• Localscope: Lokaal heeft de toekomst

  , ,

  Al vanaf het moment dat ik een kleine twintig jaar geleden m'n eerste modem opstartte en het wereldwijde internet betrad heb ik dagelijks stilgestaan bij de magie van de global connected village. Een telkens terugkerende verbazing dat je zomaar contact kon leggen met iemand aan de andere kant van de wereld, artikelen kon lezen van buitenlandse bloggers en denkers, of de meest exotische plekken kon bezoeken via foto's en live webcams. Die verbazing is er niet minder op geworden maar ik betrap me erop dat ik steeds meer geïntrigeerd raak door de revolutie van lokale diensten die me relevante informatie binnen mijn eigen dorp aanreiken.

  Geolocation services

  Met behulp van zogenoemde 'geolocation data' zijn we steeds beter in staat om de ons omringende fysieke wereld te koppelen aan datzelfde wereldwijde netwerk en daarmee te verrijken met informatie. We kennen het allemaal. We zoeken op Google Maps naar een specifiek type bedrijf of dienst en de pinnetjes met locaties vallen op hun plek. Diezelfde databases worden nu ook ontsloten binnen mobiele apps die vanwege het feit dat mobieltjes over een GPS ontvanger beschikken ook in staat zijn om de huidige locatie te bepalen. Daarmee zijn nieuwe mogelijkheden ontstaan voor het informeren van de gebruiker en we staan nog maar aan het begin. De databases van Google, Bing, TomTom, Foursquare, Yelp en vele anderen beschikken over miljoenen locaties met informatie over openbare gelegenheden, instellingen, nuttige diensten of andere points of interest. Het Nederlandse Layar gebruikt deze data bijvoorbeeld om lagen met informatie over het videobeeld van je camera te projecteren zodat je om je heen kunt kijken om informatie te zien als een soort van Google Maps in een 3D wereld.

  Geofencing

  Als je op zoek bent naar specifieke lokale informatie kun je die dus binnen uiteenlopende apps vinden maar je moet zo'n app wel actief opstarten om in je omgeving op zoek te gaan. Een volgende stap is om gebruikers actief te waarschuwen dat er iets interessants of belangrijks in de nabije omgeving is. Een interessante techniek die hier een belangrijke rol speelt is 'geofencing'. Letterlijk een virtueel hek om een specifieke locatie activeren om gebruikers te waarschuwen of specifieke informatie voor te schotelen als ze in de buurt zijn. Foursquare geeft bijvoorbeeld aan welke gelegenheden door vrienden positief zijn gewaardeerd en vraagt of het wellicht een idee is om deze ook te bezoeken nu je toch in de buurt bent. Er zijn apps die je laten weten zodra je Facebook vrienden zich in de directe omgeving bevinden, of apps die je een seintje geven dat je op die specifiek locatie een herinnering had ingesteld.

  Google Now en Google Glass

  Wie de lijn doortrekt naar nieuwe diensten als Siri, Google Now en de futuristische ontwikkeling van Google Glass ziet al snel waar het naar toe gaat. Een wereld waarin het mobieltje uitgroeit tot een personal assistant waarmee je continu op de hoogte bent van het lokale nieuws, informatie krijgt over files of werkzaamheden op je route, een melding krijgt dat je vlucht is vertraagd of herinnerd wordt dat het ook wel handig is om een paraplu mee te nemen.

  Wie zo'n connected reality wel kan waarderen komt al snel tot de conclusie dat het alleen mogelijk is als uiteenlopende databases met informatie gekoppeld worden aan zo'n 'geofence'. Google kan met z'n zoekmachine heel veel informatie over werkzaamheden, files, vluchttijden, enz. in real-time opzoeken maar zal locatiegegevens van bedrijven het liefst uit z'n eigen Google Places database serveren. Deze bedrijven adverteren immers bij Google. Wellicht hebben we juist een onafhankelijke partij nodig die al die databases kan koppelen?

  Localscope

  Een interessante app die daar een goeie poging toe doet is Localscope. De app toont locatie gebaseerde gegevens uit een scala aan bronnen. Bedrijfsinformatie uit Google Places, Facebook, Foursquare en Yelp. Foto's voorzien van een geo-tag uit Panoramio, Picasa, Flickr en Instagram, en informatie uit Wikipedia, Wikimapia en Citysearch. Je hoeft maar een zoekopdracht naar een type voorziening of een specifieke bedrijfsnaam in te toetsen en je krijgt binnen no-time door de verschillende listings. Met een druk op de knop kun je beoordelingen over het bedrijf zien of ernaar toe navigeren met behulp van je navigatieapp naar keuze. De app opent standaard Apple Maps, maar je kunt ook TomTom of Navigon selecteren als die zijn geïnstalleerd.

  Wat Localscope extra handig maakt is het feit dat het slim gebruik maakt van de standaard 'Reminders app van iOS dat in staat is om een herinnering aan te maken dat gekoppeld is aan een geofence. Binnen Localscope kun je een herinnering aanmaken bij elke locatie die je in een van de aangesloten databases hebt gevonden. Bijvoorbeeld dat je kattenvoer moet meenemen zodra je de lokale supermarkt binnenloopt, een herinnering geeft dat je auto naar de garage moet voor een beurt zodra je in de buurt bent, of dat je dat leuke restaurantje moet onthouden voor een volgende keer wanneer je deze stad weer eens bezoekt.

  Het is nog lang geen volwaardige personal assistant maar het is wel een begin. Het geeft aan hoe belangrijk lokaal internet in de nabij toekomst is.

  Door: Fred van der Ende