• 2013 wordt het jaar van online video

  , ,

  Als ik op mijn online activiteiten van afgelopen jaar terugkijk dan moet ik bekennen dat mijn consumptie van video enorm is toegenomen. Zo kijk ik bijna dagelijks naar podcast programma's van een aantal vaste aanbieders, volg ik evenementen via livestreams, bekijk ik losse YouTube filmpjes op m'n iPad en tot slot doe ik regelmatig mee met Hangouts. Ik vroeg me af waar die trend door wordt veroorzaakt en hoe belangrijk dit is voor ondernemers.

  Online video is al bijna zo oud als het web zelf. Door de jaren heen zijn betere codecs ontwikkeld en ging ook de bandbreedte van internetverbindingen flink omhoog. Mede daardoor is de kwaliteit van online video inmiddels gelijk aan TV kwaliteit. Maar dat is al enkele jaren zo, waarom heeft mijn consumptie dan ineens zo'n vlucht genomen?

  AirPlay

  De oorzaak van mijn persoonlijke toename wat betreft het consumeren van online video kan ik duidelijk aanwijzen. Het geheim zit 'm in een technologie die Apple heeft aangeduid als AirPlay. Je beschikt erover zodra je een klein kastje met de naam 'Apple TV' aan je TV koppelt. Via WiFi kun je dan die YouTube video, podcast of aflevering van 'uitzending gemist die normaliter op het scherm van je iPad of MacBook afspeelt nu draadloos naar het grote TV scherm 'streamen'. Je hoeft daarvoor alleen maar op het AirPlay icoontje te klikken dat langzamerhand in de meeste videoplayer software beschikbaar is.

  De komst van de iPad had al een toename qua consumpte tot gevolg maar het feit dat je die YouTube video nu zonder moeite draadloos op het grote TV scherm kunt afspelen is de reden dat ik steeds meer on-demand uitzendingen, podcasts of livestreams ben gaan kijken. Net zoals het feit dat een tablet een ideaal aparaat is om vanuit een luie stoel te lezen is de TV een ideaal apparaat om naar video te kijken. Ingewijden noemen dat ook wel een 'lean-back experience'. Dit in tegenstelling tot het bekijken van video op een laptop of computer zittend achter je bureau. Dat wordt als een 'lean-forward experience' omschreven.

  Apple TV en Chromecast

  Op zich is internet op je TV geen nieuw fenomeen, maar het probleem van bestaande TV's met ingebouwde internetservices als Yahoo en YouTube is die vreselijk onhandige afstandsbediening. Hoeveel tijd heb je niet nodig voordat je met behulp van dat die toetsjes en een pijltje een zoekterm in een virtueel toetsenbord hebt ingevoerd?

  Op het aanraakscherm van de iPad heb ik het hele internet onder m'n vingers en vervolgens tover ik een gevonden video met een enkele tik met mijn vinger zo op mijn TV. De toekomst van online video zit in die magische toepassing. De tablet of telefoon als bron van content, de TV als tweede scherm voor bewegend beeld of games. Niet voor niets komt Google nu met een vergelijkbare technologie onder de naam Chromecast. Een kleine HDMI Dongle met ingebouwde WiFi die je vanaf je computer of tablet instrueert maar vervolgens rechtstreeks de inhoud van het internet plukt. Je telefoon of tablet fungeert slechts als ideale afstandsbediening waarmee je snel interessante inhoud kunt opzoeken...

  Wat is nu het belang voor ondernemers?

  Naarmate steeds meer mensen online video consumeren verwachten ze ook meer aanbod. Niet alleen van traditionele aanbieders als omroepen, maar ook van bedrijven, instellingen of andere instanties. Neem bijvoorbeeld de handleiding. De meeste bedrijven bieden dit aan als een downloadable PDF met ingewikkelde, vaak slecht vertaalde teksten en een paar illustraties. Een simple instructievideo zou de functies van apparaten vele malen beter kunnen uitleggen. Naarmate de technologie vordert zullen steeds meer mensen beseffen dat ze via AirPlay of Chromecast zo'n filmpje gezamenlijk kunnen bekijken op de TV in de huiskamer, net als die vakantiefoto's.

  Langzamerhand verandert de vorm van informatieoverdracht. Beeld wordt almaar belangrijker. Berichten die foto's of video bevatten hebben op social media netwerken velen malen meer bereik. Niet voor niets heeft iedere hippe start-up in Silicon Valley tegenwoordig een leuk, mooi of origineel filmpje op de website om een nieuw product of dienst te introduceren en de werking of doelstelling in het kort uit te leggen. Waarom zouden andere bedrijven dat niet doen? Ook kleine bedrijven kunnen tegenwoordig met een klein budget een leuke introductievideo (laten) produceren.

  Presenteren van informatie

  Je kent het vast wel. Een presentatie doen voor een paar mensen rond een vergadertafel met daarop een onhandige beamer en laptop met een wirwar aan kabels om vervolgens een scheefstaand beeld op een scherm te projecteren in de veel te kleine ruimte. De volgende spreker die iets wil presenteren moet vervolgens eerst klungelen om z'n eigen laptop aan te sluiten. Zet gewoon een groot formaat TV in de vergaderkamer waarop een Apple TV of Chromecast is aangesloten. Vervolgens kan iedereen draadloos vanaf z'n telefoon, tablet of laptop presenteren. Zonder kabels, geen geknoei...

  Stoppen met reizen voor simpel overleg

  Een andere toepassing is de zogenaamde video-conference. Als iemand die in een uithoek van het land woont verbaas ik me nog altijd over de ingesleten routine om altijd maar afspraken te willen maken voor simpel overleg. Je kunt tegenwoordig heel effectief vergaderen met video-conferencing op een groot scherm. Daarbij kun je zelfs gezamenlijk werken aan een document. Probeer eens een Google Hangout waar 10 mensen tegelijkertijd met elkaar kunnen overleggen en samenwerken. Volledig gratis! Het is niet alleen heel handig maar het bespaart ook nog een hoop tijd, geld en frustatie in de file.

  Voor mij is het duidelijk. De afgelopen weken is er glasvezel in ons dorp aangelegd en daarmee staan de sluizen nu echt wagenwijd open. Laat maar komen die revolutie van online video. O ja! Had ik al gezegd dat Netflix dit najaar beschikbaar zal zijn in ons land?

  Door: Fred van der Ende