• Soms is het leven complex

  , ,

  Het is een beetje stil geweest op mijn blog de afgelopen maanden. Het dagelijkse leven heeft z'n tol geeist. Een overleden oom bracht een ingewikkelde afhandeling van een erfenis met zich mee, inclusief lastige vragen met betrekking tot erfbelasting en de verkoop van een oude boerderij in de Zouteveense polder. Vragen die ook veel overpeinzingen over de toekomst opwerpen. Houden we de boerderij in eigen bezit en gaan we ons bedrijf op korte termijn verkopen om de belasting te kunnen betalen om zo een mooie plek voor onze oude dag te creëren? En hoe zit het dan met investeringen in die oude meuk? Waarschijnlijk kost het tonnen om de boel in goede staat te brengen? Waar beginnen we aan?

  In diezelfde periode dat we met deze vragen bezig waren werd mijn schoonmoeder plots ernstig ziek en overleed na een kort ziekbed. Een periode waarin mijn vrouw ook nog eens regelmatig naar de andere kant van het land moest waardoor extra druk op de dagelijkse werkzaamheden in ons horecabedrijf onvermijdelijk was. En daar was juist de afgelopen maanden al de nodige onrust ontstaan omdat onze chefkok onverwacht vertrok. Kortom, de boog stond al een tijdje te strak gespannen...

  Weekje Helgoland

  Om de spanning te lossen besloten we er nog snel een midweekje tussenuit te piepen voordat het rooster muurvast zou zitten omdat onze medewerkers één voor één op vakantie zouden gaan. Zoals gewoonlijk wilden we naar een eiland maar op de Noord-Duitse waddeneilanden bleek zo op de valreep nog maar weinig beschikbaar. Dan toch maar weer naar Helgoland?
  Ik ben hier nu voor de derde keer en blijf me verbazen over de kleine dingen die dit eiland zo uniek maken. Je komt hier niet voor de ademloos mooie natuur, lange wandelingen en fietstochten of leuke dorpjes met schattige winkeltjes. Helgoland bestaat louter uit een rode rots met een haven en een stadje dat ronduit lelijk is. Alle huizen stammen uit de jaren zestig omdat het complete eiland aan het einde van de oorlog geheel plat werd gebombardeerd. Het autovrije stadje bevat een eenvoudige boulevard en een paar winkelstraten die volledig bestaan uit tax-free shops vol whisky, sigaretten en parfum. Dagelijks arriveren hier een aantal cruiseschepen met dagjesmensen uit Hamburg, Cuxhaven en Bremerhaven om een dagje inkopen te doen in deze belastingvrije zone.

  Weinig te beleven

  Er valt dus weinig te beleven op Helgoland. Een handjevol degelijke Duitse restaurants en slechts één leuke kroeg aan de haven waar alternatieve zeilers zich ophouden. Je wandelt dagelijks binnen een uur om het complete eiland heen. Er is slechts één route. Een wandeling hoog boven de zee langs de 'Lange Anna', een losstaande rots die vergeven is van de Jan van Genten die hier in de rotswand nestelen. En toch is deze rots precies datgene wat dit eiland zo uniek maakt. Tijdens die wandeling zo hoog boven de golven zie je overal waar je kijkt die uitgestrekte zee. Vanaf het balkon van ons appartement zien we ook de hele dag de lucht en het licht boven het water veranderen met binnen het blikveld dat andere unieke deel van Helgoland. Op een halve kilometer verwijderd ligt namenlijk de Düne. Een klein duineneiland met breed zandstrand verbonden door een veerbootje dat elk half uur op en neer vaart. Het duineneiland bevat alleen een camping en een klein vliegveldje. Op het strand vind je slechts één enkele strandtent naast de bekende strandkorven voor de badgasten. En die badgasten zijn hier niet alleen. De Düne is het thuis van een kolonie zeehonden en kegelrobben die tussen de badgasten op het strand liggen te zonnen of nieuwsgierig met ze mee zwemmen.

  Nieuw dilemma

  Na een heerlijke dag aan het strand schrijf ik deze blogpost al mijmerend op het balkon met adembenemend uitzicht over de zee en de Düne in rood avondlicht. Morgen vliegen we alweer naar Bremerhaven in dat oude kleine propellorvliegtuigje van het Ost-Friesische Luft Transport. Terug naar die belangrijke levensvragen over erfenissen, belastingen en de oude familieboerderij in de Zouteveense polder. Hier op Helgoland staat naast ons een appartement te koop. Het is gevestigd in een afzichtelijk degelijk pand maar wel met dit goddelijke uitzicht... Een nieuw dilemma?

  Door: Fred van der Ende