• Het belang van de vernieuwde Google zoekmachine

  , ,

  Google heeft dit najaar naar aanleiding van de 15e verjaardag van het bedrijf een nieuw zoekalgoritme doorgevoerd met codenaam 'Hummingbird'. Een enorme verandering die ook veel gevolgen heeft voor het zoeken en vinden van bedrijven. Ik heb me de afgelopen periode flink ingelezen mede dankzij de verhelderende Google+ posts van +Mark Traphagen en +Mike Blumenthal. Meest behulpzaam was echter het boek Google Semantic Search van +David Amerland.

  Semantische zoekmachine

  Google is langzamerhand een stuk intelligenter geworden. De zoekmachine is in staat om onderling verband tussen afzonderlijke stukjes informatie te herkennen. Dat wordt ook wel aangeduid als semantic search. Zo is een semantische zoekmachine bijvoorbeeld in staat om een logisch verband te leggen aan de hand van de zoektermen die de gebruiker heeft ingevoerd. Een vorm van kunstmatige intelligentie en de methodiek erachter is dan ook hogere computerwetenschap die ik begrijpelijk wil maken aan de hand van een simpel voorbeeld uit mijn dagelijkse praktijk:

  Traditioneel zoeken in de praktijk

  Laten we eerst even een paar stappen terug doen naar de situatie van een paar jaar geleden: Ons horecabedrijf Theehuis Dennenoord, gespecialiseerd in de originele Engelse Afternoon Tea, is gevestigd in Nutter. Het adres wordt duidelijk op elke pagina van onze site vermeld. Stel dat een potentiële bezoeker wel eens over ons heeft gehoord maar niet meer weet wat de bedrijfsnaam is? Hij of zij voert dan bijvoorbeeld een zoekterm in als: 'Theehuis in Nutter', en voilá, onze homepage staat bovenaan in de zoekresultaten...
  Dit is een schoolvoorbeeld van een simpel zoekresultaat aan de hand van steekwoorden (keywords). De domeinnaam en de titel van de website bevatten het woord 'Theehuis' en op elke pagina komt het woord 'Nutter' voor. Aangezien we ook het enige theehuis in Nutter zijn is onze website waarschijnlijk één van de weinige pagina's waar de zoekmachine deze combinatie van steekwoorden überhaupt kan vinden. Als een gebruiker naar een theehuis in Amsterdam had gezocht waren er al veel meer resultaten geweest.

  Semantisch verband tussen zoektermen

  De echte wereld is echter een stuk complexer dan bovenbeschreven ideaal. Ja, ons bedrijf mag dan wel officieel in Nutter gevestigd zijn maar dat is een buurtschap met slechts een handjevol boerderijen dat niet eens over plaatsnaamborden beschikt. Als een bezoeker die niet bekend is in deze omgeving van Ootmarsum naar Vasse rijdt passeert hij of zij een prachtig landschap met glooiende essen zonder te beseffen dat dit Nutter is. Vasse is het dichtstbijzijnde dorp met een duidelijke dorpskern en waarschijnlijk zullen de meeste potentiële bezoekers dit wel kennen. Volgens Google Analytics is dat ook één van de meest gezochte steekwoorden die worden gebruikt om ons bedrijf te vinden: Potentiële klanten zoeken naar een theehuis in 'Vasse'.
  In een traditionele zoekmachine zou ons bedrijf domweg niet boven komen drijven met de zoektermen: 'Theehuis in Vasse'. Het woord 'Vasse' komt immers nergens op de site terug? Voor een semantische zoekmachine is dit echter een eitje. Zo heeft Google alle plaatsnamen ter wereld in z'n database, compleet met coördinaten en straatnamen. Daarmee kan een logische verband gelegd worden. Google weet dat Nutter slechts twee kilometer van Vasse is verwijderd. Aangezien er maar één theehuis in de wijde omtrek bekend is gaat Google ervan uit dat de gebruiker waarschijnlijk op zoek zal zijn naar Theehuis Dennenoord.

