• Nausea en Serendipity

  , ,

  Afgelopen week maakten we met de hele familie een meerdaagse zeiltocht op een 125 jaar oude tjalk. Stralend weer, af en toe een aardig windje en vooral gezellig samenzijn. Helaas werd een groot deel van het gezelschap na twee dagen ziek. Behoorlijk misselijk zelfs. Voedselvergiftiging of een ander virus? We weten het niet, maar ziek zijn in de krappe kooi van een kleine kajuit op een rollend schip is geen pretje. Dat weten we inmiddels uit ervaring...

  We zijn gelukkig alweer een paar dagen thuis. Zelf ben ik nu eindelijk een beetje opggeknapt maar ik heb me de afgelopen dagen als een vaatdoek gevoeld en me vooral vastgeklampt aan mijn iPad om daarmee m'n gedachten te verzetten en veel te lezen. Buikkrampen maakten het onmogelijk om me te concentreren op een serieus boek dus heb ik vooral veel zitten bladeren en lezen in apps als Flipboard en Zite.

  Serendipity, aangename verrassingen

  Eén van de artikelen die mijn aandacht trok was een blogpost over het ontbreken van 'serendipity' op het web en waarom traditionele media als magazines en televisie daar beter in zijn. Met de inmiddels ingeburgerde term 'serendipity' wordt bedoeld dat een lezer wordt geconfronteerd met onverwachte inhoud waar hij niet specifiek naar op zoek was of die niet specifiek binnen zijn interessegebied valt, maar desondanks toch zijn interesse kan opwekken. Volgens de auteur levert het hedendaagse internet vanwege steeds effectiever toegepaste filters op basis van personalisatie steeds minder onverwachte verrassingen op. Met andere woorden, je krijgt in een zoekmachine als Google relevante links voorgeschoteld aan de hand van eerdere zoekopdrachten, gelijkgestemde vrienden op Facebook delen links die jou waarschijnlijk zullen aanspreken, en die persoonlijke aanbevelingen van de online boekwinkel zijn op maat gesneden vanwege je persoonlijke koopgedrag en dat van je vrienden. De kans om iets onverwachts of een ander geluid tegen te komen wordt daarmee steeds kleiner. Iedere gebruiker beweegt zich online in zijn eigen beperkte 'Filter Bubble'. Dit in tegenstelling tot traditionele media waar een redactie zorgvuldig een afgewogen inhoud samenstelt.

  Flipboard

  Dat zette me aan het denken over mijn huidige mediaconsumptie. Ik lees op mijn iPad uren achtereen alles wat los en vast zit en ontdek daarbij veel onverwachte en interessante artikelen die aangereikt worden via RSS feeds en social media. Die ontdek ik voornamelijk in Flipboard, een app waar je een uiteenlopend aantal bronnen aan kunt toevoegen. Van de RSS feeds van elke gewenste website tot en met al je social media accounts. Alle content die afkomstig is uit die bronnen wordt in een magazinevorm gepresenteerd. Het web als een magazine met een oneindig aantal artikelen. Maar wie is de hoofdredacteur?

  Je bent je eigen hoofdredacteur

  Uiteraard heb ik een groot aantal bronnen aan Flipboard toegevoegd waarmee ik artikelen binnen mijn interessegebied kan verwachten, zoals bijv. technologie, fotografie, etc. Daarnaast heb ik een aantal Twitter Lists aangemaakt met personen die specifieke links delen, deze zijn eveneens als bron toegevoegd. Tot zover mijn 'filter bubble'. Naast die gerichte informatie heb ik ook een groot aantal bronnen toegevoegd die juist aangenaam onverwachte inhoud genereren. Bloggers die over uiteenlopende zaken schrijven of 'Curated Magazines' van andere Flipboard gebruikers waarmee die gewenste 'serendipity' wordt gecreëerd. Ik merk dat ik steeds meer gebruik maak van apps als Flipboard zodra ik de tijd neem om de juiste bronnen toe te voegen en bij te houden. In feite ben ik dus zelf verantwoordelijk voor een evenwichtige inhoud. Mijn sociale netwerk fungeert als een groep redacteuren die inhoud aandragen, zelf ben ik de hoofdredacteur die het magazine samenstelt en verantwoordelijk is voor mijn eigen leesgenot. Zolang ik zelf open sta voor nieuwe dingen en andere geluiden ontstaat er vanzelf een goed magazine...

  Wie meer wil weten over de iPad Readers en veranderend leesgedrag kan zich abonneren op mijn Flipboard Magazine.
  Door: Fred van der Ende