• Gouden tijden voor de iPhone?

  , ,

  Source: www.goldgenie.com

  Een aantal opvallende technologienieuwtjes van het afgelopen jaar die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben tonen aan dat we langzamerhand beginnen te snappen dat een 'smartphone' eigenlijk helemaal geen telefoon is. En daarom is het wat mij betreft ook helemaal niet belangrijk wat voor kleur dat ding heeft, of dat er wellicht ook een goedkope plastic variant komt. Een goudkleurige iPhone? Come-on! Als je geld teveel hebt kun je die allang bestellen...

  Neem bijvoorbeeld de introductie van de Google Chromecast, de lancering van PayLeven (en de aankondiging dat ook Nederlandse banken serieus van start gaan met betalen per mobiel), de introductie van een opvallende digitale camera van Sony en de hype rond slimme horloges. Allemaal voorbeelden waarbij de telefoon niet de hoofdrolspeler is maar juist als hub voor specifieke toepassingen wordt ingezet. Een krachtige mobiele computer voorzien van een hoge resolutie touchscreen en een mobiele internetverbinding. Maar bovenal een computer die iedereen altijd bij zich heeft.

  De telefoon als Remote Control

  Apple biedt al een tijdje de mogelijkheid om audio en video op de TV af te spelen in plaats van het kleine scherm van je telefoon. Die streamingtechnologie heet AirPlay en is beschikbaar als je over een Apple TV beschikt, een klein apparaat die je met een HDMI-kabel aan je TV koppelt. Die Apple TV beschikt over WiFi. Vanaf ieder Apple apparaat in huis kun je vervolgens muziek of video naar dat apparaatje sturen die het op de aangesloten TV zal afspelen.

  AirPlay is geniaal en heel handig maar Google tilde het naar een hoger niveau met de Chromecast, een kleine HDMI dongle die je in een HDMi poort van je TV steekt. Het concept is hetzelfde als bij AirPlay, je zoekt een YouTube video of internetpagina op je telefoon of laptop die je vervolgens op je TV wil vertonen. Er is echter een groot verschil met de AirPlay technologie. De inhoud wordt niet vanaf je telefoon of computer naar de Chromecast dongle gestreamd. Nee, de kleine dongle zoekt zelf verbinding met YouTube of het web om de gevraagde inhoud op te halen en af te spelen. De telefoon fungeert louter als een remote control.

  De telefoon als hub voor pintransacties

  Begin dit jaar ging PayLeven van start. Een Europese betaaloplossing die het voor bedrijven en kleine zelfstandigen mogelijk maakt om ook op locatie pinbetalingen te accepteren. De oplossing bestaat uit een kleine pinpaslezer die via Bluetooth met een smart phone is verbonden. De telefoon fungeert als de pinterminal die het mogelijk maakt om via de mobiele internetverbinding betalingstransacties te verwerken. Ideaal voor marktkooplieden, standhouders op beurzen, taxichauffeurs of andere verkopers op locatie.

  Recent zijn Nederlandse banken gestart met een pilot om ook rechtstreeks betalen met je mobiel (dus zonder pinpas) mogelijk te maken. Je houdt simpelweg je telefoon bij een sensor naast de kassa en hop, transactie afgeschreven. Die technologie maakt gebruik van een NFC chip in de telefoon. Slechts een klein aantal van de nieuwste modellen beschikt daarover. De iPhone (nog) niet.

  De telefoon als hub voor een digitale camera

  De mobiele telefoon groeide in korte tijd uit tot de meest gebruikte camera waarmee we die miljoenen foto's maken die we via social media delen. Fabrikanten van smartphones zochten de afgelopen jaren naarstig naar oplossingen om de kwaliteit van de kleine ingebouwde beeldsensor en lens te verbeteren. Daar ligt een probleem verscholen. De wetten van de 'digital imaging' technologie bepalen nu eenmaal dat beeldkwaliteit afhankelijk is van de grootte van de beeldsensor en de daaraan gekoppelde langere brandpuntsafstand van de lens. Niet voor niets zijn DSLR camera's nog altijd grote apparaten.

  Sony heeft nu een interessant concept bedacht waarbij er geen concessie gedaan wordt aan die wetten. De QX100 is een volwaardige digitale camera waarbij de telefoon als hub gebruikt wordt. De camera is in feite een lens met ingebouwde groot formaat beeldsensor, maar zonder beeldscherm. Zodra je deze camera middels WiFi met de telefoon verbindt kun je met behulp van het touchscreen de camera bedienen om foto's te maken en beheren. Het bewerken en delen van die beelden doe je vervolgens met je favoriete apps op de telefoon zelf.

