• Online ondernemen? Leer programmeren!

  , ,

  Afgelopen weken heb ik weer eens in de praktijk ondervonden dat het beheersen van digitale technologie echt een voordeel kan opleveren. Daarbij geeft het ook voldoening als je zelf een oplossing bedenkt en daarmee iets kunt bieden dat niet standaard geboden wordt. In mijn geval gaat het om zoiets simpels als het verkopen van kadobonnen, inmiddels goed voor een aanzienlijke omzet binnen ons horecabedrijf.

  Kadobonnen, leuk en origineel

  We verkopen in ons theehuis al sinds jaren kadobonnen voor een uitgebreide High Tea. Veel mensen vinden het leuk om zo'n beleving kado te geven. Tot een paar jaar geleden werden die bonnen hoofdzakelijk in de zaak gekocht. Kopers kwamen vaak speciaal naar ons theehuis om een kadobon te kopen voor iemand die de volgende dag jarig was. Slechts af en toe werd er gevraagd of we een bon per post konden sturen na overmaking van een bankbetaling.
  Naarmate die vraag steeds vaker werd gesteld heb ik een paar jaar geleden een online bestelformulier gemaakt dat gekoppeld was aan Mollie voor het ontvangen van iDeal betalingen. De klant heeft twee opties: Ofwel een PDF van een bon bestellen die per email wordt opgestuurd, of een gedrukte bon in een mooie kadoverpakking die tegen extra kosten per post wordt verzonden.

  De verkoop van kadobonnen heeft daarmee een flinke vlucht genomen. Mijn vrouw moet bijna dagelijks meerdere kadobonnen aanmaken. Blijkbaar is er voldoende interesse in een snelle online aankoop van een origineel kado maar dat vergt inmiddels wel een aantal tijdrovende handelingen. Eerst moet ze de naam van de koper en een uniek nummer invullen in een template van een opmaakprogramma om er vervolgens een PDF van te maken en die vervolgens te mailen of af te drukken om per post te versturen. Hoogste tijd om dit eens naar een hoger plan te tillen door het te automatiseren…

  Webwinkel voor kadobonnen?

  Vol goede moed begon ik eens te Googlen naar webwinkel software met een optie om kadobonnen te verkopen. Die zijn er wel, maar niet in de vorm die ik wil. Bekende webshop software zoals Magento of SEOshop beschikken bijvoorbeeld over een optie om een Giftcard of Voucher aan te bieden, maar die zijn bedoeld om iemand een bon kado te geven die in de webwinkel besteed kan worden. Ik was juist op zoek naar een webwinkel dat automatisch een mooi vormgeven PDF bestand kan personaliseren met naam en volgnummer. Daarnaast let ik ook op de gebruiksvriendelijkheid en technologie van de software. Zo vond ik de door mij geteste Magento Go oplossing waanzinnig traag en het integreren van de module voor het ontvangen van iDeal betalingen beschamend complex.

  ECWID

  Tijdens mijn zoektocht werd ik door iemand gewezen op Ecwid. Een razendsnelle webwinkel ontwikkeld met moderne webtechnologie zoals AJAX. Mooie doordachte software voorzien van een overzichtelijk dashboard waarmee je in no-time een winkel aanmaakt en in je site kunt integreren. De koppeling met Mollie was slechts een kwestie van enkele minuten.

  Helaas heeft ook Ecwid geen optie om kadobonnen te genereren maar ik ontdekte wel dat het platform over een API beschikt waarmee je met behulp van een eigen programma tegen je winkel kunt 'praten'. Dat werkt als volgt: Zodra er een nieuwe bestelling is aangemaakt stuurt de 'Instant Notification module' het ID-nummer van de order door naar een opgegeven URL. Op die URL draait een script of programma dat aan de hand van dat seintje de gegevens van de order opvraagt om hier vervolgens iets mee te doen. Zodra het script klaar is kan het via de Order API de status van de order veranderen. Bijvoorbeeld doorgeven dat de bestelling is afgeleverd…

  Met een API en programmeerkennis kun je alles maken...

  Met een flinke dosis doorzettingsvermogen heb ik mijn beperkte kennis van PHP weer eens afgestoft en kan ik trots melden dat ik inmiddels een werkende oplossing heb. Mijn script leest de gegevens van de bestelling, genereert met behulp van de TCPDF class een mooi vormgegeven kadobon (voorzien van een uniek nummer en compleet met de naam van de degene voor wie het kado is bestemd, zelfs met een persoonlijke boodschap). Vervolgens wordt de PDF automatisch naar de ontvanger gemaild en krijgt de koper een mailtje met een melding dat de bon is afgeleverd. Na succesvolle verzending van de mail stuurt het script een 'status afgeleverd' terug naar Ecwid. Binnen enkele minuten na betaling heeft de klant volautomatisch z'n product ontvangen of afgeleverd bij degene waar het kado voor is bedoeld…

  Door: Fred van der Ende