• De toekomst van curated content

  , ,
  Het was me wel het weekje deze week. Mede vanwege de LeWeb conferentie in Parijs kwamen veel tech-bedrijven met aankondigingen en nieuwe diensten, met name op het gebied van 'personalised content discovery'. Ik heb er meerdere tweets aan gewijd waarvan een aantal hier ingesloten (want ook de mogelijkheid om tweets te embedden in je blog was een nieuwtje bij de aankondigen die Twitter deed).  The end of the web as we know it?

  Ik heb hier al meerdere malen geschreven over mijn overtuiging dat traditionele webpagina's en portals 'as we know it' langzamerhand gaan verdwijnen en plaats zullen maken voor stromen en kanalen met content. Dergelijke kanalen worden verspreid via diverse sociale netwerken en apps zoals Facebook, Twitter of Google+ en Apps als Flipboard, Zite, Pulse, Flud en sinds gisteren ook Google Currents. Denk bij het concept van contentstromen aan RSS feeds die gepersonaliseerd en intelligent zijn. Het concept van het ontdekken van content via RSS is bij de gemiddelde internet gebruiker nooit echt doorgedrongen, maar het concept van contentstromen binnen de newsfeeds in Twitter en Facebook begrijpt iedereen maar al te goed. 
  Slimme app ontwikkelaars anticipeerden op die trend binnen social media en ontwikkelden slimme feed readers die al die content (via RSS alsmede de newsfeeds van sociale netwerken) analyseren op meetbare gegevens als 'hoe vaak een artikel of post werd gedeeld, wie erover spraken en wat het leesgedrag van de gebruiker is'. Deze apps filteren en presenteren die lawine aan content in een mooi opgemaakt persoonlijk magazine, gelardeerd met persoonlijke updates en foto's. We noemen dat ook wel gepersonaliseerde content en ik ben van mening dat dit de toekomst van mediaconsumptie is.

  Personalisatie als toekomst van media

  Afgelopen jaar was Flipboard de eerste die een enorme hype op de iPad veroorzaakte met dit concept, en al was het concept niet nieuw, het magische tablet van Apple bleek het ideale platform om echt door te breken met een mooi vormgegeven en gepersonaliseerd magazine, mede vanwege de prachtige interface. Na meer dan een jaar heeft Flipboard deze week ook een iPhone versie gepresenteerd voor degenen die ook onderweg even snel het nieuws uit al die kanalen willen scannen.

  Kort na Flipboard verscheen een app met de grappige naam Zite. De ontwikkelaars van deze app gingen nog een stapje verder dan Flipboard door ook het leesgedrag van de gebruiker te analyseren en zo gedurende gebruik te leren van de gebruiker waardoor het steeds beter in staat bleek om de inhoud op persoonlijke interesses te presentern. wat betreft de iPhone bleek concurent Zite overigens dezelfde gedachte te hanteren want slechts een dag na Flipboard verscheen ook van Zite een iPhone versie. Ik leef de hele dag op informatie die ik vrijwel uitsluitend tot mij neem via deze 'beide' favoriete apps, voor mij persoonlijk dus goed nieuws...

  Is mijn mening niet overtuigend genoeg?

  Ondanks dat ik de afgelopen jaren tijdens veel seminars en gesprekken heb geprobeerd om diverse publishing professionals te overtuigen van deze transitie van traditionele websites naar het concept van content streams en discovery, zie ik echter nog steeds niet veel beweging bij uitgevers in ons land.

  Wellicht dat Google ze wel kan overtuigen? Flipboard werd al vroeg door investeerders ontdekt en steeds meer grote uitgevers beseffen inmiddels dat ze hierin aanwezig moeten zijn voor de broodnodige 'content discovery', Zite werd onlangs door CNN opgekocht en zelfs de machtige reus Google lanceerde in een paar maanden tijd een 'plus 1'  knop voor websites, een compleet sociaal netwerk á la Facebook en Twitter en een personal reader á la Flipboard die ze 'Google Currents' hebben gedoopt. Dat alles met de intentie om de enorme hoeveelheid aan content die inmiddels breed gedeeld en gewaardeerd wordt te kunnen analyseren om deze vervolgens in een gepersonaliseerde vorm aan de gebruiker te presenteren. En als er een bedrijf is dat je niet moet onderschatten is het Google wel. Het web is aan het veranderen en Google beseft dit maar al te goed.

  'Currents' is nog niet zo goed als Flipboard en Zite, het leest bijv. de feeds van je sociale netwerken niet, maar het is wel naadloos geïntegreerd met andere Google diensten. En die worden volop gebruikt door iedereen.