• Google+ : Echte vrienden of gelijkgestemden?

  , ,

  
Ik las onlangs deze mooie uitspraak; 'De mens heeft altijd in sociale groepen geleefd maar is die sociale binding gedurende de afgelopen eeuw in toenemende mate kwijtgeraakt vanwege de opkomst van de massamedia die ervoor hebben gezorgd dat we allemaal over dezelfde informatie beschikten en over dezelfde onderwerpen spraken. Met de opkomst van internet en social media wordt onze rol in de groep weer belangrijk.'

  Op zoek naar sociale identiteit  Ik kan helaas de bron van deze quote niet meer terugvinden maar het is wel een aardig doordenkertje... Als je dit doortrekt naar de recente historie van het internet zie je dat mensen inderdaad continu op zoek zijn om contact te maken met gelijkgestemden om over specifieke onderwerpen te discussiëren.
  Van de oude Bulletin Boards (BBS) in de begintijd tot aan nieuwsgroepen, webforums en social media platformen. Er zijn natuurlijk zaken die we massaal leuk vinden zoals YouTube filmpjes die viraal gaan en waar we allemaal over praten, maar over het algemeen reageren we liever in kleine gezelschappen op specifieke onderwerpen. Dat verklaart ook het enorme succes van Facebook. Het besef dat men hier alleen communiceert met vrienden en familie die weten dat jouw bericht of foto alleen voor hun ogen is bestemd.


  Als ik mijn eigen online activiteiten de afgelopen twintig jaar onder de loep neem dan zie ik die trend ook. Al vanaf het moment dat ik begin jaren negentig kennis maakte met het wereldwijde netwerk ben ik actief geweest in allerlei discussiegroepen en forums. Vaak met heel specifieke interesses zoals mensen die zich bezig houden met het bouwen van een echte cockpit om te vliegen met een flight simulator of groepen waar webdesigners discussiëren over CSS stylesheets. Door de jaren heen heb ik veel mensen leren kennen via die online communities. Vaak blijven we elkaar ook volgen zodra er een nieuwe dienst opkomt die nog beter geschikt is voor onze discussies.

  Hou je vriendennetwerk zuiver

  Het feit dat iemands identiteit online heel anders kan zijn dan die in het werkelijke leven is een probleem voor Facebook. Van huis uit is dit netwerk een plek om je leven te delen met vrienden en familieleden die je kent uit het echte leven. Helaas zijn die vriendschappen op Facebook voor veel mensen inmiddels allang niet meer zo zuiver. Net als ik hebben ze door de jaren heen vage bekenden afkomstig uit andere netwerken als vriend toegelaten. Zo heb ik een heel scala aan vage zakelijke bekenden uit de periode dat ik bij een aantal verschillende werkgevers werkte. Ik heb zelfs een aantal contacten als vriend toegevoegd die afkomstig zijn uit eerder genoemde discussiegroepen. Mensen die ik nog nooit in levende lijve heb ontmoet. Dat kun je toch nauwelijks vrienden noemen? Daarnaast is mijn newsfeed tegenwoordig gelardeerd met reclameboodschappen en nieuwsartikelen van bedrijven en websites wiens pagina ik ooit leuk vond. Ook al is Facebook oorspronkelijk bedacht als besloten vriendennetwerk, in de praktijk is dat allang niet meer het geval. Naarmate steeds meer vage kennissen meekijken durf je jezelf op persoonlijk vlak steeds minder bloot te geven...

  De rol van Google+

  Toen Google+ vorig jaar werd geïntroduceerd was mijn interesse gewekt omdat dit netwerk niet specifiek rond vrienden was opgebouwd. Net als bij Twitter kon je hier iedereen zomaar 'volgen'.  Door degenen die je volgt aan specifieke kringen toe te voegen ben je in staat om specifieke informatie met afzonderlijke groepen mensen delen. Een soort van nieuwsgroep model.

  Het probleem met die opzet is dat je echte mensen (met een eigen online identiteit) aan een kring met interesses toevoegt omdat je vermoed dat je dezelfde interesses hebt.  Zo heb ik bijv. een kring met mensen waarvan ik weet dat ze Apple gebruikers zijn. Met hen deel ik specifieke berichten die deze personen zou moeten aanspreken. Maar het is niet zo dat deze mensen op hun beurt ook alleen maar over Apple praten. Sommigen delen berichten over hun dagelijkse leven terwijl anderen ook gek zijn op foto's van katten (en van die laatste zijn er domweg veel te veel op het internet). Google+ is eigenlijk een kruising tussen Facebook, nieuwsgroepen en Twitter. Een middenweg tussen een besloten vriendenfeestje in de kroeg en openbare discussies op straat die over specifieke onderwerpen kunnen gaan maar vaak verstoord worden door een loslopende kat.

  Communities: een werkbaar model?

  Met de introductie van Google+ Communities is er nu eindelijk een serieus en werkbaar model toegevoegd voor datgene waar het nu werkelijk om gaat. Google+ is geen kloon van Facebook zoals velen nog altijd denken. Het platform is inmiddels naadloos geïntegreerd met alle andere Google diensten: Hangouts met YouTube, Evenementen met Google Calendar, Google+ Local met Google Maps, Gmail met Google+ en Google Docs, etc. etc. Google+ is de sociale laag waarmee je als gebruiker van Google diensten contact legt met zakelijke relaties via Gmail, Chat of Hangouts, waar je nieuws vergaart en erop reageert, waar je persoonlijke adviezen krijgt op zoekresultaten en waar je deelneemt aan actieve communities om uitgebreid over jouw interesses te discussiëren.
  Kortom, een sociaal netwerk voor samenwerking en interactie, opgebouwd rond interesses en kennis.  Een netwerk dat prima naast Facebook kan bestaan en langzamerhand een heel andere rol vervult. Op Google+ heb je geen vrienden maar gelijkgestemden...

  Door: Fred van der Ende