• Bang voor Software Updates?

  , ,

  Het viel me weer eens op in mijn familiekring. We hebben als Apple gebruikers de afgelopen tijd allemaal weer een hoop meldingen voor software updates gehad. 
  De computers van mijn vrouw en dochters hebben al meerdere malen gemeld dat Mountain Lion klaar staat om te installeren, de iPhone's in het gezin geven al weken via een rood uitroepteken aan dat  iOS 6 beschikbaar is en de App Store toont tientallen meldingen van apps die bijgewerkt moeten worden. 

  Al die signalen worden systematisch genegeerd en daarmee zijn zij niet de enigen. Wat is dat toch dat mensen zo'n moeite hebben met software updates?

  Een argument dat vaak wordt aangevoerd is dat ze het onhandig vinden als er veel verandert. 'Het werkt toch prima zo, waarom moet ik dan iets nieuws?' Die huivering voor verandering in de dagelijkse workflow kan ik nog wel begrijpen. Het duurt bij mij ook altijd even voordat ik gewend ben aan een nieuw programma of het feit dat een specifiek menu ineens anders werkt. Toch is dat niet het enige probleem. Zoals veel gebruikers zijn we uiteindelijk laks, een upgrade kost tijd en daar hebben we geen zin in. Vaak betekent het dat er eerst een backup gemaakt moet worden, vervolgens duurt het geruime tijd voordat de update klaar is met downloaden en installeren waarbij je verschillende keren op 'akkoord' moet klikken voor licentievoorwaarden of lastige vragen. In het ergste geval mag je daarna ook nog veel zaken opnieuw instellen zoals wachtwoorden voor email die je niet meer weet. Het hele proces schrikt mensen af.

  Automatische updates?

  Computerfabrikanten en software ontwikkelaars worstelen al jaren met dit probleem. Er zijn mooie systemen bedacht waarbij het besturingssysteem zelf kan detecteren of er een update beschikbaar om gebruikers vervolgens fijntjes op de hoogte te stellen dat ze die update dienen uit te voeren. Technisch zou het prima mogelijk zijn om de updates volautomatisch te laten installeren maar geen bedrijf dat zich hier aan waagt omdat ze aangeklaagd kunnen worden als het fout zou gaan zonder dat de gebruiker expliciet heeft aangegeven akkoord te gaan met de installatie van een update en de bijbehorende nieuwe licentievoorwaarden. Het gevolg is dat veel gebruikers geïrriteerd raken door die vele meldingen en een defensieve reactie hebben ontwikkeld om deze storende meldingen te negeren.

  Apple mag zich verheugen over een grote groep gebruikers die over het algemeen enthousiast reageren als er weer een nieuwe versie van het besturingssysteem beschikbaar is. Uit onderzoek blijkt dat zowel Mac's als iPhone's binnen korte tijd massaal voorzien worden van de nieuwste versie. Een kleinere groep blijft achter door pas na een jaar of helemaal nooit te upgraden. Bij Windows PC's of Android telefoons ligt dat anders. Deze platformen staan erom bekend dat er enorme aantallen zijn die nog altijd een versie van enkele jaren oud draaien en daarmee een enorm probleem creëren.

  Het probleem van niet uitgevoerde software updates

  Systeemsoftware en programma's van computers, mobiele telefoons of internet routers bevatten ingewikkelde componenten die het mogelijk maken om al die mooie toepassingen te gebruiken. We willen toch allemaal snel kunnen internetten, die nieuwe apps installeren of video kijken op onze apparaten? In deze wereld van voortschrijdende technologische ontwikkelingen moet die software dus continu aangepast en verbeterd worden. En dan hebben we het nog niet eens over nieuw ontdekte beveiligingslekken die gedicht moeten worden. Het is dus van wezenlijk belang voor zowel fabrikanten als gebruikers dat ze zo snel mogelijk 'up to date' zijn. Het ondersteunen van oude versies is een crime voor ontwikkelaars terwijl gebruikers sneller het risico lopen dat het systeem vastloopt of geïnfecteerd raakt door een virus. Daarbij tel ik dan nog niet eens het mislopen van nieuwe handige mogelijkheden die juist zijn toegevoegd om het gebruiksgemak te verbeteren.

  Valse argumenten

  Het argument dat men huiverig is dat het systeem na een update of upgrade anders werkt is meestal niet steekhoudend. Wie realistisch is moet toegeven dat de meeste veranderingen in het verleden snel zijn aangeleerd en achteraf bezien vaak een verbetering van de gebruikservaring zijn geweest. Is er nog iemand die cryptische commando's in MS DOS wil invoeren?

  Soms houden mensen elkaar voor de gek met onredelijke excuses. Mijn dochter voerde deze week als argument aan dat ze haar iPhone niet naar iOS 6 wilde updaten omdat ze Google Maps niet kwijt wil? Wat een onzinnige reden. Ze laat een heleboel verbeteringen die haar telefoon sneller, stabieler en handiger laten werken domweg links liggen vanwege een media hype over de slechte Apple variant van de kaarten app? En dat terwijl je gewoon Google Maps als webpagina aan je startscherm kunt toevoegen en er tientallen alternatieve apps beschikbaar zijn?

  Er zijn geen argumenten

  Laten we eerlijk zijn, in de afgelopen vijfentwintig jaar heb ik in de wereld van de automatisering nauwelijks serieuze argumenten gezien om niet te updaten of het moet zijn dat die professionele scanner of printer van 30.000 euro niet meer wordt ondersteund. Wel heb ik vaak mensen gehoord die net als mijn dochter onzin aanvoeren maar na een jaar toch om zijn omdat ze een nieuwe telefoon of computer hebben aangeschaft. Dus, kom op. Klik gewoon op die melding en ga er even voor zitten. Het doet heus geen pijn!

  Door: Fred van der Ende