• Hoe serieus is het accuprobleem van de iPhone 4s?

  , ,  Accuproblemen iPhone 4s : Bestaat het eigenlijk wel?

  Als langdurig Apple gebruiker heb ik alle generaties Apple producten leren kennen en trainingen gegeven over het werken met, en beheren van diverse besturingssystemen die het bedrijf de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. In al die jaren heb ik zelden serieuze hardware problemen ervaren en waren niet werkende computers, of apparaten vaak te herleiden tot een software probleem. Vaak een lullige kleine obstructie zoals een gecorrumpeerd systeembestand.


  Zoeken naar de speld in de hooiberg

  Probleem bij deze constatering is echter dat je niet weet waar je moet beginnen met zoeken. Bij de trainingen Mac OS X die ik jarenlang heb gegeven leerden we beheerders om naar logs en processen te kijken om een startpunt te localiseren voor de verdere zoektocht naar een probleem. Een methode die door ontwikkelaars natuurlijk ook gebruikt wordt want om die reden bouwen ze in hun toepassing een zogeheten crash reporter in die logbestanden opstuurt zodra een programma vastloopt. Probleem is echter dat die crash reporter ook weer tot problemen kan leiden zodra een corrupt programma die hele raportage in een eindeloze loop laat belanden.

  Batterijprobleem is software probleem?

  Toen ik vorige week mijn iPhone 4s ontving bleek dat ook ik de problemen van een snel leeg lopende batterij moest constateren zoals heel veel gebruikers op internet al wisten te melden. Slechts een paar uur hield die accu het uit! Het wilde er bij mij echter niet direct in dat er een probleem met de accu zelf zou zijn zoals heel veel mensen geloofden en daarom en-masse hun iPhone's terugstuurden naar Apple (die ze overigens netjes omruilde voor een nieuwe waarbij vaak hetzelfde probleem optrad). Zou Apple na miljoenen en miljoenen iPhone's nu ineens massaal slechte accu's installeren?

  Na wat surfen stuitte ik op een artikel van MacWorld waar Christopher Breen zijn zoektocht naar de bovenbeschreven speld beschreef en waar ik me direct in kon vinden. Uiteindelijk wist hij het probleem te localiseren tot iCloud syncing en vermoedelijk een corrupt bestand. Dat klonk bekend en vertrouwd dus besloot ik hetzelfde pad te bewandelen.


  iPhone Activity Monitor

  Belangrijk in zijn benadering is dat hij een app genaamd Activity Monitor gebruikte om te lokaliseren waar hij moest beginnen met zoeken. Ook ik had een iPhone 4s die slechts enkele uren op een volle accu draaide en heel erg warm werd. Activity Monitor liet direct zien dat er continu meer dan 50 procent procesbelasting was en dat een aantal processen die belasting voor hun rekening namen. Processen die te inderdaad te maken hadden met iCloud syncing en crash reporting. Het leek er net als bij Breen op dat iets in eindeloze loop was geraakt. Een proces crasht probeert een log te versturen waarna het proces weer wordt opgestart, weer crasht en weer een log probeert te versturen. Etc. etc.
  Niet verwonderlijk dat die telefoon zo heet werd...


  Corrupt adresboek contact?

  Breen verwijst in zijn artikel naar een opmerking van John Gruber die vermoedde dat de boosdoener wel eens een corrupt adresboek kon zijn. Dat was dan ook de eerste die ik aan een onderzoek onderwierp. Terwijl ik door mijn contacten bladerde viel me op dat ik een onverklaarbaar contactpersoon had die enkel bestond uit een hash teken? Dergelijke tekens worden ook in programmeeromgevingen gebruikt en kunnen problemen geven als ze door een gebruiker toegevoegd worden. Normaliter zou een programma dergelijke tekens in een databaseveld wel moeten kunnen accepteren maar iCloud syncing is een nieuw product dus wie weet, in dit geval niet?

  Nadat ik volgens het artikel van Breen het gewraakte contact uit de Cloud had verwijderd, en tevens op mijn telefoon het complete iCloud account had verwijderd, om deze na een reset opnieuw toe te voegen en opnieuw te laten synchroniseren, waren mijn problemen als sneeuw voor de zon opgelost.
  Activity Monitor liet nu bij een niet actieve telefoon een normaal gebruik zien van gemiddeld minder dan 10 procent verbruik. Bij intensief gebruik bleef het de meeste tijd ook onder de 50 procent. De batterij loopt ook na een dag gebruik niet sneller leeg dan mijn vorige iPhone terwijl alles gewoon is ingeschakeld, Location services, Siri, Notification Centre, etc.
  Voor mij opnieuw bewijs dat het niet zo simpel ligt om direct de hardware de schuld te geven...