• Wandelen en fietsen met een GPS apparaat

  , ,


  Met als doel het toevoegen van wandel en fietsroutes op de website van Theehuis Dennenoord ben ik de afgelopen tijd weer eens in GPS navigatie gedoken. Een interessant fenomeen dat de laatste jaren eveneens veel ontwikkeling heeft doorgemaakt.


  Zelf bezit ik al een paar jaar een Garmin Legend Hcx die ik gebruik voor navigatie op mijn ligfiets, maar de iPhone is tegenwoordig ook heel goed in staat om in te zetten voor wandelen en fietsen. Een aantal ervaringen op een rijtje...


  Garmin


  Garmin is een marktleider op het gebied van zogenaamde outdoor navigation. Compacte en robuuste apparaten die special werden ontwikkeld voor navigatie voor o.a. hiking. Op het moment dat ik de Garmin Legend Hcx aanschafte bij navigatie-specialist Waypoint in Notter beschikte Garmin nog niet over software voor de Mac die het mogelijk maakt om kaarten toe te voegen of routes te maken en te exporteren. In die tijd werd ik gedwongen om de Garmin software met behulp van Virtual PC te draaien om überhaupt kaarten aan het apparaat toe te voegen. Kaartmateriaal voor gebruik in die software dient overigens apart aangeschaft worden en met name topografisch kaartmateriaal is kostbaar. Vanwege het gedoe met die vreselijke Windows software (die ook nog eens erg traag draaide onder Virtal PC) ben ik nooit verder gekomen dan het toevoegen van kaarten en ben ik ook nooit actief aan de slag gegaan met het vastleggen of toevoegen van routes (tracks).


  Open StreetMap


  Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en beschikt Garmin over een Mac versie onder de naam Garmin Roadtrip. De software werkt prima op de Mac en hiermee is het mogelijk om routes aan te maken door het plaatsen van waypoints en die route vervolgens via een USB verbinding als 'track' naar je Garmin apparaat te uploaden. Die uitwisseling van data is uiteraard ook de andere kant op mogelijk. Zodra je met een Garmin op zak een wandeling of fietstocht hebt gemaakt kun je de route (die het apparaat onderweg heeft 'vastgelegd') bewaren en terug synchroniseren naar de PC of Mac. Garmin maakt evenals de meeste navigatiesoftware gebruik van het standaard .GPX formaat om 'tracks' vast te leggen en uit te wisselen.

  Toen ik me recentelijk opnieuw in de Garmin verdiepte ontdekte ik het feit dat Open StreetMap inmiddels ook beschikbaar is voor Garmin apparatuur. Dit open source iniatief timmert sinds enkele jaren aan de weg als een soort van wikipedia voor topografische data als gratis alternatief voor duur kaartmateriaal afkomstig van bijvoorbeeld NavTeq zoals dat door fabrikanten als Garmin of TomTom wordt gebruikt. Open StreetMap beschikt inmiddels over een enorme database waar een groot deel van Europa en Nederland in z'n geheel in terug te vinden is. Die topografische data bevat naast alle verharde wegen ook de belangrijkste fiets en wandelpaden. Niet zo uitgebreid als echte topografische kaarten, maar goed genoeg voor dagelijks gebruik. Je kunt specifieke delen van Nederland via de website apart downloaden en op je Garmin installeren met behulp van Garmin MapManager.


  iPhone navigatie


  Een andere ontwikkeling die mijn hernieuwde aandacht voor navigatie aanwakkerde was de komst van de iPhone en later Android. De smartphone van tegenwoordig beschikt immers over een GPS ontvanger en apps voor navigatiedoeleinden zoals TomTom en Navigon zijn zeer populair. Wat is er eigenlijk voor wandelaars en fietsers beschikbaar? Ik heb het afgelopen jaar diverse apps gevonden en getest en ook hier blijkt open source geo-data een uitkomst. Sommigen gebruiken Google Maps als bron, anderen gebruiken data van Open StreetMap.

  Mijn favoriet is toch wel de app Trails. Deze app beschikt over een prettige interface, maakt gebruik van Open Streetmap kaartmateriaal, bevat een optie om een kompasfunctie te gebruiken zodat je ziet in welke richting je loopt of fietst, en kan tot slot heel eenvoudig 'tracks' importeren en exporteren. Met name dat laatste blijkt een belangrijk voordeel wat betreft navigatie met een iPhone ten opzichte van een Garmin, daar kom straks op terug....


  GeoLives


  Nog een ontdekking die ik deed was het GeoLives portaal voor 'outdoor enthouisasts'. Een initiatief uit Frankrijk dat online digitale stafkaarten verkoopt voor gebruik binnen een speciale webeditor, maar ook geschikt voor gebruik in de eigen GeoLives iPhone app. Via de site of binnen de app kun je aangeven voor welke gebieden je deze stafkaarten wenst aan te schaffen. Zolang je account over voldoende credits beschikt worden die kaarten direct geïnstalleerd.
  De iPhone app werkt overigens goed al vind ik de interface een beetje druk en onduidelijk. Het voordeel van deze oplossing is echter wel dat dit -naast het feit dat je over super gedetailleerde kaarten beschikt waar elk bospad is aangegeven- een oplossing is waarbij je zonder netwerkdekking toch kunt wandelen of fietsen. Apps die Google Maps of Open StreetMap gebruiken hebben immers een netwerkverbinding nodig om de kaarten te downloaden... 

  N.b. Recentelijk is GeoLives overgegaan op een nieuwe website die vooralsnog louter Franstalig is. Klik op de link voor de oude site (Ancien site) om naar de Nederlandstalige omgeving te gaan.


  Tracks laden en exporteren


  Het interessante voor het gebruik van GPS navigatie voor deze buitenactiviteiten is het feit dat je bijvoorbeeld via internet leuke routes kunt vinden die je naar je navigatieapparaat kunt laden om vervolgens deze route te wandelen of te fietsen. Bij een oplossing als een Garmin moet deze synchronisatie altijd via de PC software verlopen en zul je de tracks moeten uploaden via USB. Bij een iPhone app hoeft dat niet. Je kunt tracks rechtstreeks vanuit bijv. een in de app ingebouwde webbrowser downloaden of gebruik maken van speciale netwerken om tracks te delen met anderen zoals bijv. EveryTrail. Aangezien een .GPX bestand niets meer is dan een klein tekstbestand dat een lijst coördinaten bevat kan dat downloaden zelfs ter plekke via een 3G netwerk geschieden.

  Het feit dat je met een iPhone app heel snel leuke routes kunt uitwisselen (dus ook een leuke route uploaden die je zelf hebt vastgelegd), maakt dat er inmiddels actieve communities ontstaan waar interessante routes (inclusief tips en foto's) te vinden zijn. GeoLives is zo'n community, maar zelf ben ik erg gecharmeerd van EveryTrail. Het sociale aspect geeft een extra dimensie aan deze hobby.


  Accuratesse van de navigatie


  Hoe accuraat is nu zo'n iPhone ten opzichte van een duur Garmin apparaat? Natuurlijk is de GPS ontvanger van de iPhone niet zo accuraat als een speciale WAAS ontvanger zoals die in dure apparaten te vinden is. Ten opzichte van mijn Garmin Legend HcX zie ik overigens niet eens zoveel verschil wanneer ik twee vastgelegde route op Google Maps uitplot en met elkaar vergelijk. De afwijking van de iPhone kan soms enkele meters bedragen, zeker wanneer de route door een bosgebied met een dik bladerdek loopt. Maar die paar meter zijn verwaarloosbaar voor mensen die zo'n route zullen volgen...