• Het monster dat Facebook heet...

  , ,


  Al enige tijd ben ik wat aan het stoeien met Facebook development. De reden ligt natuurlijk voor de hand.  We kunnen het populaire sociale netwerk (inmiddels al zo'n 700 miljoen gebruikers) niet meer afdoen als een voorbijgaande bevlieging van een handjevol nerds. Als ik naar m'n timeline kijk en zie wat de zeer uiteenlopende mensen in mijn netwerk daar allemaal posten en meerdere malen per dag leuke, grappige of wetenswaardige dingen met elkaar delen, dan is het onvermijdelijk dat je daar als bedrijf iets mee moet...  Facebook dagelijks gebruiken is niet zo moeilijk, alhoewel ook beginners moeite zullen hebben om het principe te begrijpen. Wat is het verschil tussen het posten van een bericht op het eigen prikbord of dat van anderen? Wat zie ik wel of niet in mijn nieuwsstroom? Wat betekenen al die privacy instellingen? Maar zodra je als bedrijf daadwerkelijk iets zinnigs wil doen wordt het allemaal wat ondoorzichtig.


  Facebook voor bedrijven  Natuurlijk kun je vrij simpel een pagina voor je bedrijf aanmaken, zo'n prikbord werkt hetzelfde als een persoonlijk pagina. Je zet hier gewoon regelmatig wat berichtjes op, dat kan zelfs geautomatiseerd worden met diverse apps die RSS feeds van je site doorplaatsen op je prikbord. Op deze manier zal er zeker een eerste aanzet voor reacties gecreërd worden, maar dan? Op een gegeven moment wil je gericht doelgroepen kunnen aanspreken, gegevens van bezoekers verzamelen, Facebook integreren met je website, enzovoort. Wie op zoek gaat naar mogelijkheden om zelf Facebook Apps te leren ontwikkelen komt vervolgens in een wereld van soms schaarse, vaak onvolledige en meestal gedateerde en inmiddels achterhaalde informatie terecht.


  Het probleem is dat Facebook gedurende de nog korte periode van stormachtige groei uiteenlopende technologieën heeft ontwikkeld die nog altijd in flux zijn. Welke scripttaal gebruik je voor zo'n app?, JavaScript? PHP? Ajax? Wat is FBML? Wat is het Open Graph protocol en wat zijn graph objects? Hoe kun je gebruikers laten authoriseren met oAUTh? Hoe zet je een App op? Wat is een App-id en secret?


  Zelf aan de slag  Binnen de kortste keren duizelt het dus begin je maar met het aanmaken van een App en het knippen en plakken van wat voorbeeldcode om je handen vuil te maken. Zodra je naast een fanpage ook een Facebook App voor je bedrijf hebt opgezet beschik je ineens over twee plekken waar je je fans kunt informeren of met ze kunt discussiëren. Dat maakt het er ook niet overzichtelijker op. Tot slot kun je ook je website als een Open Graph object aan Facebook koppelen. Daarmee kun je bijv. een discussieforum in je website integreren die via Facebook wordt gestuurd. Erg krachtig, maar het zorgt voor nog meer verwarring. Nu heb je zelfs drie communicatiekanalen binnen Facebook. Welk kanaal gebruik je nu voor welke gebruikers?


  Facebook Development for Dummies  Wie op zoek gaat naar een goed boek komt ook al niet ver. Amazon heeft tientallen titels over de kracht van Facebook voor marketeers, maar titels over Facebook developement zijn schaars. De beste en meest actuele die ik vond is 'Facebook Application Development for Dummies' van Jesse Stay. Een aanrader voor beginners en het heeft mij heel wat inzicht verschaft over de krachtige mogelijkheden van Facebook voor je bedrijf. Ga er mee aan de slag, maar maak niet de fout om het lichtvoetig op te pakken...