• Social media voor ouderen

  , ,
  De kroezeboom bij Fleringen is een van de oudste bomen in Nederland.

  Onlangs moest ik twee keer in een week een lezing over social media geven aan een groep gepensioneerden. Beide gezelschappen bestonden uit oud-ondernemers die de sessie vanuit de vereniging hadden georganiseerd. De ene club bestond uit een groep Rotary leden en de andere was een club van voormalig franchise ondernemers aangesloten bij C1000. Twee heel verschillende groepen: voormalig accountants, architecten en notarissen tegenover supermarkteigenaren. Toch waren er een paar belangrijke overeenkomsten.

  Geen van allen bezig met social media

  Van de beide gezelschappen was slechts een enkeling aanwezig op een sociaal netwerk en toch wilden ze er heel graag meer van weten. Drijfveer was het feit dat ze via de media en hun kleinkinderen zoveel horen over de zegeningen van het fenomeen. Daar moesten ze toch eens het fijne van weten.

  Ongeacht de verschillende achtergronden kwam telkens een opvallende overeenkomst bovendrijven. De nieuwsgierigheid en leergierigheid werd continu overschaduwd door scepsis over privacy, hackers en de angst voor een echte inbraak omdat iedereen zou kunnen zien dat je in Spanje op vakantie zou zijn. Ik vond het een verontrustende reactie voor een doelgroep die hoofdzakelijk door traditionele media wordt geïnformeerd. Blijkbaar zijn deze in staat om een zeer vertekend beeld weer te geven en dan had het 'gedoe' in Haren nog niet eens plaatsgehad. Ben benieuwd hoe de reactie geweest zou zijn als deze lezingen vorige week hadden plaatsgehad?

  Privacy en imago

  Opvallend was het feit dat de meeste deelnemers erg hechten aan privacy en zich afvragen waarom iedereen toch alles zo open en bloot met de hele wereld deelt. Ondanks het feit dat deze twee groepen tot de ondernemende gepensioneerden behoren die tijdens hun werkende jaren al met computers leerden omgaan, blijkt de stap naar het aanmaken van een Facebook account gehinderd te worden door het idee dat ze hun privacy opgeven.
  Er ontspon zich een discussie over het feit dat dit wellicht een kenmerk van hun generatie was. Zij groeiden op in het nette en kuise Nederland van de jaren vijftig waar men de gordijnen nog sloot, in de zondagse kleren naar de kerk ging en mensen met 'U' aansprak. Natuurlijk zijn ze meegegaan met hun tijd, maar het voor zichzelf houden van het privéleven blijft belangrijk evenals het ophouden van een uiterlijke schijn.

  Ondernemerschap zit in het bloed

  Een andere opvallende overeenkomst was dat het ondernemerschap bij beide groepen tot gevolg had dat ze heel snel begrepen waar de zakelijke voordelen voor bedrijven lagen. Het feit dat bedrijven direct met hun klant kunnen communiceren terwijl potentiële klanten onderling je bedrijf aanbevelen of elkaar laten zien dat ze een product of dienst 'leuk vinden', werd op waarde geschat. Eigenlijk gewoon ouderwetse 'mond tot mond reclame' en dat vonden ze vroeger ook erg belangrijk.

  Parallel universum

  Ik weet niet of ik ze in de korte tijdspanne van de lezing daadwerkelijk heb kunnen overtuigen om er gewoon eens mee aan de slag te gaan. Gevoelsmatig denk ik dat de stap voor de meesten nog te groot is. Toch voelen ze zelf wel een vorm van urgentie. Er werden vergelijkingen getrokken met de vroege periode van het internet en hoe snel je uiteindelijk gedwongen werd om daar aan mee te doen want anders leefde je in parallel universum waar niemand je kon bereiken omdat je geen email had. En uiteindelijk bleek dat internet toch ook wel erg handig voor het boeken van een vakantie. Zo werd ook letterlijk de vraag gesteld hoe lang het zou duren voordat ze echt niet meer om social media heen zouden kunnen?

  Dineren & Leren

  De twee sessies hebben me gesterkt in het idee dat het juist voor ouderen van belang is om met social media aan de slag te gaan. Voor een grote groep die niet meer zo mobiel is lijkt het me een ideaal middel om de eenzaamheid en verveling te verdrijven, in contact te blijven met kleinkinderen of juist lotgenoten te ontmoeten om ervaring en informatie over uiteenlopende interesses of praktische zaken uit te wisselen.
  Om die reden organiseer ik de komende wintermaanden een aantal cursussen over social media in combinatie met een High Tea of diner bij mijn bedrijf Theehuis Dennenoord. De data volgen binnenkort...


  Door: Fred van der Ende