• Facebook Page? Het is niet allemaal zo eenvoudig

  , ,

  Vorige week presenteerde ik een workshop voor mede-ondernemers van de lokale ondernemersvereniging. Onderwerp: Social Media voor bedrijven en het aanmaken van een Facebook pagina. Daarin werd me weer eens duidelijk dat het allemaal niet zo eenvoudig is als het lijkt...

  Worstelen met tablets

  De sessie bestond deels uit een praktijkgedeelte. We hadden gevraagd om een laptop of tablet mee te nemen zodat we ter plekke de stappen konden doornemen om een Facebook Pagina aan te maken. Opvallend was dat bijna iedereen een iPad of Android tablet bij zich had. Helaas leverde dat wel het nodige geworstel op. Hoe handig een tablet ook kan zijn voor het bijhouden van je Facebook nieuws, een pagina aanmaken is toch wat lastiger. Dat kan niet vanuit de Facebook App dus moest het proces in de mobiele webbrowser voltooid worden. En dan blijkt maar weer eens hoe lastig een tablet kan zijn voor het invoeren van gegevens. Er werd flink geworsteld met kleine popup menu's en selectievelden. Per ongeluk het scherm op een verkeerde plek aanraken kan dan desastreus zijn. Zeker als je halverwege het invullen van het formulier was gevorderd... 

  Hoofdletters niet toegestaan?

  Terwijl we met een groepje bezig waren om allemaal een bedrijfspagina aan te maken viel me op dat er toch veel onverwachte problemen optraden. Zo werd bij een aantal mensen de ingevulde naam voor de pagina niet geaccepteerd met een cryptische waarschuwing. Waarom? Na enig zoeken bleek het probleem de automatische grammaticale controle die Facebook hanteert. Zo mag de naam van een pagina geen hoofdletters voor zelfstandige naamwoorden bevatten. Bijvoorbeeld: 'Kapsalon Oude Luttikhuis' werd niet toegestaan maar 'kapsalon Oude Luttikhuis' wel? 
  Er blijken veel mensen last te hebben van dit probleem. Zie bijvoorbeeld deze discussie in het Facebook forum.
  Facebook blijkt heel rigide om te gaan met de zogeheten 'Improper Capitalization' zoals die in de guidelines is beschreven. Zo kun je blijkbaar geen hoofdletters in zelfstandige naamwoorden gebruiken of meerdere hoofdletters in een woord (bijv. NetSense). Afkortingen blijken ook een probleem te zijn. Als Facebook een afkorting niet kent kun je 'm niet met hoofdletters invoeren.

  Oplossing: Schrijf tijdens het aanmaken van de pagina dergelijke woorden met kleine letters en varander de naam later nadat de pagina is aangemaakt.

  Categorie van een bedrijf

  Een vraag waar alle deelnemers mee worstelden was de keuze voor de bedrijfscategorie. Veel mensen wilden hier graag een specifieke categorie definiëren maar werden gedwongen om een keuze te maken uit de lijst met voorgestelde categorieën. Op zich is het wel logisch waarom je een keuze moet maken uit die lijst. Neem bijvoorbeeld de mobiele Facebook app waarmee je kunt zoeken naar 'locaties in de buurt'. Daarbij worden een aantal hoofdcategoriën getoond zoals restaurants, lunchrooms, koffiehuizen e.d. Je wilt natuurlijk wel dat je restaurant daaronder getoond wordt ook al heb je bijvoorbeeld een gespecialiseerd visrestaurant. Facebook breidt het aantal categorieën ook steeds uit. Toen ik enkele jaren geleden de pagina voor ons theehuis aanmaakte bestond er nog geen categorie voor thee of koffiehuizen, inmiddels wel.
  Je kunt categoriën zo vaak wijzigen als je wilt nadat een pagina is aangemaakt. Je kunt achteraf ook meerdere categoriën toevoegen. Het verdient dus aanbeveling om regelmatig je bedrijfsinformatie onder de instellingen van je pagina te bezoeken.

  Webadres van de pagina

  Een volgend probleem was het kiezen van de URL (internetadres) voor een pagina zoals bijvoorbeeld www.facebook.com/dennenoord. Deze URL kun je bijvoorbeeld gebruiken om vanaf je website naar je pagina te linken of te vermelden in drukwerk. Facebook noemt deze URL heel verwarrend 'de gebruikersnaam'. De pagina eigenaar krijgt hier dus de mogelijkheid om een zelfgekozen naam voor die URL te claimen. Dit moet echter wel een unieke naam zijn. Zodra een naam al in gebruik is zal het systeem je dwingen om een aanpassing te maken. Er zijn ok een heleboel zaken waar zo'n gebruikersnaam aan moet voldoen. Zo mag het o.a. geen spaties of leestekens bevatten. Het is dus zaak om een duidelijke maar korte naam te kiezen.
  Denk goed na over de naam voor je pagina en de gewenste gebruikersnaam (URL). Je mag de URL achteaf slechts éénmaal wijzigen. De naam van de pagina zelf mag alleen gewijzigd worden zolang een pagina minder dan 200 'likes' heeft. Daarna zit je eraan vast...

  Beheerders en eigendom van de pagina

  Naast deze vragen waar iedereen die een pagina aanmaakt mee wordt geconfronteerd ontdekten we nog een paar vreemde problemen. Ik had tijdens de introductie al helder uitgelegd dat alleen iemand met een Facebook account een pagina kan aanmaken. Die persoon is dan automatisch de eigenaar van die pagina en kan vervolgens eventueel anderen uitnodigen om beheerder te worden. Maar wat schetste met mijn verbazing? Het bedrijf van een deelneemster had al een pagina die ooit door haar man was aangemaakt. Hij was dus de eigenaar van die pagina. Zodra zij inlogde met zijn Facebook account kwam ze echter direct op die pagina terecht en niet op zijn profiel. De betreffende persoon kwam ook niet bovendrijven bij het zoeken naar zijn naam?
  Wat er waarschijnlijk is gebeurd is dat er ooit een pagina is aangemaakt terwijl de eigenaar later z'n Facebook account heeft verwijderd. Facebook koppelt die logingegevens vervolgens blijkbaar aan de reeds bestaande pagina omdat deze anders onmogelijk nog beheerd kan worden. We konden het probleem dus oplossen door met zijn oude gegevens in te loggen en onder de instellingen van de pagina een nieuwe beheerder/eigenaar toe te voegen.

  Conclusie

  Het is dus allemaal niet zo eenvoudig als het lijkt en ik ben blij dat we een aantal problemen hebben opgelost. Tijdens de volgende sessie gaan we in op het claimen van een locatie voor de aangemaakte pagina's. Belangrijk voor bedrijven die over een openbaar toegankelijke vestiging beschikken...


  Door: Fred van der Ende