• De eerste ervaring met iCloud

  , ,


  Een paar dagen geleden kondigde Steve Jobs de 'iCloud' service aan. Niet dat het idee nieuw was want MobileMe was immers al een eerste stap op weg naar het online bewaren en synchroniseren van data. Zo zijn mijn adressen, bookmarks en kalenders al jaren in sync tussen alle Apple apparaten die ik bezit. Maar iCloud gaat nog een stapje verder...

  Naast het feit dat je straks gratis kunt genieten van volautomatische synchronisatie van bovenbeschreven essentiële data, zal iCloud straks ook bestanden uit een groot aantal iPhone en iPad apps synchroniseren zoals Keynote presentaties, Pages documenten, foto's en zelfs je muziekbibliotheek in iTunes. iCloud zal dit najaar beschikbaar zijn, maar de 'iTunes in the Cloud' component is nu al beschikbaar.  Alles in sync  Binnen iTunes verschijnt er nu achter elke aanschafte song een icoontje met een wolkje en een download pijl om aan te geven dat het onderdeel jouw eigendom is maar nog niet is gedownload naar het betreffende apparaat. In de voorkeuren kun je aangeven of toekomstige aangeschafte onderdelen uit de Store automatisch tussen je apparaten gesynchroniseerd moeten worden. Handig, maar het grootste voordeel van 'iTunes in the Cloud' is wel dat dit ook geldt voor aangeschafte apps. Dat voordeel ondervond ik vandaag toen ik mijn nieuwe iPad wilde installeren.


  iPad installeren zonder kabel  Al sinds geruime tijd koppel ik mijn iOS apparaten nauwelijks nog aan een computer. Eigenlijk alleen wanneer dit noodzakelijk is zoals bij een firmware update of eerste activatie. Updates van apps installeer ik rechtstreeks op de iPhone of iPad, foto's worden direct geupload naar Facebook of naar een MobileMe Gallery, en voor bestanden gebruik ik zoveel mogelijk apps die ondersteuning voor Dropbox bieden. Als dat niet het geval is kun je altijd nog de oude vertrouwde email optie gebruiken om je bestanden draadloos te versturen. In de praktijk werk ik dus eigenlijk al zoveel mogelijk in de cloud.


  Vanmiddag pakte ik m'n nieuwe iPad uit de doos terwijl ik op mijn kantoor was. Verheugd hing ik het nieuwe speeltje aan mijn laptop om het te activeren om me vervolgens voor m'n kop te slaan toen ik besefte dat ik daar niet zo veel mee opschoot. Ik werk namelijk op een MacBook Air en vanwege het beperkte Flash geheugen is dat niet de computer waar ik mijn iOS apparaten op synchroniseer omdat de diverse firmware updates en backups nogal wat schijfruimte innemen. De nieuwe iPad verscheen dus netjes in een kaal iTunes venster waar geen backups of apps aanwezig waren. Enfin, dan vanavond thuis maar synchroniseren...


  Terwijl ik het nieuwe apparaat alweer wilde opbergen bedacht ik me ineens dat 'iTunes in the Cloud' was aangekondigd en startte ik toch maar even de App Store op. Ja hoor, een nieuw icoon met aangschafte onderdelen toonde in een handige lijst alle aangeschafte apps die (nog) niet op dit apparaat geïnstalleerd waren met daarachter de icoontjes met een wolkje om ze te downloaden. Binnen luttele minuten had ik de belangrijkste apps up and running en vanwege het feit dat veel van hen synchroniseren met Dropbox had ik ook mijn bestanden direct onder handbereik. Een succesvolle eerste stap op weg naar een volledige iOS beleving in de Cloud.