als vrije bron van informatie waar alles onderling gelinkt en gedeeld kan worden heb ik hoog in het vaandel. Daarnaast kan een pay wall economisch ook nooit de oplossing zijn. Op de korte termijn lijkt het misschien wel te werken maar op de lange duur is het onmogelijk om als relatief klein uitgever voldoende betalende abonnees en adverteerders aan je te binden (en vast te houden) terwijl je gelijktijdig het potentiële bereik beperkt door slechts in een klein deel van die enorme online vijver te vissen. Een vijver waarin de gebruiker veel van de geboden informatie ook gratis kan vinden. Niet in de laatste plaats omdat het uitgeversvak online gedemocratiseerd is.

  Zij die hard roepen dat informatie vrijelijk moet vloeien worden echter met een praktisch probleem om de oren geslagen. Op welke wijze moeten degenen die inhoud professioneel creëren dan betaald worden? Het alom beproefde model van het plaatsen van advertenties bij gepubliceerde inhoud leek de meest logische optie, Google is hier zelfs groot mee geworden. Toch blijkt dat online adverteren niet heeft gebracht wat we ervan hadden verwacht. De opbrengst van online advertenties wegen nog altijd niet op tegen de advertentieomzet in print media en de gebruiker is het langzamerhand volledig zat om zich door een woud van knipperende banners te banen.

  Alternatieve oplossingen waarmee wordt geëxperimenteerd hebben links en rechts kleine successen geboekt. Een veel gehoord alternatief is bijvoorbeeld crowd funding, maar je kunt je afvragen hoe vaak men bereid is te betalen voor alweer zo'n nobel initiatief of project...
  Een nieuw product van Google zou wel eens de omslag in denken kunnen betekenen. http://www.adweek.com/news/advertising-branding/google-unveils-new-revenue-option-web-publishers-139261