• Bloggen met een iPad

  , ,
  Een interessante gedachte die veel iPad gebruikers al vanaf het eerste moment bezig heeft gehouden is de vraag of het apparaat nu alleen bedoeld is voor media consumptie, of juist als vervanger van een laptop kan worden gezien? Gedurende deze vakantie werd ik ongevraagd aan een test blootgesteld. Ik heb een nieuw blog opgezet zonder laptop bij me te hebben. Mede dankzij Blogsy.

  Waarom een nieuw blog?

  Je kunt je afvragen waarom je een nieuwe blogservice zou willen testen als je al een bestaand blog hebt? De reden daarvoor is simpel. Ik ben een jaar of twee geleden begonnen met een blog bij Posterous omdat deze service me aansprak. Met name de functie om automatisch te kunnen posten naar sociale netwerken sprak me aan. Daarnaast beschikt Posterous over een hele mooie photogallery functie.
  Posterous werd opgezet door een aantal briljante ex-ontwikkelaars van Apple. Je kon gewoon merken dat hier viel vernieuwing te verwachten was. En dat gebeurde ook. Zo introduceerden ze een aantal handige apps om foto's en blogposts vanaf je iPhone bij te houden. Vorig jaar kwam daar ook 'Spaces' bij om voor verschillende onderwerpen een ander publiek aan te spreken. Een beetje vergelijkbaar met de 'kringen' van Google+.
  Het talent van Posterous bleef niet onopgemerkt, ook al brak de service niet door bij het grote publiek. Onlangs werd bekend dat het team door Twitter werd opgekocht. Niet omdat Twitter iets met de service wilde, maar juist vanwege het talent van de ontwikkelaars. Een zogeheten 'Brain Drain' dus. Daarmee is het einde van Posterous in zicht.

  Een nieuw blogplatform kiezen

  Het kiezen van een nieuw platform dwingt me om een paar eisen te stellen.
  1. Het moet simpel en eenvoudig te beheren zijn.
  2. Het moet mogelijk zijn om het ontwerp zelf aan te passen met behulp van bijv. css stylesheets.
  3. Het moet in staat zijn om snel foto's toe te kunnen voegen, ook vanaf een mobiele telefoon.
  4. Het moet volledig beheerd en bijgehouden kunnen worden vanaf een iPad.
  De laatste eis is voor mij wellicht het belangrijkste. Ik moet concluderen ik het overgrote deel van mijn schrijfwerk op een iPad doe. Lekker vanuit de luie stoel. Vaak heb ik ook geen laptop meer bij me als ik ergens naar toe ga.
  Tijdens mijn vakantie werd die laatste eis op de proef gesteld. Ik schrijf dit verslag vanuit een luie stoel in de tuin van een vakantiehuisje op het duitse eiland Amrum. De afgelopen dagen heb ik zonder laptop louter vanaf mijn iPad een testblog aangemaakt bij zowel Wordpress als Blogger. De meeste instellingen heb ik zonder problemen kunnen maken en het was zelfs mogelijk om de vormgeving enigszins aan te passen. Dat deel van de test leek geslaagd.
  Tot slot heb ik een aantal testverslagen geschreven. Voor dat laatste loop je in de webinterface van zowel Wordpress als Blogger tegen vreemde problemen aan. Soms ververst het venster van de webeditor niet en ben je de geschreven tekst kwijt. Bij Blogger loopt de linker marge buiten beeld zodra je de toolbar hebt opengeklikt. Die blijft buiten beeld, zelfs wanneer je de toolbar weer sluit. Allergrootste nadeel is echter het feit dat je via mobile safari niet in staat bent om afbeeldingen vanaf je iPad te uploaden. Dat heeft te maken met de 'sandbox' filosofie binnen iOS. Apps mogen het filesystem niet benaderen.

  Blogsy

  De beste oplossing voor het schrijven van blogposts op een iPad is het gebruik van een app. Zelf gebruikte ik Blogsy al voor Posterous. Deze app beschikt over een aantal handige tools om tekst op te maken en foto's te importeren vanuit het iPad fotoalbum of bestaande online accounts zoals Flickr en Picasa. Uiteraard beschikt Blogsy ook over een mogelijkheid om YouTube video's te embedden. In combinatie met een eenvoudig te beheren blogplatform is het dus wel degelijk mogelijk om te bloggen vanaf een iPad.

  De definitieve keuze heb ik nog niet gemaakt alhoewel Blogger op dit moment een paar streepjes voor heeft vanwege de Picasa integratie en het feit dat je profiel gekoppeld is aan Google+. Advies en tips zijn dus welkom!