• Het belang van Apple Maps voor ondernemers

  , ,

  Met stijgende verbazing zie ik een eindeloze stroom aan berichten met veel leedvermaak over de nieuwe ‘Maps’ app voor de iPhone voorbijkomen. De flauwe grappen en cynische posts van Android gebruikers en Apple haters snap ik wel. Social-media is immers in staat om een 'topic' heel snel 'trending' te maken en het 'falen' van één van de meest succesvolle merken ter wereld is bij uitstek geschikt om viraal te gaan. 

  Nee, mijn verbazing richt zich meer op de vele artikelen en blogs van gerenommeerde trendwatchers en vakjournalisten die falen om het werkelijke probleem te analyseren en de achterliggende redenen te overzien...

  Heeft Apple z’n hand overspeeld?

  Veel auteurs concluderen dat Apple, gedreven door arrogantie, in het heetst van de strijd met Google besloten zou hebben om de laatste een hak te zetten door zelf een eigen kaarten app te ontwikkelen. Zij ontlenen hun conclusie aan een passage uit het ‘heilige boek der boeken’, de biografie van de (ons jammerlijk ontvallen) goddelijke Steve Jobs. Had hij zijn biograaf niet onthuld dat hij (lees Apple) zelfs bereid zou zijn om een thermonucleaire oorlog tegen Google te voeren?

  Wat een bullshit! In de eerste plaats betreft het hier een enkele uitspraak van een man die sowieso bekend stond om z’n opvliegend karakter en het ventileren van z'n ongezouten mening. Een typisch Jobsiaanse uitspraak die je met een flinke korrel zout moet nemen al zal er zonder meer een serieuze aanleiding voor de gewraakte opmerking zijn geweest. Apple en Google zijn inderdaad geen vrienden meer, maar wat heeft dat te maken met ‘Maps’?

  Bekijk eerst de hele kaart!

  Laten we eens even uitzoomen om de hele kaart te kunnen overzien. Met de introductie van de iPhone ontstond er een nieuw marktsegment dat ongelooflijk snel groeide. Zo snel dat ook Google begreep dat hun core business van ‘zoeken & vinden’ in korte tijd zou verhuizen van de desktop naar mobiel. Dat nieuwe platform beschikte ook over een unieke nieuwe mogelijkheid vergeleken met een desktop computer. GPS en locatievoorzieningen maakten het mogelijk om zoekopdrachten en getoonde informatie aan de huidige omgeving te koppelen.
  Om die krachtige toepassing te demonstreren toonde Steve Jobs in 2007 tijdens de introductie van de iPhone hoe je heel eenvoudig kon zoeken naar diensten en bedrijven die vervolgens op een kaart werden getoond. Ter illustratie zocht hij naar de dichtstbijzijnde Starbucks om het bedrijf vervolgens met een druk op de knop direct vanuit de kaarten app te bellen en 4000 latte’s voor de aanwezigen in de zaal te bestellen. Typisch Jobs, met een hoop flair en een leuke grap, maar hij snapte donders goed het belang van wat hij zojuist had getoond. De toekomst waarin online en offline business samensmelten terwijl de demonstratie nog maar een simpel voorbeeld van de vergaande mogelijkheden was.  Google als monopolist

  De kaarten app (en vooral de database met locatiegegevens die daaronder ligt) is dus een belangrijk onderdeel voor een smartphone. De app met kaarten die standaard met de iPhone werd geleverd werd door Apple zelf gebouwd op basis van een licentie voor de database van Google. Een logische keuze want Google was met z’n krachtige zoekmachine en de geografische data van Google Maps immers toonaangevend. Een ideale dataprovider en partner voor de kersverse smartphone fabrikant. Die samenwerking werd geblokkeerd toen Google zelf een besturingssysteem ontwikkelde en fabrikant van smartphone's werd. De onafhankelijke provider van allesomvattende informatie werd een concurrent die ineens over alle sleutels van het koninkrijk beschikte.

