• Ook de weg kwijt in iOS 7?

  , ,
  Blijkbaar was ik niet de enige die gisteravond tevergeefs probeerde om iOS 7 (het nieuwe besturingssysteem) op mijn iPhone te installeren. De servers waren zo zwaar overbezet dat ik het maar heb opgegeven en de upgrade pas vanochtend heb gedaan. En net als bij veel Apple gebruikers kon ik voorspellen dat vandaag een onproductieve dag zou worden omdat die iPhone ineens heel anders werkt en vooral heel anders oogt!

  Heftige veranderingen

  Wie de aankondiging van afgelopen zomer een beetje heeft gevolgd wist al lang dat deze nieuwe versie een heftige verandering wat betreft uiterlijk en vormgeving zou brengen. Hoofdvormgever Jony Ive is persoonlijk verantwoordelijk voor dit onorthodoxe uiterlijk dat veel wit bevat in combinatie met lichte, doorzichtige pastelkleuren. De hele interface is voorzien van magere, ultrastrakke tekst die gerenderd wordt in het populaire lettertype Helvetica. Ik zal hier niet ingaan op de vraag of het eindresultaat mooi is of niet. Daar is al voldoende over gezegd. Voor mijzelf kan ik in ieder geval zeggen dat ik er waarschijnlijk niet snel aan gewend zal zijn al zijn er hoop nieuwe opties die me wel bevallen...

  Plat en mimalistisch

  De minimale vormgeving van Ive is een antwoord op de zwaar bekritiseerde skeuomorphe vormgeving waar veel software van Apple overdadig mee versierd was. Denk aan adresboeken of agenda's die op een echt papieren boek lijken, compleet met gestikt leer langs de rand of restjes van afgescheurd papier. Veel criticasters van deze vormgeving zullen ongetwijfeld gelijk hebben gehad. In de wereld van interface- en webdesign is de trend naar minimalisme duidelijk zichtbaar. Eenvoudige iconen en teksten in plaats van echte ogende knoppen om duidelijk maken waar de gebruiken op moet drukken. Ik ben ook een voorstander van dat minimalisme maar met  iOS 7 wordt ik me ineens bewust van een specifiek probleem

  Conditionering door herhaald klikgedrag

  Ik merk zelf dat ik nogal last heb van een zekere conditionering als gevolg van herhaald klikgedrag. Als ik bijvoorbeeld een app regelmatig open of bepaalde herhalende handelingen verricht, verwacht ik ze altijd op dezelfde plek. Om die reden heb ik de apps op mijn iPhone en iPad op precies dezelfde wijze gerangschikt. Op die manier kan ik bijvoorbeeld zonder nadenken de Facebook app vinden omdat die op al mijn apparaten links onder in het scherm staat. Ben ik de enige? Volgens mij niet...

  Gedurende de afgelopen jaren werd me ook nog iets anders duidelijk. Ik heb niet alleen last van deze conditionering wat betreft het feit ik de apps op ongeveer dezelfde plek verwacht. Mijn klikgedrag wordt ook sterk gestuurd door de algemene kleurindruk die een bepaalde knop of icoontje heeft. Veel apps in iOS hadden bijvoorbeeld een overwegend donkerblauwe achtergrond. Neem Facebook, LinkedIn, Hootsuite, Mail, Safari, Dropbox, etc... Als die te dicht naast elkaar gepositioneerd waren had ik de gewoonte om telkens de verkeerde aan te tikken. Hetzelfde probleem trad op met iconen die overwegend groen of rood of bruin waren. Gelukkig waren er ook vrij veel iconen van apps die wel een onmiskenbaar uiterlijk hadden, skeuomorp zoals een Instagram app die oogt als een camera.

  Wit is de nieuwe kleur

  Helaas komt daar vandaag verandering in. De meeste iconen van de standaard  Apple apps  hebben een witte achtergrond met daarop een minimalistisch icoontje zodat ze allemaal dezelfde kleurindruk hebben. Apple heeft in de aanloop naar deze grote upgrade veel ontwikkelaars van apps weten te motiveren om de afgelopen maanden hard te werken om veel van de nieuwe functionaliteiten toe te voegen. Daarbij hebben heel veel ontwikkelaars ook enthousiast de vormgeving van hun app aangepast naar het voorbeeld van Jony Ive. Zo heeft Google de afgelopen weken al het ontwerp van veel app iconen veranderd naar een weergave met een witte achtergrond.

  Na de installatie stonden ook tientallen apps klaar met een update en ook daar zaten meerdere apps bij die nu ineens een lichte achtergrond hebben. Op dit moment is het scherm van mijn iPhone voorzien van heel veel apps met een witte kleurindruk en een onduidelijk icoontje. De juiste app opstarten is voorlopig een hele toer...


  Door: Fred van der Ende