• Apple fan maakt kennis met Android

  , ,

  Naast Apple heb ik nog een andere voorliefde. Al sinds lange tijd gebruik ik zowel zakelijk als privé vele Google diensten en dat heeft ervoor gezorgd dat ik ook een overtuigd en loyaal Google gebruiker ben geworden. Zo loyaal dat ik vorige week tijdens de besluitvorming rond de aanschaf van een tablet het voordeel aan Google heb gegund.


  Ik heb meer dan een jaar geduldig gewacht op de retina versie van de compacte iPad Mini maar toen het moment van aankoop nabij was sloeg de twijfel toe. Zou het niet slimmer zijn om een Nexus 7 aan te schaffen om als doorgewinterd Google gebruiker ook eens kennis te maken met Android? Qua hardware komt de iPad Mini in de meeste reviews als superieur uit de bus, maar met de Nexus en Android KitKat is Google gevaarlijk dicht genaderd. De prijs gaf uiteindelijk de doorslag. Tijd om eens een keertje vreemd te gaan…

  Acceptabele hardware

  Qua hardware kan ik duidelijk zijn. Nee, dit is geen Apple kwaliteit. Niet slecht, maar zeker geen object van esthetische schoonheid en die mini USB oplader is een ramp. Daar staat tegenover dat het apparaat wel lekker in hand ligt . Het heldere beeldscherm doet niet onder voor een iPad ook al heeft het een ietwat lagere resolutie. Wat de processor betreft kan ik de Nexus alleen vergelijken met mijn oude 3d Gen iPad van bijna twee jaar oud. Oneerlijk, maar voor mij voelt het acceptabel, al geloof ik de reviewers op hun woord als ze beweren dat de A7 chip in de nieuwe iPad Mini sneller is. Zo merk ik al bij het verversen van een newsfeed of scrollen in een zware webpagina dat het niet altijd even vloeiend gaat. Wat betreft hardware mag Apple nog altijd de meerdere zijn maar daar ging het me niet om. Ik wilde weleens weten hoe goed Android inmiddels is…

  Verrassend simpele installatie

  Direct uit de doos wordt de Nexus 7 geleverd met een oudere versie van Android maar na de initiële setup wordt direct gevraagd om te updaten naar het nieuwe Android 4.2 KitKat. Een kind kan de was doen. Binnen een uur was ik up and running. Software up to date, instellingen verkend en Google accounts toegevoegd. Klaar om de Play Store te bestormen op zoek naar mijn favoriet apps. En die zijn er allemaal: Uiteraard Facebook, Twitter en Google+, maar ook Flipboard, Circa en Zite, Evernote, Blogger, Kindle, Dropbox, Snapseed en ga zo maar door. Voer bij al deze cloud diensten je accountgegevens in en voilà, je hele online leven gemigreerd naar Android.
  Wat dat betreft had Eric Schmidt wel gelijk met zijn Google+ post over de eenvoud van zo’n verhuizing. Op het eerste gezicht doet de ervaring met Android dus niet onder voor iOS. Wat dan wel?

  Nadelen ten opzichte van iOS

  Toegegeven, iOS 7 ziet er een stuk mooier uit. Ook sommige van mijn geliefde apps ogen beter onder iOS. Vooral Zite vind ik op de Nexus minder prettig. Flipboard is O.K. maar reageert minder vloeiend. Verder ben ik flink aan het worstelen met de Photo’s app. Ik begrijp de structuur van diverse mappen blijkbaar niet goed? Daar staat tegenover dat je ook hier als Google+ gebruiker zijnde het voordeel van de Google Cloud zal ervaren. Foto’s die ik met mijn iPhone maak verschijnen binnen luttele minuten op mijn Nexus tablet om ze te bewerken. Alhoewel?

  Wat betreft sommige app-categorieën is het duidelijk dat het iOS platform nog altijd de voorkeur van veel ontwikkelaars heeft. Veel van de vernieuwende fotografie-apps die onder iOS gebruikers heel populair zijn zul je bijvoorbeeld niet in de Play Store vinden. Apps zoals Hipstamatic, Camera+ of FaceTune. De laatste tijd zijn er echter een hoop goede foto-apps voor Android uitgebracht. Uiteraard is Snapseed wel beschikbaar. Oorspronkelijk ontwikkeld door Nik Software is dit juweeltje sinds vorig jaar in handen van Google. Ook Instagram, Camera Awesome en VSCOcam zijn sinds kort beschikbaar voor Android. 

