• 50 jaar : Vraag het de wijze Abraham

  , ,

  Veel mensen komen met nietszeggende uitspraken als er iets belangrijks in je leven gebeurt. Uitspraken als 'Ach, na je vijftigste begint het leven pas.' Deze zogenaamde tegeltjeswijsheid wordt tegenwoordig ook te pas en te onpas via social media gedeeld. Mijn newsfeed staat bol van die onzin. Kunnen we daar alsjeblieft mee ophouden? En nee, na je vijftigste begint het leven niet opnieuw, maar glij je langzaam af naar de ouderdom en het graf. Je zult je langzaamaan moeten aanpassen.

  Oud en wijs?

  Wat is wijsheid? Heeft het eigenlijk wel te maken met kennis? In mijn ogen is wijsheid het vermogen om in te zien waar het echt om draait. Het totaal overzien zonder gehinderd te worden door diepgravende kennis die wijsheid kan ondermijnen. Levenswijsheid is bijvoorbeeld het vermogen om te beseffen hoe je als mens het leven zo compleet mogelijk kunt ervaren. Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben. Helaas, ook op mijn vijftigste ontbreekt het me aan voldoende levenswijsheid om vrolijk fluitend door het leven te gaan maar voldoende om te beseffen dat ik een gezegend man ben die niets te klagen heeft.

  Volgens Malcolm Gladwell zijn diepgravende kennis en het eindeloos analyseren van gegevens en rapporten vaak de reden voor het nemen van verkeerde beslissingen. In zijn boek 'Blink, the power of thinking without thinking' geeft hij talloze voorbeelden hoe gerespecteerde kunstkenners, militaire bevelhebbers, artsen en verkopers verkeerde beslissingen nemen door teveel te vertrouwen op diepgravende analyse en kennis. Door die overvloed aan analyses blokkeert een mens z'n sterk ontwikkelde onderbewuste vermogen om in een fractie van een seconde de juiste beslissing te nemen, het zogenaamde onderbuikgevoel of 'gut feeling'. Wie over een goede algemene kennis beschikt kan vaak beter belangrijke beslissingen nemen door beter te vertrouwen op z'n onderbewustzijn. Dat is ook precies de reden waarom grote organisaties meestal falen bij grote veranderingen. Ze trekken de verkeerde conclusies uit de vele analyses. Ik heb het van nabij meegemaakt en ben er telkens verbaasd over geweest.

  Hoe 'wijs' ben ik nu eigenlijk?

  Al nadenkend op die rots besefte ik dat dit heel toepasbaar is op mijn eigen leven. In wezen ben ik iemand die beslissingen vanuit z'n onderbuikgevoel neemt. Ik ben niet iemand die eindeloos met rapporten of gegevens zit te stoeien om een conclusie te trekken. Toen ik bij Apple als manager begon moest ik natuurlijk wel aan de slag met verkoopanalyses, daarbij moest ik beschamend toegeven dat ik nauwelijks wist hoe Excel werkte. Zoals ik gisteren beschreef ben ik vrij goed in staat om vanuit een brede algemene kennis te voorspellen of begrijpen welke technologische ontwikkelingen belangrijk zijn en waarom je een bepaalde toepassing zou moeten gebruiken. Daar heb ik geen onderzoeksgegevens of statistieken voor nodig. Wat dat betreft voel ik me dus wel een 'wijs' man.

  Wat kan ik met die wijsheid?

  Als klein ondernemer weet ik inmiddels ook donders goed dat het overgrote deel van je klanten je weet te vinden door mond op mond reclame. Die mond op mond reclame verloopt tegenwoordig ook veel via social media. Als ondernemer ben je dus dom bezig als je hier niets mee doet. Degenen die niet via mond op mond reclame over je bedrijf horen vinden je bedrijf waarschijnlijk via een zoekmachine waar hopenlijk je website komt bovendrijven of via een local search als Google Maps. Ook hier zul je actief aan moeten werken vooral goed nadenken wat je wilt communiceren. Welke toon je gebruikt...

  Als door de wol geverfd vijftiger zegt mijn onderbuikgevoel dat heel veel ondernemers hier ernstig mee worstelen. Nee, ik heb er geen onderzoek naar gedaan, ik zie het overal om me heen. Slechte websites, niet weten wat ze met social media aanmoeten, geen vermelding op Google maps, veel te dure systeemoplossingen, etc. Natuurlijk, er zijn ook veel ondernemers die het heel goed doen en voor mij een inspiratie vormen, maar mijn vermoeden is dat heel veel mensen eigenlijk niet weten waar te beginnen, niet het hele plaatje kunnen overzien.

  Wat hebben anderen aan die wijsheid?

  Als 'wijze Abraham' ben ik bereid om mensen hiermee te helpen. Nadenkend over mijn rol als vijftiger kom ik tot de conclusie dat ik een ideale adviseur ben. Mijn brede ervaring en kennis bieden me het vermogen over om in veel gevallen het hele plaatje te overzien zonder verblind te zijn door een bepaalde expertise waarbij andere factoren vaak uit het oog worden verloren. Ik heb me tot doel gesteld dat ik juist wil luisteren naar de vragen of problemen die mensen hebben met betrekking tot het inzetten van digitale technologie om ze hier vervolgens te helpen. Of zelfs te helpen bij vraagstukken waarvan ze niet eens beseffen dat ze belangrijk zijn. Ik zal antwoord geven als ik daartoe in staat ben en anders op zoek gaan naar een antwoord door de juiste experts erbij te halen.

  Daarbij heb ik het plan opgevat om dit grotendeels belangenloos te doen. 'Delen' is immers de motor van het internet. Ik ben bereid om een flink aantal uur per week te besteden aan het helpen van medeondernemers of wie dan ook. Is er vervolgens behoefte aan een cursus of persoonlijke begeleiding dan kan dat altijd nog georganiseerd worden.

  Fredvasse::Live

  Ik zet mijn deur dus wagenwijd open voor alle vragen die er leven, zal proberen ze actief aan te zwengelen en te onderzoeken. Gratis!

  Voor degenen die in Twente wonen staat de deur van mijn kantoor in Engels' Tuin vanaf september open. Maak een afspraak en kom langs. Het internet is echter niet gebonden aan een locatie. Daarom bedacht ik dat het ook wel mooi zou zijn om via Google Hangouts advies te geven. Dit is een videochat technologie waar je met meerdere mensen tegelijk gebruik van kunt maken. Ideaal voor het overbrengen van kennis op persoonlijke manier, Live!
  Als je het nog niet kent moet je er zeker even naar kijken...

  Je kunt me vragen stellen via onderstaande reacties of per email: mail@fredvasse.net

  Na mijn vakantie zal ik ook actief zijn via een nieuw te starten Google+ pagina speciaal voor dit doel.

  Zegt het voort en vraag het gewoon aan Abraham!


  Door: Fred van der Ende