  De telefoon als hub voor een slim horloge

  De populariteit van slimme armbanden die sportieve prestaties meten zoals de Nike Fuelband of de Fitbit hebben de hype rond de Smart Watch opgejaagd. Mensen zijn blijkbaar bereid om een slim apparaat om hun pols dragen. Die apparaten communiceren met de telefoon in je broekzak. Een slim horloge kan bijvoorbeeld meldingen of berichten weergeven zonder dat je de telefoon uit je broekzak hoeft te halen. Daarnaast biedt zo'n slim horloge om je pols de mogelijkheid om je playlist te bedienen of hands-free te telefoneren.

  Wat ik van Apple zou willen horen

  Nu het najaar voor de deur staat is het weer tijd voor nieuwe aankondigingen van Apple. Komen ze met een nieuwe iPhone en iPad? Ja, duh! Uiteraard komen ze met een nieuwe versie. Welke kleur of vorm dat ding heeft is blijkbaar al zo goed als bekend maar dat interesseert me niet. Veel belangrijker zijn de indicaties hoe Apple bovenstaande ontwikkelingen ziet.

  Komen ze met een Apple TV? Uhm?, die is er toch al? Of bedoelen al die Apple watchers een beeldscherm met een Apple logo? Ook die zijn er al lang. De Cinema Displays behoren tot de beste ter wereld. Het zou een koud kunstje moeten zijn om een scherm met een ingebouwde Apple TV te maken. Veel interessanter is om te vernemen hoe Apple de ontwikkelingen in consumentengedrag ziet. Hoe gaan we TV via internet consumeren. Komen ze bijvoorbeeld met een iTunes voor TV-stations?

  Er zijn geruchten dat de nieuwe iPhone over een ingebouwde scanner voor vingerafdrukken zou beschikken. Dat is interessant. Hoe ziet Apple de toekomst van beveiliging voor bijv. betalingen via de iPhone? Gaan ze mee met de standaard van de NFC chip voor betalingstransacties? Of hebben ze een heel ander idee?

  Hoe ziet Apple de groeiende populariteit van mobiele fotografie. Hoe kunnen ze de kwaliteit van de kleine beeldsensor verbeteren. Er was een gerucht dat Apple een patent zou hebben gedeponeerd waarin beschreven wordt hoe meerdere mobiele imaging sensoren gebruikt worden om één afbeelding vast te leggen. Dat soort ontwikkelingen zijn interessant. Ook belangrijk voor de ontwikkelingen op het gebied van mobiel video.

  Tja, en dan die hype van slimme horloges en andere 'wearable devices'. Tim Cook heeft al een paar keer aangegeven dat Apple zeer geïnteresseerd is in dergelijke toepassingen. Maar wordt het net zo iets als het slimme horloge van Samsung dat deze week werd aangekondigd? Ik hoop van niet. Volgens mij kan het slimmer, en vooral stijlvoller uitgewerkt worden. Waarom zou je in godsnaam die ingebouwde camera met lage resolutie van de Galaxy Gear gebruiken als je een ook een telefoon met een veel betere camera in je broekzak hebt? Waarom zou ik met mijn pols voor mijn mond willen telefoneren? Dan is een bluetooth headset toch veel logischer?

  Conclusie

  Kortom, we leven in een wereld waarin steeds duidelijker wordt dat die computer in onze broekzak straks nog de enige computer zal zijn die we nog nodig hebben. Een hub voor allerlei digitale randapparaten die ons dagelijks leven vereenvoudigen. Apple is als toonaangevend bedrijf in de computertechnologie in de unieke positie om voor al deze vraagstukken slimme oplossingen te bedenken. Het wordt tijd dat we langzamerhand eens een kijkje in de toekomst krijgen in plaats van dat eindeloze geneuzel over de kleur van die nieuwe iPhone, of het ontwerp van de icoontjes in iOS 7…

  Update!
  Inmiddels heeft Apple de nieuwe iPhone geïntroduceerd. Inderdaad, een plastic en een goudkleurige variant, maar dat is niet belangrijk. Veel interessanter is het feit dat er inderdaad een vingerafdrukscanner is toegevoegd. Opvallend is dat er geen NFC chip in zit maar Apple blijkt andere ideeën te hebben voor communicatie met andere apparaten: iBeacons. +Johan Voets heeft er een duidelijke blogpost over geschreven.


  Camera
  Wat betreft de camera zijn er inderdaad vernieuwingen, al is het niet de revolutionaire vernieuwing die in het besproken patent zijn beschreven. De iPhone 5s heeft een grotere beeldsensor voor betere beeldkwaliteit en een flitser die zich aan de kleurtemperatuur van de omgeving aanpast. Dat laatste is wel slim bedacht...


  Door: Fred van der Ende