• Meerdere pagina's: Locaties en Autoposts

  , ,

  Een complex probleem voor iedere beheerder van social media pagina's is het jongleren met verschillende accounts verspreid over meerdere sociale netwerken. 

  En denk nu niet dat dit alleen hoofdpijn oplevert bij social media managers van grote bedrijven. Ook een kleine ondernemer wordt hier mee geconfronteerd.

  Meerdere bedrijven

  Zelf beheer ik bijv. de social media uitingen van een horeca-annex vakantiebedrijf dat verschillende bedrijfsonderdelen heeft.

  Drie aparte bedrijfsnamen maar allen zijn wel onderdeel van dezelfde BV. Op ons terrein liggen ook een aantal vakantiehuisjes. De exploitatie daarvan is zowel praktisch als juridisch ondergebracht in een andere BV.
  En tot slot is daar nog de dependance in Ootmarsum. Een mooi monumentaal pandje in het stadspark Engels' Tuin. Dat doet in het weekend dienst als theeschenkerij maar tevens ben ik hier een cursuscentrum aan het opzetten waar ik gedurende de week cursisten kan ontvangen. Een andere locatie dus, maar hier zijn twee verschillende activiteiten onder gebracht.

  1. Meest bekende onderdeel is een Engels theehuis gespecialiseerd in High Tea. In de regio kent iedereen Theehuis Dennenoord.
  2. Sinds vorige jaar zijn we gestart met apart restaurant op hetzelfde terrein onder de naam restaurant 'the Barn'.
  3. Een dependance in Ootmarsum, een kleine theeschenkerij in het stadspark Engels' Tuin.

  Social media (Welke identiteit heb ik?)

  Op onze website heb ik de verschillende bedrijfsonderdelen destijds ondergebracht op een overzichtelijke startpagina. Je selecteert hier waar je naar op zoek bent en voilà, je springt naar de juiste pagina's. Bij social media wordt je echter 'ontdekt' doordat fans over je 'praten'. In eerste instantie heb ik alles ondergebracht onder één bedrijfsnaam. Theehuis Dennenoord is het meest bekend dus zo heet onze Facebook pagina dan ook. Daar worden ook updates gedeeld over restaurant 'the Barn' of Theeschenkerij Engels' Tuin.
  Helaas is die benadering niet houdbaar. Lokale bedrijven hebben een fysiek adres en de pagina wordt hier automatisch aan gekoppeld. Dat betekent dat ik in ieder geval een pagina voor Engels' Tuin heb aangemaakt omdat dit bedrijfsonderdeel een paar kilometer verderop is gevestigd.

  Google+

  De communicatie voor de vakantiehuisjes en restaurant 'the Barn' vallen op dit moment wat Facebook betreft nog onder dezelfde pagina omdat ze op hetzelfde terrein zijn gevestigd maar ook dit is niet lang houdbaar. Voor Google Maps heb ik ooit Theehuis Dennenoord & Restaurant 'the Barn' als officiële 'place listig' geclaimd. Daarnaast heb ik vorig jaar vakantiehuisjes Dennenoord als een aparte 'place' geclaimd. Dat was noodzakelijk omdat mensen in een bepaalde regio zoeken naar specifieke bedrijven. Ze geven bijv. een zoekterm als 'restaurants' of 'vakantiehuisjes' op. Twee verschillende bedrijven op het hetzelfde terrein claimen was niet zo'n probleem. We beschikken namelijk over twee aparte huisnummers.
  Een aantal weken geleden is Google echter begonnen om alle 'Places' te converteren naar een zogeheten 'Google+ Local' pagina. Dat zijn effectief bedrijfspagina's die gekoppeld zijn aan het sociale netwerk Google+. Als iemand nu via een Google search of Google Maps bij je bedrijf uitkomt dan krijgen ze die bedrijfspagina voorgeschoteld die je als eigenaar helemaal zelf kunt beheren, net als een Facebook pagina. Nu beschik ik op Google+ ineens over drie bedrijfspagina's:
  1. Theehuis Dennenoord & restaurant 'the Barn' op Vasserweg 37 te Nutter
  2. Vakantiehuisjes Dennenoord op Vasserweg 35 te Nutter
  3. Engels' Tuin op Hazelrot 3 te Ootmarsum.
  Dat heeft er toe geleid dat ik ook wat betreft Facebook moet gaan nadenken of diezelfde bedrijfspagina's aanwezig zijn om geen verwarring te veroorzaken. Neem het volgende scenario:

  Mobiele zoekresultaten

  Veel mensen zoeken tegenwoordig met behulp van mobiel wat er in de omgeving te doen is. Een toerist zoekt bijvoorbeeld naar een restaurant in de omgeving. Laten we even aannemen dat hij dat via Google doet (de zoekpagina van Google of Google Maps, dat maakt niet uit). Op zijn telefoon komt dan 'Theehuis Dennenoord & restaurant 'the Barn' als een 'place listing' bovendrijven. Zodra hij hier op klikt spring hij naar onze 'Google+ Local' pagina voor extra informatie zoals openingstijden en contactinfo. Hij reserveert een tafel in 'the Barn'. Tijdens het diner raakt hij enthousiast over de leuke plek die ze hebben ontdekt en laat een positief review achter op onze 'Google+ Local' pagina. Zijn vrouw wil haar enthousiasme echter delen met een foto voor haar vrienden op Facebook. Als ze wil inchecken bij 'restaurant the Barn' kan ze die niet vinden. Alleen de pagina van Theehuis Dennenoord staat op deze plek vermeld als 'place listig'. En dan hebben we ook nog Foursquare.

  Meerdere petten op

  Het moge duidelijk zijn dat bovenstaand scenario tot hoofdbrekens leidt. Langzamerhand begin ik door te krijgen hoe id de structuur op de verschillende netwerken moet inrichten maar nu moet ik e.a. op verschillende plekken beheren. Belangrijk hierbij is om gebruik te maken van automatisering. Zo zijn er handige oplossingen om verschillende accounts te beheren en naar meerdere pagina's tegelijk te posten vanuit een social media tool als Hootsuite. Daarnaast is het ook mogelijk om berichten tussen pagina's en netwerken te autoposten met bijv. Postolog of IFTTT.

  Cursus

  Met de opgedane ervaring ben ik inmiddels bezig om een cursus voor te bereiden over dit onderwerp. Deze zal dit najaar plaats vinden. Nadere informatie volgt maar geef in de comments alvast aan als je geïnteresseerd bent...

  Door: Fred van der Ende