• Waarom ik geen nieuwe iPhone wil

  , ,

  Morgen is het weer zover. Na maanden van speculatie, uitgelekte foto's en serieuze voorspellingen staan de media op scherp als Tim Cook naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe iPhone gaat onthullen. Onderwerp van speculatie is o.a. de naam van het apparaat. Wordt het dit jaar echt de iPhone 5, of gaat 'ie anders heten? Die vraag lijkt belachelijk triviaal maar feit is wel dat we best eens na zouden kunnen denken over de essentie die besloten ligt in de naam 'iPhone'.

  Ik heb altijd al een hekel aan telefoons gehad. In de eerste plaats ben ik niet erg goed in het voeren van telefoongesprekken. Het blijft een ongemakkelijke vorm van communicatie, praten met iemand die je niet in de ogen kunt kijken. Zelfs met mensen die je erg goed kent. Mijn vrouw kan dat beamen.

  Een veel groter probleem heb ik echter met het verstorende karakter dat een telefoon heeft. Die rinkelende bel is natuurlijk al een storend geluid an sich maar het feit dat het signaal zo dwingend is maakt het vaak onuitstaanbaar irritant. Altijd als het niet uitkomt rinkelt dat klereding...

  Oude irritaties

  Ik heb die aversie meegekregen van mijn moeder. Ons kleinschalig vakantiepark moest het in haar tijd volledig van telefonische boekingen hebben. Aangezien veel mensen toen nog de beleefdheid hadden om niet na acht uur 's avonds te bellen werd er juist vaak tussen zes en zeven gebeld. Altijd precies op het moment wanneer we aan tafel zaten. Haar bordje is menigmaal koud geworden om weer iemand te woord te staan om vriendelijk uit te leggen welke voorzieningen in het huisje voorhanden waren en dat het linnengoed bij de prijs was ingegrepen. Tegenwoordig verloopt negentig procent van de boekingen volautomatisch via het online formulier en hoeven we slechts af en toe iemand telefonisch te woord te staan voor extra informatie.


  De winst qua telefonische rust die voortkwam uit het feit dat steeds meer mensen het internet gebruikten voor het vinden van zakelijke informatie werd tenietgedaan door de opkomst van de call centers die op exact diezelfde tijd tijdens het avondeten mensen lastig vielen. Menig maal heb ik iemand zeer onvriendelijk toegebeten dat ik toch echt zat was om voor de vierde keer aan te geven dat ik geen interesse had in een abonnement op die lokale flutkrant.

  Hoe de mobiele telefoon de oplossing bracht

  Met de opkomst van de mobiele telefoons werd het in de eerste instantie allemaal nog een graadje erger. Je kon nu immers altijd en overal op onverwachte momenten gestoord worden. Welk een tweestrijd onstaat er in de mens als hij met z'n broek op z'n knieëen op het toilet zit en juist op dat moment de telefoon in z'n broekzak voelt trillen om vervolgens te beseffen dat het een dringende oproep van die belangrijke klant betreft? Nog erger is het om eindelijk een afspraak met iemand te hebben en die persoon neemt tijdens het gesprek telkens de telefoon op met de verontschuldiging; 'sorry, deze moet ik toch echt even aannemen...'

  Onder invloed van de iPhone is de moderne smartphone echter uitgegroeid tot een apparaat dat al een groot deel van die irritaties heeft opgelost. We hebben nu zoveel meer communicatiemogelijkheden die veel minder dwingend en ook effectiever zijn. Instant messaging en social media geven bijv. de mogelijkheid om snel te communiceren zonder die dwingende noodzaak om binnen 20 seconden een oproep te beantwoorden. Iedereen accepeteert het als er 5 minuten overheen gaan voordat een antwoord op een dringend bericht wordt ontvangen. Voldoende tijd om je mond leeg te eten of je billen af te vegen. Daarnaast is videobellen inmiddels een feit. Ik kan eindelijk iemand in de ogen kijken tijdens een gesprek.

  Hoe slim is die telefoon eigenlijk?

  Bij al die mooie features die Apple morgen ongetwijfeld zal introduceren hoop ik dat er nu ook eens een oplossing komt voor de verstorende werking van het telefonische oproepsignaal. Waarom kunnen de sensoren van het wonderapparaat niet detecteren dat ik op een zeker moment druk bezig ben, in de rij sta voor de kassa of op het toilet zit, om de persoon die contact probeert te zoeken vervolgens te laten weten dat ik op dit moment even bezet ben waarna beide apparaten automatisch een ideaal tijdstip uitzoeken om het gesprek wel tot stand te brengen of anders een ander communicatiemiddel inzetten.

  Kortom, ik wil helemaal geen nieuwe telefoon, maar een ideaal apparaat voor effectieve communicatie zonder die verstorende werking. De naam iPhone kan wat mij betreft dus wel verdwijnen...


  Door: Fred van der Ende