• Het belang van beeld voor social media

  , ,
  Klik op de afbeelding om de volledige infographic te bekijken.
  Soms verbaas ik me over bedrijfspagina’s op Facebook die blijkbaar zonder visie of achterliggende gedachte worden opgezet. Deze ondernemers hebben waarschijnlijk ergens ingefluisterd gekregen dat het zinvol is om een pagina voor het bedrijf aan te maken en springen zonder diep adem te halen gewoon in het diepe. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, als je vervolgens na het bovenkomen maar beseft dat je nu wel moet zwemmen.

  Een handboek ‘social media voor bedrijven’ bestaat niet echt, al willen heel veel zelfbenoemde guru’s je anders doen geloven. Veel paginabeheerders leren al doende welke toon de juiste is om hun fans of klanten aan te spreken. Die zal voor elk bedrijf anders zijn. Je kunt ook niet verwachten dat iedere ondernemer een marketing expert is, al zijn er natuurlijk wel een paar tips die iedereen van pas kunnen komen. Eén van die tips is gebruik maken van beeld. Opvallend is hoeveel berichten er geplaatst worden zonder pakkende foto of illustratie. En dat terwijl veel onderzoeken toch aangetoond hebben dat foto’s of video het meest effect sorteren. Gebruik maken van fotografie en video zijn de belangrijkste middelen die tot je beschikking staan om op te vallen in de stroom aan berichten…

  De transformatie van tekst naar beeld

  Het belang van beeldgebruik in social media is opvallend als je de evolutie van de oudere netwerken als Facebook en Twitter bekijkt. Waar beide netwerken in het begin hoofdzakelijk floreerden doordat gebruikers korte berichten konden achterlaten die werden aangeduid als een ‘status update’, zie je door de jaren steeds meer nadruk ontstaan op de weergave van beeld. Facebook geeft foto’s steeds prominenter weer in mooie overlay vensters en maakt automatisch een collage aan van de albums op de tijdlijn. Die tijdlijn of profielpagina is tegenwoordig een ideaal uithangbord voor beeldende communicatie vanwege de mogelijkheid om een paginabrede foto als banner te kiezen of elke willekeurige foto breed over twee kolommen weer te geven. Zelfs Twittergebruikers beschikken sinds kort over de mogelijkheid om zo’n fotobanner op hun profielpagina aan te maken. Fotograaf Trey Ratcliff die online al tienduizenden volgers aan zich heeft weten te binden schreef speciaal voor Facebook een mooi essay over deze transformatie.

  De impact van beeld wordt helemaal goed zichtbaar bij jonge social media platformen als Pinterest, Instagram of Google+. Hier draait alles om beeld. Afbeeldingen worden groots vertoond en krijgen voorrang boven tekst. Met name wanneer je de mobiele apps van deze netwerken gebruikt. Dat laatste is geen toeval. De mobiele smartphone is ook juist de reden voor die toename aan beeldgebruik in social media. Waar een foto voorheen vanuit een digitale camera naar een computer moest worden overgezet, konden gebruikers nu direct een bericht met foto vanaf de telefoon uploaden.

  Mobiele fotografie

  De opkomst van fotografie met een mobieltje is explosief gestegen met de introductie van de iPhone. Niet omdat het over zo’n bijzonder goede camera beschikte (er waren al geruime tijd cameratelefoons op de markt met dergelijke specificaties), maar juist vanwege de creatieve mogelijkheden om foto’s te bewerken met behulp van een app. Fotografie met een iPhone kreeg zelfs de term ‘iPhoneography’ mee. Iedereen is immers in staat om een pakkende foto te maken met behulp van een paar slimme filtereffecten in Hipstamatic of Instagram. Niet voor niets heeft Facebook onlangs een miljard betaald om Instagram over te nemen. Communiceren met beeld is inmiddels een voorwaarde voor succesvol gebruik van social media.

  Hangout en cursus

  Ik ben op dit moment een Hangout over dit onderwerp aan het plannen waarin ik een aantal experts zal uitnodigen om over de mogelijkheden van mobiele fotografie te discussiëren. Een interessant onderwerp voor ondernemers of andere social media beheerders.
  Daarnaast ben ik van plan om dit najaar een cursus iPhoneography te organiseren bij Engels’ Tuin in Ootmarsum. Gedurende deze dag zullen we de verschillende mogelijkheden en apps bekijken en praktijkervaring opdoen.
  Laat hier alvast even weten als je interesse hebt…


  Door: Fred van der Ende