• Noodzaak voor centrale locatiegegevens

  , ,

  File
  Als eigenaar van een klein bedrijf in de horeca en toeristensector ben ik het laatste jaar behoorlijk de weg kwijt geraakt, en dat bedoel ik dan ook letterlijk. De hoeveelheid plekken waar je bedrijf online gevonden kan worden is explosief gestegen met de komst van op locatie gebaseerde diensten. Voor de bedrijfseigenaar betekent dit een crime om overal de juiste gegevens up to date te houden. 

  Zomaar een bedrijf op internet

  Laat ik onze situatie even schetsen : Theehuis Dennenoord is een theeschenkerij gespecialiseerd in High Tea op een terrein van c.a. een hectare groot. Op dit terrein bevinden zich tevens een achttal vakantiehuisjes. Toen mijn ouders dit bedrijf bestierden werd er al onderscheid gemaakt tussen de twee bedrijfsonderdelen door twee verschillende telefoonnummers te hanteren. Het nummer van het theehuis  werd alleen beantwoord als het geopend was en het nummer voor de verhuur was tevens onze privélijn thuis waar mijn moeder de boekingen aannam. Simpel en overzichtelijk. Op drukwerk zoals folders werden beide nummers duidelijk vermeld evenals op de website toen in de jaren negentig het internet opkwam.

  Enige probleem was dat sommige mensen niet goed lazen en vaak domweg het bovenste nummer draaiden. Geen probleem, een standaard zinnetje voldeed; 'Ja mevrouw, er staan twee nummers op de website, u moet het nummer van het theehuis hebben...'

  Het ging mis toen Google Maps opkwam. Uiteraard wilden we als bedrijf ook op deze kaart gevonden worden dus claimden we ons adres als geverifieerd bedrijf bij Google 'Places' inclusief een pagina met foto's, beschrijving, openingstijden en telefoonnummers. Echter, Google toont alleen het primaire telefoonnummer in de popup die binnen Maps wordt getoond en toont zo'n Maps kaartje ook nog eens als eerste op de resultatenpagina bij een zoekopdracht via de zoekmachine. Gevolg was dat veel mensen niet meer doorklikten naar de website, maar direct het primaire nummer belden dat vermeld stond in Google Maps. 

  Ik heb op een gegeven moment nog geprobeerd om de twee afzonderlijke bedrijfsonderdelen beiden te verifiëren op hetzelfde adres, maar ook dat leverde geen oplossing voor wat betreft de zoekresultaten, Google laat maar één pinnetje zien bij een specifieke zoekopdracht.

  We worden op steeds meer plekken gevonden

  Dat mensen ons vinden op basis van de zoekresultaten die afkomstig zijn uit een database met locatiegegevens waar ik geen controle over heb is tot daar aan toe. De voordelen van het vindbaar zijn via Google Maps wegen op tegen het nadeel van mensen die telkens het verkeerde telefoonnummer intoetsen (dat probleem heb ik inmiddels opgelost door een telefooncentrale in te richten met automatische doorkiesfunctie). Waar ik het afgelopen jaar veel meer mee worstel is het feit dat er inmiddels veel verschillende diensten zijn bijgekomen die locatiegegevens gebruiken. We hebben bijvoorbeeld een Facebook pagina die gekoppeld is aan een Facebook Place, we zitten in de navigatiedatabase die o.a. door TomTom wordt gebruikt, en ik heb ons bedrijf op een blauwe maandag ook nog toegevoegd aan Foursquare (en binnenkort zal ik ons bedrijf op Twitter moeten aanmaken).

  Het is natuuurlijk fijn dat potentiële klanten ons via al die diensten kunnen vinden om direct vanaf hun telefoon onze adresgegevens en openingstijden op te zoeken, online te reserveren en nieuws kunnen lezen. In de nabije toekomst gaan ze waarschijnlijk ook massaal inchecken om zo in aanmerking te komen voor kortingen en andere deals. Prima!, daar ben ik voorstander van. Dat genereert verkeer en mond op mond reclame, en daar moeten we het van hebben.

  Locatiegegevens zijn niet utwisselbaar

  Probleem is echter dat al die diensten data gebruiken die niet met elkaar uitgewisseld wordt. Dus alles wat ik aan informatie in Facebook Places (powered by Bing) opgeef staat op zichzelf en komt niet overeen met bijv. Google Places of de database van Foursquare (en straks ook nog Twitter). Het probleem van twee verschillende telefoonnummers was hierbij vergeleken kinderspel...

  Niet alleen het bijhouden van bedrijfsgegevens is lastig, maar ook het inchecken via die verschillende netwerken is niet uitwisselbaar. Als iemand bij mijn bedrijf incheckt en ons aanbeveelt via Facebook, zie ik dat niet terug bij Google+ of Foursquare. Hoe complex wordt het als we straks kortingen gaan weggeven via sociale netwerken die ook nog eens gekoppeld worden aan betalingssystemen van diezelfde netwerken? 'Ja mevrouw, die vriendin van u heeft gelijk als ze beweert dat ze hier korting heeft gekregen, maar zij had ingecheckt via Facebook en die korting geldt helaas niet als u bent ingecheckt met Google...'

  Tijd voor een centraal initiatief?

  Om eigenaren van vooral kleine bedrijven te helpen is niet alleen kennisoverdracht nodig, maar bovenal ook een van overheidswege gestuurd initiatief om al die locatiegegevens centraal en uitwisselbaar te beheren, bijv. via je Kamer van Koophandel inschrijving. Het wordt tijd dat binnen het Europees parlement en andere instellingen eens wat mensen wakker worden om e.a te gaan regelen voor ondernemers, want onze klanten hebben een mobiel op zak en zijn op zoek naar ons. Wij willen graag gevonden worden, dus zullen we er voor moeten zorgen dat we via al die platformen aanwezig zijn...