• De moderne mens wil online

  , ,

  Ik schrijf deze blogpost tijdens mijn vakantie op La Palma, gezeten op het balkon van ons appartement in een resort met palmbomen, kwetterende vogels, een azuurblauw zwembad en het geluid van de rollende golven op de achtergrond. Fantastisch! We zijn hier al twee weken, dit is de laatste dag. Toch is het de eerste blogpost die ik deze vakantie schrijf terwijl dat normaliter juist mijn meest productieve periode is. De reden waarom ik in gebreke ben gebleven heeft alles te maken met de afschuwelijk slechte verbindingen hier. We hebben slechts een paar foto's naar Facebook gepost. Dat is alles wat men de afgelopen weken van ons heeft gezien of gehoord.

  3G is hier echt waardeloos

  Ik ben de laatste jaren toch regelmatig in het buitenland geweest maar de slechte 3G verbindingen die ik hier heb ervaren slaan echt alles. Negen van de tien keer geeft je telefoon aan dat je goed bereik hebt maar komt er geen dataverbinding tot stand en als het wel lukt is het meestal tergend langzaam. De eerste week zaten we in afgelegen huisje zonder internetaansluiting dus was die 3G verbinding onze enige optie. Heel af en toe kwamen we een bar of restaurant met openbaar wifi tegen maar ook die verbinding was meestal niet vooruit te branden. De tweede week verhuisden we naar een luxe resort waar verspeid over het terrein wifi zenders hangen zodat je overal gratis ontvangst hebt. Helaas, ondanks de goede infrastructuur van het complex blijkt de uiteindelijke verbinding naadje. Traag of vaak helemaal niet werkend.

  What technology wants

  Als iemand die opgegroeid is in het analoge tijdperk kan ik me echt nog prima vermaken zonder internet. Dan maar even een paar weken geen social media, nieuws of email. Het is vakantie toch? Ik had een iPad vol boeken bij me dus leesvoer genoeg.  'Reizen zonder John' las bijvoorbeeld heerlijk weg. Geert Mak beschrijft hierin de reis die John Steinbeck in 1960 dwars door de VS maakte om te polsen in welke mate de samenleving in de VS na de tweede wereldoorlog veranderd was. In 2010 trad Mak in zijn voetspoor en reisde samen met zijn vrouw dezelfde route. Een met vaart geschreven boek waarin je en-route ook en-passant de hele geschiedenis van de VS krijgt voorgeschoteld. Wel jammer dat ik niet af en toe even naar Wikipedia of Google Maps kon overschakelen om wat eigen onderzoek te doen of te kijken hoe de route van die reis nu precies liep...

  Het volgende boek zette me echter aan het denken. Al lange tijd had ik 'What Technology Wants' van Kevin Kelly op mijn leesplankje staan en dat is wel een eye opener. Kelly beschrijft op interessante wijze hoe de ontwikkeling van de mensheid en technologie al sinds het ontstaan van de Homo Sapiens op een onlosmakelijke wijze met elkaar zijn verbonden. Wij hebben nauwelijks controle over de ontwikkeling van het 'technium', zoals hij het noemt. Eigenlijk is technologische vooruitgang eveneens een evolutionaire ontwikkeling die gevoed wordt door de evolutie van de natuur en omgekeerd. En daardoor begonnen die trage verbindingen met ons online leven me ineens te irriteren.

  Zoals Kelly beschrijft kunnen we niet leven zonder technologie. Hij heeft bijvoorbeeld een paar prachtige hoofdstukken over het volk van de Amish die uit principe niet verbonden zijn met het lichtnet of het telefoonnetwerk en geen auto's mogen bezitten. Ondertussen hebben veel jongeren wel een mobieltje. Nog extremer is het voorbeeld van de beruchte 'Una Bomber' die, gevoed vanuit een 'back to nature' doctrine, aanslagen pleegde om het 'systeem van de technologische samenleving' te ontregelen. Zelf woonde hij in een zelfgebouwde hut in de wildernis maar gebruikte nog altijd volop technologie om zich te verwarmen, te voeden, bommen te maken of zijn gedachtengoed te verspreiden. 'Back to nature' bleek zelfs voor hem niet echt haalbaar.  Wellicht zijn deze voorbeelden in vergelijking met mij als toerist vergezocht, maar toch...

  We leven online, of we willen of niet...

  Tijdens een vakantie is mijn gemoed wellicht gebaat met een tijdelijke gedwongen versimpeling van het leven. Back to nature! Even terugschakelen, geen email of andere storende meldingen van dagelijks werk. Letterlijk even de stekker eruit. Maar als modern toerist maak ik tegenwoordig ook gebruik van diezelfde technologie om mijn vakantie te veraangenamen. Ik lees boeken op een iPad, ik wil online om een leuk restaurantje te zoeken of een route op Google Maps uit te stippelen. Daarnaast maak ik foto's die ik wil uploaden naar mijn online album en wil delen met vrienden. Maar bovenal wil ik in staat zijn om het tweede deel van mijn vakantie ter plekke te regelen omdat we hier op de bonnefooi naar toe zijn gereisd. Zo moest er op een gegeven moment een binnenlandse vlucht naar Tenerife geboekt worden. Uiteindelijk heb ik dat tijdens een moeizaam gesprek met een gebrekkig Engels sprekende medewerkster van Binter Canarias telefonisch moeten regelen terwijl de maatschappij over een prima website beschikt waar je online vluchten kunt boeken maar wegens die trage verbindingen was dat na drie pogingen nog altijd niet gelukt...
  Als een bepaalde technologie in ons dagelijkse leven is doorgedrongen en gemeengoed is geworden kunnen we niet anders dan het te gebruiken...

  Door: Fred van der Ende