• Bedrijf adverteren: Adwords Express!

  , ,

  Ik moet eerlijk toegeven dat er niet veel terecht is gekomen van de belofte die ik hier een jaar geleden maakte. Naar aanleiding van mijn vijftigste verjaardag ontvouwde ik destijds het plan om mijn kennis te delen wat betreft de digitalisering van een klein bedrijf als het mijne. Ik beloofde om adviezen en ervaringen vrijelijk te delen op mijn blog. Helaas heeft de dagelijkse werkelijkheid me weer eens ingehaald. Druk, druk, druk…

  Opvallende verschuiving

  Nu er alweer bijna een jaar voorbij is toch weer een hernieuwde poging om meer adviezen te publiceren. Bijvoorbeeld deze: Wat me het afgelopen jaar is opgevallen is de enorme verschuiving in de wijze waarop onze vakantiehuisjes worden geboekt. Waar twintig jaar geleden alle huuraanvragen telefonisch binnenkwamen zien we in deze business al jaren een enorme verschuiving naar online zoeken & boeken. Dat doen we tegenwoordig toch allemaal? Maar hoe wordt een vakantiehuisje gevonden?
  In het midden van de jaren negentig beschikten we al over een website voor onze vakantiehuisjes. In die periode waren veel kleine vakantieparken en particuliere verhuurders nog niet online dus verschenen we op de eerste pagina van zoekresultaten in zoekmachines als Ilse of (het toen nog jonge) Google. Het aantal mensen dat online naar een vakantiehuisje zocht was echter nog maar klein. De meesten reageerden nog altijd telefonisch op onze advertenties in de ANWB Kampioen, VVV gids of regionale krant. Naarmate het nieuwe millennium vorderde werd het online aanbod zo groot dat we al snel niet meer in de eerste twintig zoekresultaten werden getoond. Dat viel logischerwijs samen met een enorme toename van mensen die ontdekten dat online zoeken & boeken best handig was. De bezetting van onze huisjes begon alarmerend snel af te kalven.

  De kracht van de 'Portals'

  In uiteenlopende sectoren was destijds hetzelfde beeld zichtbaar. Naarmate meer mensen 'online' gingen en bedrijven hun producten en diensten hier massaal begonnen te promoten werd het steeds lastiger om op te vallen. Gespecialiseerde 'portals' boden de mogelijkheid om je product of dienst toch over het voetlicht te krijgen. Wij sloten ons aan bij Belvilla, een website die duizenden vakantiehuisjes in een database had en deze op een slimme manier presenteerde, inclusief kaarten en een centraal boekingsysteem. Vanwege de enorme hoeveelheid verkeer beschikten dergelijke portals over een goede SEO en scoorden ze hoog in de zoekresultaten. In die jaren kwam een groot deel van onze bezetting binnen via Belvilla, maar daar betaalden we ook een pittige commissie over.

  Location, Places in Google Maps

  Een paar jaar geleden merkten we echter dat het aantal reserveringen via Belvilla rap afnam. Wat was er aan de hand? Afgaand op mijn eigen gedrag bij het zoeken naar een vakantiehuisje, concludeerde ik dat steeds meer mensen domweg steeds handiger werden in het zoeken. Ze ontdekten een specifiek huisje wellicht wel via zo'n portal maar typten vervolgens het adres in op Google Maps om met behulp van satellietbeeld of Streetview de ligging en omgeving te bekijken. Als je dus zorgde dat je bedrijf ook op Google Maps zichtbaar was konden ze op je 'pinnetje' klikken voor meer informatie en de link naar je eigen website.
  De afgelopen jaren heb ik actief gewerkt aan het optimaliseren van die locatieweergave. Google noemt dit 'Places' en als bedrijf kun je een vestiging laten verifiëren middels een KvK inschrijving. Sinds vorig jaar zijn die 'Places' gekoppeld aan een Google+ Local pagina. Daar kun je niet alleen extra bedrijfsinformatie op kwijt zoals adres en openingstijden, maar ook foto's en berichten plaatsen. Dit is een onderdeel van het sociale netwerk Google+. Iedere Google gebruiker kan zo'n Google+ Local pagina een waardering geven en een review achterlaten. Allemaal zichtbaar zodra iemand in Google Maps op jouw pinnetje klikt…

