• Google+ = Geeks heaven

  , ,

  Ik ben nu al meer dan jaar op Google+ aanwezig. Ja, ik weet het, ik ben een early adapter, of adopter? Ik weet nooit wat het goede woord nu eigenlijk is? In het begin was ik er erg fanatiek mee bezig, het zag er goed uit en werkte prettig, maar na enkele maanden heb ik het netwerk links laten liggen omdat er ook heel veel dingen niet werkten. De mobiele site was niet ideaal op een iPad. Vanwege het ontbreken van een API was ik niet in staat om interessante artikelen vanuit mijn dagelijkse gebruikte apps als Zite of Flipboard te delen, terwijl Facebook en Twitter hier wel naadloos waren geïntegreerd. Maar het belangrijkste was dat ik de juiste interactie miste die ik op andere netwerken wel ondervond. Het bekende 'al mijn vrienden zitten op Facebook en niet op Google+' syndroom.

  Opnieuw begonnen

  Een paar maanden geleden ben ik opnieuw begonnen met Google+. Eerst heb ik een aantal weken gewerkt aan het ontdekken en toevoegen van interessante mensen aan mijn 'kringen'. Daardoor begon ik regelmatig m'n 'stream' te checken op interessante berichten en foto's om vervolgens langzamerhand zelf eens wat berichten te posten of te reageren op anderen. En zo kom je langzamerhand op het moment dat je de waarde van het netwerk begint te ontdekken. Google+ is magisch als je het als een platform gebruikt om in contact te komen met nieuwe mensen. 

  Het geheim zit 'm niet in het feit dat het hier om berichten van 'vrienden' of familie gaat maar dat het veel meer vergeleken kan worden als 'Twitter on steroids'. Door interessante mensen te volgen en deze onder te verdelen in kringen, bouw je een persoonlijk interesse netwerk. Door vervolgens actief te reageren op berichten en daarbij andere 'onbekende' gebruikers bij hun naam aan te spreken middels het '+' teken ben je op dit platform in staat om uitgebreide discussies te voeren waar deelnemers in staat zijn om anderen erbij te betrekken.

  Een voorbeeld

  Gisteren had ik weer zo'n ervaring waarbij de kracht van dit netwerk werd getoond. Ik plaatste trots een berichtje over het feit dat ons horecabedrijf aan Streetview was toegevoegd. Arvid Bux, beheerder van het GooglePlusWorld.nl reageerde geïnteresseerd en bekeek de virtuele tour van ons bedrijf waarbij hij opmerkte dat er een fout in de benaming van ons bedrijf zat. Hij raakte daarmee een gevoelige snaar. We worden inderdaad sinds kort onder twee verschillende namen weergegeven op Google maps. Soms komt een oude naam bovendrijven die ik jaren geleden heb aangemaakt en niet weet hoe ik die kan verwijderen. Ik ben er redelijk gefrustreerd door geraakt omdat het invullen van verschillende feedback formulieren en berichten op forums van Google nooit een antwoord hebben opgeleverd. In een helder moment vroeg ik Arvid of hij wellicht contacten bij Google NL had waarop hij reageerde door een paar namen van Googlers en Google experts te noemen. En daar zit nu de kracht van Google+. Je betrekt mensen actief in een discussie door simpelweg hun naam te roepen.

  De genoemde personen kregen een melding en konden direct meedoen aan de discussie. Binnen de kortste keren werd Roswel Balentien erbij geroepen die mij haarfijn kon uitleggen dat die verschillende namen afkomstig waren van een instelling die het mogelijk maakt om voor verschillende talen andere benamingen voor plaatsen in te stellen. Wie ons bedrijf in een engelstalige browser bezocht zag een andere naam dan een nederlandstalige browser. Een simpel antwoord voor een probleem waar ik al wekenlang mee worstelde, binnen een kwartier opgelost... 

  Roswel heeft het probleem gelijk even voor me gefixed. Mijn dank is groot. Die gegevens kun je overigens zelf aanpassen op www.google.com/mapmaker? Voor degene die ons bedrijf op Streetview wil bezoeken kijk dan hier:


  Door: Fred van der Ende