• Op de vlucht voor mijn 50ste verjaardag

  , ,

  De reden dat ik een paar dagen naar Helgoland ben afgereisd heeft alles te maken met rust. Rust en stilte om eens flink te overpeinzen waar ik nu sta en wat ik in de komende jaren nog zou willen bereiken. Ik word deze week vijftig. Een moment in een mensenleven om even bij stil te staan, terug te blikken en vooruit te kijken. In m'n eentje wel te verstaan...

  Waarom Helgoland?

  Mijn vrouw en ik zijn gek op eilanden. Een aantal jaar geleden hebben we onderling afgesproken dat we eigenlijk alleen nog maar naar eilanden op vakantie wilden. Aangezien we niet zo vermogend zijn en vanwege ons horecabedrijf ook nooit lang weg kunnen, blijven die trips vaak beperkt tot de waddeneilanden en de Nord Friesische Inseln. De meesten hebben we inmiddels wel bezocht. Elk eiland heeft z'n eigen atmosfeer, Terschelling is natuurlijk een heerlijk eiland evenals Schier. Nordeney is minder mooi, maar Amrum en Föhr zijn wel weer een aanrader.

  De meest unieke van het gebied is echter Helgoland. Het is klein, piepklein zelfs, niets meer dan een hoge rots. Een eiland met een unieke geschiedenis ook. Ooit was het een Deens piratennest dat aan het begin van de 19e eeuw door de Engelsen werd veroverd die het aan het eind van de eeuw op hun beurt met Duitsland uitruilden tegen Zanzibar. Onder keizer Wilhelm werd het eiland gefortificeerd en ontstond hier een marinebasis. In 1944 werd het strategische punt in de Duitse bocht na heftige bombardementen opnieuw door de Engelsen veroverd die vevolgens zelfs geprobeerd hebben om het complete eiland op te blazen. Pas in de jaren vijftig werd het teruggegeven aan Duitsland en konden de oorspronkelijke inwoners terugkeren.

  Het eiland bestaat dus slechts uit een hoge rode rots waarop ooit een stadje werd gebouwd. Een deel van de bebouwing ligt aan de voet van die rots waar tevens een haven is gevestigd. Aan de overkant, verbonden door een veerdienst ligt de Düne. Een grote zandbank met duinen en een prachtig strand dat vol ligt met zeehonden. Dit gebied is een beschermd natuurgebied van de noordzee waar kegelrobben hun kraamkamer hebben. Op de Düne bevinden zich verder slechts een camping en een vliegveldje. De laatste stamt nog uit de tijd van de tweede wereldoorlog toen Helgoland een marinebasis was en vanwege de stratigische ligging een ideale basis voor Messerschmidts van de Luftwaffe om geallieerde bommenwerpers onderweg naar Hamburg, Kiel en Peenemünde te onderscheppen. Nu biedt de OLT een dagelijks lijndienst met Bremerhaven en Heide-Büsum middels een klein propellervliegtuig voor zes passagiers.

  Rust en stilte

  Een ideale plek voor de rustzoeker dus. Het eiland is autovrij, een auto zou ook geen enkele zin hebben want je loopt binnen een half uur naar de andere kant. Het feit dat het zo ver uit de kust ligt maakt dat het een gevoel van afzondering geeft. Je bent alleen maar omgeven door zee, waar je ook kijkt. Overdag leven de inwoners hoofdzakelijk van dagjesmensen die met cruiseschepen vanuit Bremerhaven, Cuxhaven en Hamburg het eiland aandoen. Het eiland is vergeven van winkels voor drank, sigaretten en parfum omdat het buiten de teritoriale wateren ligt en daardoor tax free is. Als de dagjesmensen aan het eind van de middag weer inschepen, waarbij ze traditioneel door sloepen overgezet worden naar de schepen die voor de rede voor anker liggen, keert de rust op het eiland terug. In de zomermaanden zitten de pensions natuurlijk ook vol, maar wie Helgoland buiten het seizoen bezoekt zal verbaasd zijn over de serene rust die hier 's avonds heerst.

  Allejezus, 50! En nu?

  het moge dus duidelijk zijn dat ik enigszins in een identiteitscrisis verkeer. Een normaal mens geeft immers een groot feest als hij deze mijlpaal in goede gezondheid heeft gehaald? Wie gaat er nu in z'n eentje op een rots zitten? De vraag hoe ernstig het met die crisis is gesteld wil ik dan ook met een serie blogposts onderzoeken. Ik wil het zogezegd van me af schrijven en ik zou het leuk vinden als er mensen zijn die hier op willen reageren. Tips, advies, medeleven? Het is allemaal welkom...