  Uiteraard kon Google niet zomaar de stekker uit de kaarten app van Apple trekken. We hebben gelukkig nog een aantal instanties die valse concurrentie in de gaten houden. Toch was Google wel in staat om Apple pijn te doen. TUAW beschreef afgelopen week dat Google weigerde om Apple een licentie te verlenen op de data voor routeaanwijzingen in de Google map. Data die wel beschikbaar was voor Android. Dat is een interessant gegeven, maar ook TUAW heeft het volgens mij bij het verkeerde eind als ze menen dat het weigeren van 'Turn by Turn Navigation' de hoofdaanleiding voor het ontwikkelen van een eigen 'Maps' zou zijn.

  Inzoomen op de gebruiker is waar het om draait

  Wat Steve Jobs met z’n Starbucks demo al aantoonde is het feit er een verandering op komst is in de wijze waarop klanten in contact komen met bedrijven. Met behulp van al die op locatie gebaseerde informatie zijn bedrijven straks in staat om gericht en gepersonaliseerd reclame te maken en klanten te werven via de telefoon.  Bijvoorbeeld zodra ze in de buurt zijn of wanneer ze al in binnen zijn. Klanten worden straks met reclame of een actie naar binnen gelokt om vervolgens aanbiedingen op persoonlijke basis te claimen, een digitale bon te verzilveren of zelfs zonder tussenkomst van een medewerker af te rekenen. De smartphone is het hele businessmodel in retail en horeca aan het veranderen op basis van die o zo belangrijke locatiedata. Niet voor niets zijn zowel Google als Facebook zo actief bezig om bedrijven van een sociaal platform te voorzien waar ze op basis van locatie hun bedrijf kunnen promoten en aanbiedingen kunnen maken. Die informatie verschijnt bij de gebruiker zodra deze op een bepaalde locatie op zoek is naar een specifiek bedrijf.

  Google en Apple beseffen dus heel goed waarom die GPS ontvanger in die smartphone zo belangrijk is. En zolang Google de enige serieuze provider van locatiedata is en tevens één van de belangrijkste smartphone platformen beheerst, is het gevaar voor een monopolie te groot. Dat is niet goed voor Apple maar ook niet voor adverterende bedrijven en hun klanten. De stap die Apple heeft genomen is dus een logische. Samen met een flinke hoeveelheid partners (waaronder TomTom en Yelp) een alternatieve dataset ontsluiten en een eigen kaarten app ontwikkelen.

  Belangrijk voor ondernemers

  Alle ondernemers die de afgelopen jaren druk bezig zij geweest om ervoor te zorgen dat hun bedrijf via Google Maps gevonden wordt om hier vervolgens een mooi visitekaartje af te geven doen er goed aan om zich niet te laten misleiden door de huidige lawine aan kritiek die het falen van Apple breed uitmeet. Natuurlijk is er een serieuze aanleiding voor de negatieve berichten. Apple Maps bevat veel fouten doordat het blijkbaar veel te haastig is uitgebracht terwijl het bepaald geen simpel klusje om de hele wereld in een doosje te stoppen. Toch zal dat Apple er niet van weerhouden om het product binnen afzienbare tijd te perfectioneren.

  Veel belangrijker is het feit dat de gemiddelde gebruiker niet eens veel zal merken van die fouten, of ze zelfs voor lief neemt. De meeste gebruikers houden zich helemaal niet bezig met het lezen van blogs over technologie of analyses als deze. Velen zullen dan ook geen moeite doen om Google Maps in een browser te gebruiken. Ze starten gewoon de standaard meegeleverde app met de afbeelding van een kaart op. In negen van de tien gevallen zal die ook voldoen. Zo heeft het me vandaag zonder enig probleem naar een nooit eerder bezocht adres gebracht.

  Conclusie

  Als je bedenkt dat meer dan de helft van de huidige iPhone gebruikers die nieuwe app inmiddels al heeft geïnstallleerd via de software update en er ondertussen miljoenen nieuwe iPhones worden verkocht waar die app standaard op zit, dan is het van belang om te beseffen dat deze gebruikers je bedrijf niet meer vinden als je die informatie alleen hebt toegevoegd aan de database van Google Maps. Apple gebruikt immers locatiegegevens die afkomstig zijn van o.a. TomTom en Yelp. Ook daar zul je je bedrijf dus moeten toevoegen.

  Ik ben inmiddels e.a. aan het uitzoeken en zal daar binnenkort op terugkomen…


  Door: Fred van der Ende