  Sociale signalen

  Bovenstaande praktijk is slechts een klein voorbeeld van de vele complexe semantische verbanden die worden gelegd. Zo weet Google inmiddels wat het woord 'theehuis' inhoudelijk betekent en kan relatie leggen tussen dat woord en bijvoorbeeld een database met horecabedrijven of een website over thee. Daarnaast wordt er ook naar semantische relaties gezocht in de berichten van social media sites. Bijvoorbeeld Facebook berichten of tweets die de term 'Theehuis Dennenoord' bevatten of social media gebruikers die over ons praten.
  De hoeveelheid volgers en het feit of zo'n gebruiker actief berichten post heeft invloed op het gewicht van de indexering. Zo staat onze Facebook pagina met 2500 volgers redelijk hoog in de resultaten. De invloed van social media gebruikers wordt afgewogen met behulp van een complex aantal factoren. Daarbij wordt extra meegewogen of een social media gebruiker over een Google+ profiel beschikt en officieel het 'Google Authorship' heeft geclaimd. Berichten of blog posts van geverifieerde auteurs krijgen veel meer gewicht in de semantische zoekresultaten. In een volgend artikel ga ik dieper in op het authorship principe maar ik zal hier alvast een voorbeeld geven:

  Authorship voor hogere zoekresultaten

  Er zijn veel websites die over ons bedrijf hebben geschreven. Wie op 'Theehuis Dennenoord' zoekt krijgt een flink aantal pagina's met zoekresultaten van o.a. het VVV, Iens.nl, Zoover en Yelp tot en met redactionele artikelen uit Libelle, Margriet en Landleven. Allemaal bekende websites met een groot bereik. Echter, er is een onafhankelijke website die de laatste tijd heel hoog in de zoekresultaten scoort. Het betreft een review op BijzonderPlekje.nl waarbij naast de link een portretfotootje van auteur +Marloes Brekelmans wordt getoond. Die foto is afkomstig van haar Google+ profiel. Marloes heeft haar profiel aan haar website gekoppeld en de inhoud van haar site als intellectueel eigendom geclaimd met behulp van Google Authorship.
  Sinds de laatste update van Google wordt er zoveel mogelijk gezocht naar het logische verband tussen informatie over producten, diensten of bedrijven en de aanbevelingen of meningen van 'echte' mensen. Het sociale signaal van een geverifieerd auteur als Marloes scoort dan blijkbaar hoger dan een anoniem geschreven artikel op een populaire website. Websites die veel interessante inhoud publiceren, geschreven door auteurs die geverifieerd zijn, krijgen voorrang.

  Lokale gegevens in semantische verbanden

  Laat ik tot slot nog een extra argument geven als je als ondernemer zijnde nog niet goed op de hoogte bent van de nieuwe algoritmen in de Google zoekmachine maar wel donders goed beseft dat een hoge 'ranking' in de zoekresultaten belangrijk kan zijn voor je bedrijf.
  Zoals ik hier al eerder heb beschreven heeft Google vorig jaar een grote verandering doorgevoerd wat betreft de database met informatie over lokale bedrijven (deze database wordt o.a gebruikt in Google Maps). Al deze bedrijfsvermeldingen zijn inmiddels geconverteerd naar een Google+Local pagina. Ieder bedrijf dat over een officiële vermelding in Google Maps beschikte heeft tegenwoordig dus een Google+ pagina. Zoek maar eens naar je bedrijf in plus.google.com/local.
  Bedrijfseigenaren kunnen hun lokale Google+ pagina verifiëren en koppelen met hun website zodat de basisgegevens afkomstig van deze Google+Local pagina in een mooi overzichtelijk extra venster naast de zoekresultaten verschijnen. Compleet met foto's, een kaart met routebeschrijving, openingstijden en telefoonnummer en recensies van Google gebruikers. Wanneer je een lokale Google+ pagina hebt geverifieerd wordt er dus een verband tussen je Google+Local pagina en de website aangemaakt. Een verband dat Google zwaar laat meewegen wat betreft de 'ranking' van je bedrijf in de zoekresultaten naarmate je Google+ pagina meer reviews heeft en een hoge waardering krijgt.

  Conclusie

  Tot dusver ben ik content met de positie die mijn bedrijf in de nieuwe zoekresultaten scoort. Ik heb gelukkig al vroeg ingezien dat Google+ belangrijk zou worden en ook mijn bedrijf beschikt al geruime tijd over een Google+ pagina die gekoppeld is met onze website. Ook als persoon ben ik actief op Google+ en heb ik inmiddels authorship geclaimd voor mijn websites.
  Als je een bedrijf hebt kun je er volgens mij niet meer omheen. Google+ is belangrijk voor de 'ranking' in de zoekresultaten. Je doet er verstandig aan om hier mee aan de slag te gaan...


  Door: Fred van der Ende