• Geniaal die Facebook Timeline?

  , ,


  File

  Ik heb al een tijdje mogen spelen met de nieuwe Timeline optie van Facebook. Enerzijds is dit bedoeld als een nieuwe weergave van je profiel waarbij al je berichten, pagina's, 'vind ik leuks', en foto's in een mooie nieuwe lay-out worden weergegeven en anderzijds een complete weergave van je hele leven bevat. Tenminste, alles wat je er achteraf aan toe hebt gevoegd...  Zodra je Timeline activeert zal Facebook de gebeurtenissen in je leven (in de periode voordat je lid werd van Facebook) invullen op basis van gegevens die het over je heeft. Zo zal bij iedereen de geboortedatum het startpunt van de Timeline vormen omdat Facebook van iedere gebruiker deze datum kent. Daarnaast zal het gegevens over je relatie, kinderen en familie bevatten als deze personen ook over Facebook beschikken en die relaties zijn aangemaakt. In mijn geval werden mijn huwelijk, de geboorte van mijn zus en mijn twee dochters al automatsich ingevuld. Vervolgens kun je zelf gebeurtenissen zoals opleidingen, nieuwe werkgevers en dergelijke aan die tijdlijn toevoegen. En dat is best een beetje eng als je er voor de eerste keer mee geconfronteerd wordt...

  Waarom het geniaal is...

  Na een tijdje gespeeld te hebben met de tijdlijn begint het te dagen waar Facebook naar toe wil. Bij het plaatsen van een status update heb je nu de optie om een levensgebeurtenis toe te voegen die je uit een aantal categoriëen kunt selecteren. Of het nu een nieuwe baan, een verhuizing of nieuwe auto betreft, of ingrijpende gebeurtenissen zoals de geboorte van een kind, overlijden van een geliefde tot aan het overwinnen van een ziekte of het maken van een mooie reis. Met Timeline probeert Facebook een dagboek van je leven te vormen. Compleet met foto's, video's en vooral reacties van vrienden en familieleden. 

  En daarin zit de genialiteit verborgen. Hoe vaak heb je niet tijdens het ophalen van herinneringen met familieleden of vrienden een meningsverschil over een specifieke gebeurtenis, zoals bijv. de datum, de locatie of de personen die erbij aanwezig waren? Hoe ouder je wordt hoe lastiger dat is. 

  Dat probleem is er straks niet meer, dan heb je een complete geschiedenis van hetgeen je met elkaar hebt meegemaakt in Timeline en kan iedereen de gegevens terugzoeken en foto's terugkijken. Tenminste, alleen degenen die je hebt aangewezen als persoon die een bepaalde gebeurtenis mogen zien. Facebook heeft de optie toegevoegd om per levensgebeurtenis een groep personen permissie te geven die dit op je tijdlijn kunnen zien. Zo zullen ongetwijfeld veel gebeurtenissen aangemaakt worden die alleen voor familieleden zichtbaar zijn.

  Timeline als familiealbum

  Uiteraard werkt dat alleen voor de gebeurtenissen die je vanaf nu aanmaakt, maar voor wie echt tijd over heeft, je kunt alle belangrijke levensgebeurtenissen uit de periode voordat je lid werd van Facebook ook handmatig toevoegen. En als je er goed over nadenkt is het inderdaad wel belangrijk om een centrale plek te hebben waar je je digitale herinneringen kunt bewaren die vrienden en familie kunnen inzien. In de analoge tijd had je fotoalbums met belangrijke gebeurtenissen in de boekenkast staan en kon je letterlijk teruggrijpen op je eigen geschiedenis, maar wie heeft z'n digitale foto's van de afgelopen 10 jaar nog paraat? Waarschijnlijk zijn die verspreid over diverse CD's en DVD's. 

  Facebook kon wel eens de meest geschikte partij zijn om dit probleem serieus op te lossen als wij met z'n allen bereid zijn om het te gaan gebruiken. Ik zit er inmiddels bijv. serieus aan te denken om oude albums met foto's van alle vakanties naar Facebook te uploaden, tenminste, als ik er aan toe kom...