• Is de camera van de iPhone 5 een teleurstelling?

  , ,

  Het was een bizarre week voor Apple liefhebbers. In aanloop naar het evenement rond de aankondiging van de nieuwe iPhone waren de verwachtingen enorm hoog gespannen. Een spanning die de laatste maanden werd opgeklopt door mainstream media, blogs en social media. Direct na de aankondiging werden al snel de eerste teleurstellingen gepost. Was dit alles?

  Evolutie in plaats van revolutie

  Toegegeven, de nieuwe iPhone beschikt niet over nieuwe tot de verbeelding sprekende features zoals Retina of Siri. Toch is het volgens mij een solide upgrade met een groter en beter scherm, een snellere processor en ondersteuning voor de nieuwe mobiele netwerken.
  Waar veel mensen telkens aan voorbij gaan is het feit dat het hier slechts om de hardware gaat. Apple heeft die hardware opnieuw tot in minutieuze details geperfectioneerd zoals ze dat de afgelopen jaren telkens gedaan hebben. De belangrijke verbeteringen zitten echter in de software. iOS 6 kent een scala aan vernieuwingen.

  De camera is niet verbeterd?

  Een van de teleurstellingen die ik veel las was het feit dat de camera van de iPhone 5 dezelfde was als die van de 4s. Geen verbetering qua lens of een sensor met meer megapixels.

  Ook hier geldt dat het niet de hoeveelheid pixels is die de kwaliteit bepalen. De kwaliteit van de lens en de sensor van de iPhone 4s waren al erg goed ten opzichte van veel concurrerende smartphones maar de image processor in combinatie met de software van het besturingssysteem maakt vooral dat de iPhone algemeen erkend wordt als een camera met een zeer hoge beeldkwaliteit en al sinds enkele jaren een van de meest gebruikte digitale camera's is op sites als Flickr.
  Wie goed leest leert dat Apple zowel in de iPhone 5 als in iOS 6 flink heeft gesleuteld aan die image processing. Zo is de noise reduction verbeterd en zal de camera beter presteren in omstandigheden met weinig licht.

  Het gaat om de software

  Veel belangrijker is echter dat diezelfde image processing technologie ook tot beschikking staat voor ontwikkelaars die ongelooflijk mooie apps voor fotografie bedenken. Apple heeft bijvoorbeeld nu een optie voor het maken van panorama opnamen aan iOS 6 toegevoegd maar we hadden al jaren prachtige apps als AutoStitch of Panoramatic360 in de App Store.
  Wie de meegeleverde camera app te beperkt vindt kan kiezen aan een scala prachtige apps als Camera+, ProCamera of 645 PRO (de laatste kreeg deze week een update en is ongetwijfeld de meest professionele camera app die je kunt vinden).
  En dan heb ik het nog niet eens over populaire apps als Instagram of Hipstamatic. De laatste heeft zelfs professionele fotografen als Ben Lowy geïnspireerd om de iPhone professioneel in te zetten in een conflict als Lybië (i.s.m. met Hipstamatic heeft hij zelfs een lens en film voor de app ontwikkeld die binnenkort beschikbaar zal komen).

  Zoals gezegd. De kwaliteit zit 'm in de software. Met de combinatie van verbeteringen qua image processing en zeer talentvolle ontwikkelaars zal de iPhone voorlopig ongetwijfeld een van de meest populaire camera's blijven…


  Door: Fred van der Ende