  Location in Google Search

  Google heeft de afgelopen jaren ook flink gesleuteld aan z'n zoekmachine en het meewegen van de locatie is daar een belangrijk onderdeel geworden. Zo weet Google bij redelijke benadering waar de computer van de gebruiker zich fysiek bevindt. Als iemand in Amsterdam op zoek is naar 'Pizza' zullen de eerste zoekresultaten Amsterdamse pizzeria's weergeven. Op mobiele apparaten is die locatiebepaling zelfs tot op de meter nauwkeurig en zullen de resultaten nog effectiever zijn.
  Dat locatiegericht zoeken werkt ook de andere kant op. Als een gebruiker in Amsterdam op zoek is naar een 'vakantiehuisje in Ootmarsum' dan zullen er resultaten van vakantiehuizen in de omgeving van Ootmarsum getoond worden. Die resultaten haalt Google tegenwoordig niet alleen uit de tekst van de geïndexeerde websites maar ook uit de locatiedatabase van Google Places. Compleet met een kaartje met pinnetjes.

  Location extensions in Adwords Express

  De kracht van de 'Portals' is tegenwoordig wel uitgewerkt. Dat is zelfs vrij snel gegaan. Twee jaar geleden haalden we nog maar een klein deel van onze omzet binnen via Belvilla, vorig jaar waren die boekingen op één hand te tellen. Je moet het dus op eigen kracht doen. De ideale vorm om tegenwoordig gevonden te worden is een mix van actuele locatiegegevens in Google Places gekoppeld aan een goede website die voldoet aan allerlei eisen voor search engine optimalisatie (SEO). En dan nog ben je er lang niet zeker van dat je op de eerste pagina verschijnt zodra iemand met een specifieke zoekterm in jouw regio op zoek gaat naar een huisje, hotel of restaurant. De meeste ondernemers beschikken inmiddels immers over een nette website en een 'Places' vermelding. De spoeling wordt dus weer dunner.
  Om toch meer klikken te genereren zul je ook moeten adverteren. Zelf ben ik al een paar jaar bezig met Adwords van Google maar dat is geen sinecure. Je moet echt goed ingevoerd zijn om in deze professionele tool campagnes, advertenties en bodopties te beheren. Als eigenaar van een klein bedrijf moet je ook nog eens je 'Places' vermelding als location extension toevoegen en je campagne optimaliseren om die locaties te tonen zodra mensen op zoek zijn naar een bepaald trefwoord in jouw regio.
  Gelukkig beschikt Google sinds kort over Adwords Express, speciaal voor kleine ondernemers die over een publiek toegankelijke vestiging beschikken. Als je een bedrijf aan Google Places hebt toegevoegd en/of een Google+ Local pagina hebt aangemaakt, kun je deze locatie adverteren zonder kennis van Adwords. Het enige dat je hoeft te doen is een tekstadvertentie maken, bedrijfscategorie opgeven en het dagelijks budget instellen. Google zal dan automatische bepalen welke trefwoorden binnen die categorie van toepassing zijn. Zodra iemand met het trefwoord 'vakantiehuis' in een straal van 25 km rond mijn locatie zoekt komt mijn advertentie in aanmerking om vertoond worden. Niet alleen in Google Search, maar ook in Google Maps. Die laatste weergave is een nieuwe optie in de onlangs vernieuwde Google Maps dat nu ook advertenties van bedrijven in de omgeving zal tonen. Hoe vaak je advertentie ook daadwerkelijk vertoond zal worden is afhankelijk van je budget…

  Valkuilen

  Het kinkt natuurlijk allemaal heel eenvoudig en dat is ook precies wat Google voor ogen heeft met Adwords Express. Toch zijn er heel wat valkuilen waar ik ook al in ben gestapt. Zo heeft Google een probleem met meerdere accounts die door elkaar heen gebruikt worden. Het koppelen van een reeds bestaande Google Places vermelding naar een Google+ Local pagina kan ook al zo'n struikelblok zijn. In een volgend artikel ga ik hier dieper op in…

  Wie in de tussentijd op de hoogte wil blijven van het belang van locatie voor ondernemers kan zich abonneren op mijn Flipboard Magazine.

  Door: Fred van der Ende