• Reeder for iOS met Readability integratie

  , ,  Graag wil ik hier even schaamteloos reclame maken voor Reeder en Readability. Vandaag vond ik in mijn mailbox het bericht dat de populaire Reeder App nu ook beschikt over Readability integratie. Daarmee kun je webartikelen niet alleen als 'text only weergave' binnen de Reeder app weergeven, maar ook bewaren in je archief om later te lezen, net als bij vergelijkbare diensten als InstaPaper en ReadItLater. Waarom is dat belangrijk nieuws?   Veranderend leesgedrag

  Ik heb hier al eerder geschreven dat het online leesgedrag sinds de komst van eReaders en tablets zoals de iPad flink aan het veranderen is. Onderzoeken tonen aan dat veel iPad gebruikers gedurende de dag interessante links bewaren naar online bookmarkdiensten als InstaPaper en ReadItLater om deze vervolgens op een later tijdstip eens rustig te lezen (onderzoek toont aan dat deze content vooral veel in de avonduren wordt geconsumeerd). Zowel InstaPaper als ReadItLater maken gebruik van de open source techniek van Readability om de inhoud van die bewaarde webpagina's dynamische om te zetten naar rustig leesbare tekstpagina's. En het zijn niet de minsten die gebruik maken van die technologie. Ook Apple gebruikt het in Safari. De nieuwe versie van Safari in Lion maakt gebruik van de Readability code voor het weergeven van 'text only' webpagina's in de 'Reader' modus.

  Reeder, de beste App voor Google Reader?

  De aankondiging dat Readibility is geïntegreerd in de Reeder App is prettig nieuws omdat dit een RSS reader betreft voor de Google Reader service. In tegenstellingen tot een dienst als InstaPaper of de Reader modus binnen Safari waar je zelf de bookmarks moet bewaren, serveert Reeder de inhoud automatisch op basis van je RSS abonnementen via de Google Reader service. Ook hier kun je nu de inhoud als 'text only' weergeven met behulp van de krachtige Readability converter. Die optie bestond al in de desktop versie van Reeder for Mac, maar is nu ook beschikbaar in de iOS versies.
  Van alle RSS readers die ik het afgelopen jaar op de iPad heb getest blijft Reeder mijn favoriet die ik dagelijks gebruik. Wat erg prettig is aan de nieuwe integratie is het feit dat je nu binnen Reeder dus ook beschikt over een bookmark functie a la InstaPaper wanneer je een account bij Readibility aanmaakt. Deze dienst beschikt eveneens over een archief waar je gedurende de dag je bookmarks kunt bewaren. Als je s'avonds je Reeder App op de iPad opstart heb je dus niet alleen een overzicht van al je RSS feeds, maar ook al je bookmarks onder handbereik binnen één en dezelfde app. Voor content curators is dat een enorm voordeel omdat Reeder bekend staat vanwege z'n uitgebreide integratie met vele diensten waarmee je die content opnieuw kunt delen.

  Nieuw betaalmodel voor online content

  Een account bij Readability is echter niet gratis. De slimme ontwikkelaars hebben een modern betaalsysteem bedacht waarbij compensatie mogelijk is voor het gemis aan advertentieweergaven. Veel uitgevers en professionele bloggers hebben immers een natuurlijke aversie tegen dergelijke converters omdat ook de advertenties uit hun inhoud gestript worden. Bij Readability kunnen zij zich als publisher aanmelden zodat hun URL gemeten wordt om te berekenen hoeveel pageviews geconverteerd worden via de Readability service. Abonnees betalen een vast bedrag per maaand om de dienst te mogen gebruiken. De inkomsten uit de abonnementen worden via een speciaal verrekenmodel terugbetaald aan de aangesloten uitgevers. Voor minimaal vijf dollar per maand maak je een account bij Readbility aan en steun je de 'content creators' terwijl je zelf kunt genieten van het web als was het een eBook. Geen slechte deal lijkt me...