• #feb17 Revisited

  , ,


  Precies een jaar geleden werd mijn aandacht getrokken door een furieuze stroom aan tweets over een ontluikende opstand in Libië die bloedig neergeslagen zou worden. De man die deze tweets de wereld in slingerde was iemand die ik al enige tijd volgde, om precies te zijn sinds het begin van de opstand in Egypte.

  Andy Carvin

  Vorig jaar had ik ergens gelezen dat Andy Carvin, social media strateeg bij de Amerikaanse nationale radio NPR, van zijn baas de gelegenheid had gekregen om een aanzienlijk deel van zijn tijd aan Twitter verslaggeving te besteden. Een experiment om te onderzoeken of het mogelijk was om een revolutie op journalistieke wijze via nieuwe media te verslaan...Opstand in LibiëUit zijn tijdlijn leerde ik dat de hashtag #feb17 op slag een veel gebruikte tag was om berichten over de ontluikende opstand in Lybië aan te duiden. Uit Benghazi kwamen die dag berichten dat de politie met scherp op demonstranten schoot.
  Omdat het land zo goed als hermetisch was afgesloten voor buitenlandse journalisten bleek Twitter een van de beste plekken om informatie te vinden. Nadat ik meer mensen begon te volgen die als betrokken burger of die enkele spaarzame journalist ter plekke deze opstand begonnen te verslaan, zag ik hoe Andy Carvin zich langzamerhand ontwikkelde tot een sleutelfiguur. Een spin in het web die het traditionele journalistieke handwerk van 'fact checking' in de virtuele praktijk bracht en zo authoriteit vergaarde. Een enorme prestatie gezien het feit dat hij louter via social media met deze landen in contact stond en veilig vanuit zijn huis in de VS opereerde.

  Exclusief verslag via Twitter

  De dagen die erop volgden had ik bijna continu een Twitter stream open staan gefilterd op deze en andere hashtags. Een gruwelijk scenario ontvouwde zich. De opstand in Libië werd dat eerste weekend bloedig neergeslagen door helicopters en Afrikaanse huurlingen met zwaar geschut. De meest gruwelijke foto's en video's van uiteengereten lichamen werden via social media naar buiten gebracht terwijl Andy Carvin onvermoeibaar via Twitter verslag deed, retweets plaatste, mensen opriep om arabische teksten en video's te vertalen, geruchten probeerde te ontzenuwen of juist om extra informatie vroeg, bijvoorbeeld aan militaire experts.
  Een fascinerende ervaring om direct uit de eerste hand bovenop het nieuws van een revolutie te zitten terwijl de traditionele media geen verslag konden doen. Pas op zondagavond bracht CNN de eerste berichtgeving vanwege de eerste bizarre TV toespraak van Ghadaffi naar aanleiding van de opstanden en pas op maandag begonnen grote kranten voorzichtig te berichten over hetgeen in Libië gebeurde. Experiment geslaagd. Een journalist bleek in staat om louter via social media een revolutie te verslaan...

  Ik heb destijds met behulp van KeepStream een verzameling van berichten bewaard om de unieke situatie van die eerste dagen te illustreren. The Guardian publiceerde een jaar na dato ter herdenking ook zo'n verzameling via Storify.

  En Andy Carvin zelf?

  Andy ging het afgelopen jaar onvermoeibaar door met zijn experiment. Van Tunesië, Egypte, Libië, Bahrein en Jemen tot en met Syrië, nog altijd is hij onvermoeibaar bezig met de Arabische opstanden. Naar aanleiding van de dramatische gebeurtenissen bezoekt hij op dit moment Libië om het land en de mensen die hij zo goed heeft leren kennen in werkelijkheid te bezoeken. Hij doet er ontroerend verslag van op zijn NPR blog.