• De opkomst van social reading

  , ,

  De afgelopen jaren heb ik een belangrijke gedragsverandering bij mijzelf geconstateerd. Van iemand met een normale interesse wat betreft nieuws en achtergronden ben ik veranderd in een regelrechte 'News Junk'. Iemand die onverzadigbaar hele avonden achtereen koppen snelt en artikelen leest in de hoop dat ene interessante nieuwtje of weetje te ontdekken. De oorzaak is de komst van de iPad, dat 'magische' apparaat dat de consumptie van media drastisch heeft veranderd.

  Van portals en RSS naar Social Reading

  Als doorgewinterd internetgebruiker heb ik de trends wat betreft het 'ontdekken' van interessante informatie allemaal meegemaakt en gebruikt. In de begindagen kon je het web nog bijhouden door dagelijks even bij 'theWell.com' langs te surfen. Hier kreeg je veel interessante weetjes voorgeschoteld en was je weer helemaal bij. Naarmate het web groeide kwamen daar veel nationale en internationale portals bij. Planet.nl (later overgenomen door KPN) was een goed startpunt voor het bijhouden van interessante vaderlands nieuws en links. Allemaal handmatig bij elkaar gesprokkeld door een handjevol bevlogen redactieleden. In die tijd maakte ik nog wel eens de grap dat ik het hele internet had uitgelezen als ik mijn dagelijkse rondje langs de portals had voltooid.

  RSS 

  Dat surfgedrag veranderde toen het internet onoverzichtelijk groot werd, o.a. doordat blogs populair werden. Het werd voor een menselijke redactie ondoenlijk om de enorme stroom aan informatie te filteren en aggregeren. Gelukkig kwam Dave Winer met een briljante oplossing. Zijn RSS protocol maakte het mogelijk om je te abonneren op sites en blogs waarbij de koppen van nieuwe artikelen (vaak vergezeld van een korte beschrijving) automatisch binnenliepen in een zogeheten News Reader. Google Reader was zo'n toepassing. Hiermee was je in staat om je abonnementen op zogeheten 'News Feeds' simpel te beheren door ze bijv. in folders met uiteenlopende categorieën onder te verdelen. Wie eenmaal leerde om met RSS feeds te werken maakte dagelijks een rondje langs deze categorieën om weer helemaal op de hoogte te zijn van het wereldnieuws of specifieke informatie binnen je eigen vakgebied of hobbies. In feite bouwde je een zelf samengestelde krant die dagelijks verse en op maat gesneden inhoud presenteerde.

  Facebook en Twitter

  Met de opkomst van social media ontstond een nieuwe manier om interessante informatie te ontdekken. De Newsfeeds van Facebook en Twitter hebben zich ontwikkeld tot een niet aflatende stroom met interessante en minder interessante links die worden gedeeld door je sociale contacten (zullen we het hier maar even niet over foto's van katten hebben :-) Een stroom die nooit opdroogt maar alleen maar harder aanzwelt. Een informatiestroom die ervoor zorgt dat je naast breaking news en interessante artikelen ook leuke weetjes uit het persoonlijke leven van je vrienden krijgt voorgeschoteld. Daar zit veel onverwachte informatie tussen die je via je eigen zorgvuldig samengestelde verzameling aan RSS feeds waarschijnlijk niet had ontdekt.

  Indammen van de stroom

  Vanwege die aanzwellende stroom aan informatie is er een noodzaak voor betere filters ontstaan. We willen natuurlijk niet telkens geconforonteerd worden met hetzelfde artikel of dezelfde foto of video omdat heel veel mensen in je netwerk dit hebben gedeeld. Facebook is bijvoorbeeld continu bezig om het algoritme te optimaliseren waarmee jouw persoonlijke Newsfeed wordt samengesteld. Daarbij wordt ook je interesse-profiel meegewogen (dat weet Facebook o.a. vanwege al die 'likes' die je genereert). Zowel Facebook en Twitter beseffen donders goed dat hun netwerk inmiddels de belangrijkste bronnen zijn voor het ontdekken van interessante inhoud.

  Social Reader apps

  Aangezien er inmiddels meerdere manieren zijn om informatie te delen en te verzamelen zijn er apps ontstaan die al die verschillende informatiestromen samen brengen. Inhoud die bijv. gedeeld worden binnen jouw persoonlijke netwerken of afkomstig zijn uit zelf samengestelde bronnen zoals RSS feeds. De meest populaire apps in deze categorie zijn niet voor niets specifiek voor een tablet ontwikkeld omdat dit nu eenmaal een ideaal apparaat is om lekker in een luie stoel te lezen. Deze apps (ook wel aangeduid als Social Readers) presenteren dagelijks nieuwe inhoud op basis van gedeelde informatie uit jouw sociale netwerken aangevuld met bronnen die je handmatig kunt toevoegen. Slimme algoritmes zorgen ervoor dat de inhoud wordt geanalyseerd, gefilterd en gepersonaliseerd. Apps als Flipboard, Zite of Google Currents generen een op maat gesneden magazine dat op elk moment van de dag nieuwe interessante informatie bevat. Inhoud die vaak afkomstig is van bronnen die je zelf waarschijnlijk niet snel had ontdekt. In feite fungeren al die mensen in je netwerk als een persoonlijke redactie die speciaal voor jou interessante informatie selecteren.

  De revolutie

  De hoeveelheid interessante informatie die dagelijks binnen deze apps klaar staat is ronduit verslavend. De apps presenteren die inhoud in een mooie consistente opmaak die contnu wordt ververst waardoor je wordt uitgenodigd om almaar meer te lezen en te ontdekken. Uiteraard bieden ze op hun beurt de mogelijkheid om op jouw beurt artikelen te delen of er op te reageren.

  Wat in mijn eigen kennissenkring opvalt is het feit dat gebruikers die jarenlang hebben geleerd om zelf informatiebronnen te beheren (bijv. d.m.v. zorgvuldig samengestelde RSS verzamelingen) juist degenen zijn die dergelijke reader apps waarderen. Traditionele mediagebruikers die nog altijd trouw de krant lezen maken veel minder gebruik van hun tablet omdat ze niet meegroeien met de achterliggende filosofie van de (social) information stream. Zij snappen blijkbaar nog niet dat het web lanzamerhand transformeert van websites met op zichzelf staande pagina's naar een gepersonaliseerde stroom aan informatie. We hoeven niet meer op zoek naar nieuws, het nieuws weet ons te vinden wanneer het actueel is, in real-time...

  Ik verzamel sinds enige tijd links die met deze revolutie te maken hebben in een Flipboard Magazine. Flipboard beschikt sinds kort over de mogelijkheid om als gebruiker zelf magazines samen te stellen en te delen. Iedereen kan zich abonneren op mijn iPad Reader Magazine.

  Door: Fred van der Ende