  Gevangen in iCloud?

  Een ander probleem is het feit dat je als Apple gebruiker data gebruikt die wordt gesynchroniseerd via Apple’s gesloten iCloud. Die gegevens kunnen niet zomaar uitgewisseld worden met andere platformen. Apple Mail is geen probleem, dat is gewoon een IMAP server en mijn zakelijke mail accounts zijn sowieso alemaal Gmail accounts. Maar als Apple gebruiker heb ik wel al mijn contacten aan de Apple Cloud toevertrouwd. Omdat ik al jaren Gmail gebruik heb ik nieuwe adressen regelmatig geëxporteerd naar Gmail dus beschik ik in Android over en redelijk up to date adresboek. 
  Wat betreft notes en todo’s wordt het lastiger. Ik ben erg gewend geraakt om de ingebouwde Reminders app van Apple te gebruiken, zowel op mijn iPhone als Mac. Die gegevens kun je niet synchroniseren met een Google dienst en vice versa. De todo’s in Google Now of Google Keep synchroniseren op hun beurt niet met iCloud Reminders. De oplossing is nu om al mijn notities en todo’s maar in Evernote te stoppen. Die kan ik immers ook op mijn iPhone en Mac raadplegen. Evernote werkt overigens erg goed onder Android. Zeker in combinatie met de Widgets.

  Voordelen ten opzichte van iOS

  Ik moet eerlijk toegeven dat het aantal nadelen me erg is meegevallen. De voordelen zijn daarentegen aanzienlijk. Het feit dat je custom home screens kunt aanmaken en widgets toevoegen is slim bedacht (vooral de widget van Evernote) De notificaties van Android zijn heel erg handig. Google Now is uiteraard sytem-wide geïntegreerd en dat is een belangrijk voordeel. Nog belangrijker is het feit dat je onderling gegevens tussen apps kunt delen. Zodra een app is geïnstalleerd verschijnt het in het system-wide share menu. Zo kun je vanuit iedere app iets delen naar Pocket, Dropbox of Evernote. Ook als de app-ontwikkelaar hier geen support voor het ingebouwd. 

  En dan is daar natuurlijk het feit dat Android het toestaat om andere invoermethoden te installeren. Swype is natuurlijk een bekende en inderdaad werkt het slepen over toetsen in combinatie met de ingebouwde woordsuggestie verrassend goed. Na en paar dagen ben ik overgestapt op het vergelijkbare SwiftKeys omdat dit toetsenbord er beter uitziet en een paar handige extra opties biedt zoals het ‘leren’ van woorden afkomstig uit je email berichten en social media accounts. Helaas missen deze apps een belangrijk stuk gereedschap dat iOS wel standaard heeft ingebouwd. Zo maak ik veelvuldig gebruik van text expanding. Een vooraf vastgelegde zin wordt daarmee automatisch ingevoegd zodra je een afkorting intoetst. Tijdens het zoeken naar een dergelijk alternatief voor Android kwam ik er achter dat het standaard toetsenbord van Google dit wel ondersteunt, het is alleen een beetje verstopt in de instellingen.
  Tevens leerde ik dat er ook een plug-in bestond die woorden uit je mail en social media accounts aan de woordherkenningsbibliotheek van het standaard Google toetsenbord toevoegt. Met User Dictionary plus het standaard toetsenbord eigenlijk net zo makkelijk als SwiftKeys.

  Conclusie

  Om geen misverstanden te laten ontstaan, ik ben nog altijd een fervent Apple gebruiker. Maar ik moet ook eerlijk toegeven dat ik inmiddels veel plezier beleef aan mijn Nexus tablet. De combinatie met een iPhone voor onderweg is eigenlijk wel ideaal. Op de iPhone kan ik bijv. gebruik maken van de superieure fotografie ervaring, terwijl ik een tablet juist veel meer gebruik voor lees en schrijfwerk en juist daar heb ik voordeel van Android en de integratie met Google diensten.

  Mijn conclusie is dat het eeuwig zonde is dat de introductie van Android de twee voormalige partners zo uit elkaar heeft gedreven want het meest ideale zou een iPad met naadloos geïntegreerde Google services zijn geweest. Hoe dat zo ver heeft kunnen komen ben ik aan het lezen in het aanbevelenswaardige boek van Fred Vogelstein getiteld ‘Dogfight, how Apple and Google went to war and started a revolution’.


  Door: Fred van der Ende