• Fotografen maken plaatjes en geen praatjes

  , ,
  Media_httpwwwphotoqnl_kuhgf
  Afgelopen week mocht ik als spreker mijn opwachting maken bij een seminar van PANL (Photographers Association of the Netherlands). Onder de titel 'Commissioned Photography Plugged' werd er gediscussieerd over de toekomst van de opdrachtfotografie en de mogelijkheden die fotografen hebben om in de snel veranderende wereld van de media dergelijke opdrachten te werven. Dat de verschillende sprekers het inzetten van social media als advies meegaven is niet zo verwonderlijk. Wel opvallend was de hoeveelheid weerstand die ik bij veel bezoekers waarnam.

  De kracht van plaatjes...

  De avond werd ondersteund door een Twitter hashtag die prominent de hele avond op het scherm werd getoond maar de hoeveelheid reacties in de zaal met een paar honderd mensen was beperkt. Een veelgehoorde reactie op de verschillende sprekers was de verzuchting dat je een onevenredige hoeveelheid tijd in social media moet steken, dat het niet meetbaar zou zijn, en of het überhaupt wel iets oplevert? Maar de mooiste vond ik nog wel de opmerking; 'fotografen maken plaatjes en geen praatjes...'

  Die laatste opmerking kwam na een sterke presentatie van Ellen de Lange-Ros die haar marktonderzoeksbureau Faxion bijna volledig aan social media te danken heeft. Haar opmerking dat wanneer zij succesvol kan zijn met een saai onderwerp als marktonderzoekstatistieken, fotografen zeker succes kunnen hebben met zoiets krachtigs als fotografie. Dat punt wil ik hier graag nog even benadrukken want wie z'n social media activiteiten eens gaat meten met diverse tools die volop beschikbaar zijn (jazeker, het effect van social media is wel degelijk heel goed meetbaar), zal al snel inzien dat posts met krachtige fotografie of video het best scoren qua effectief bereik. Conclusie: men ziet juist liever plaatjes dan praatjes!

  Kroegbezoek is ook geen werk!

  Wat betreft de hoeveelheid tijd die social media zou opslokken wil ik graag het vergelijk met een kroeg maken. Als aanstormend modefotograaf was ik in de jaren tachtig vaak in hippe Amsterdamse kroegen en clubs te vinden die bekend stonden als ontmoetingsplekken voor mensen uit de mode en reclamewereld. Die sociale netwerken uit de jaren tachtig zijn deels vervangen door social media. De hoeveelheid tijd die een avond doorzakken kost -inclusief het uitslapen van je roes de volgende ochtend- is vele malen groter dan dagelijks een aantal keer op Facebook of Twitter inloggen en hier te reageren op wat kennissen met je delen en ondertussen jezelf een beetje te pluggen.

  En laten we eerlijk zijn, het bijhouden van sociale activiteiten is geen werk maar een gezellig tijdverdrijf dat je tussen de bedrijven door kunt doen. Het is een 'state of mind'. Zie jezelf als iemand die een aantal keer per dag even de kroeg binnen wipt die niet alleen vol zit met vrienden maar ook met potentiële opdrachtgevers aan de bar op zoek naar nieuw talent. Log tijdens de koffiepauze even in via je telefoon om te reageren of te vertellen waar je mee bezig bent, maak even wat foto's achter de schermen van de set als je assistent bezig is met het verwisselen van een achtergrondrol, of deel interessante artikelen over fotografie die je tegenkomt als je s'avonds met je iPad op de bank zit te surfen. Die TV is tegenwoordig sowieso niet interessant dus kun je je tijd beter gebruiken om gezellig sociaal te netwerken en ondertussen aan je eigen merk te werken...