• News.Me : betaalmuur voor Social News?

  , ,


  Nadat er al een aantal maanden over werd geschreven werd deze week de News.Me app gelanceerd. Een nieuwe Social news aggregator die werd ontwikkeld door Betaworks (makers van URL shorterner service bit.ly) in nauwe samenwerking met The New York Times.

  Wat is een Social News aggregator? In feite niets meer dan een newsreader die net als het inmiddels alom bekende Flipboard artikelen verzamelt die je vrienden via sociale netwerken delen.


  News.Me hanteert echter een afwijkend model. Het filtert deze gedeelde links op basis van afspraken met de aangesloten uitgevers en nog belangrijker, die content is niet gratis...


  Een betaalmuur voor sociale content


  De reden dat bekende online titels als o.a. The New York Times, AP, The Telegraph, The Boston Globe, the Guardian, AOL, GigaOM, Mashable, ReadWriteWeb en Gizmodo deze app ondersteunen is natuurlijk de belofte van die betaalmuur. Als antwoord op de waanzinnige successen van Pulse en Flipboard is er inmiddels een hele sleur aan vergelijkbare diensten ontstaan. Waar Flipboard en Pulse zich in eerste instantie beperkten tot het verzamelen -en vervolgens mooi presenteren- van alle content die vrienden met je delen, gaan sommigen verder. Het bekendste voorbeeld is Zite dat middels een slim algoritme die gedeelde content waardeert en categoriseert aan de hand van het leesgedrag van de gebruiker. Op die manier ontstaat na enige tijd van gebruik een Social Magazine dat volledig is toegesneden op je persoonlijke interesse. Uitgevers zien die presentatie van hun content als een bedreiging. Zite werd niet voor niets enkele weken geleden via een advocaat van een grote groep uitgevers aangepakt met de beschuldiging dat het ongeoorloofd artikelen doorplaatste zonder rekening te houden met de begeleidende advertenties. 


  De bovengenoemde groep uitgevers moet gedacht hebben dat het wellicht slimmer zou zijn om zelf een Flipboard of Zite killer te ontwikkelen waarbij men probeert om de lezer ook nog eens te laten betalen voor het filteren en handzaam presenteren van hun (gratis beschikbare) content. Op zich is er niets mis met die gedachte, waarom zou je lezers niet laten betalen voor een extra service?


  Zwak concept


  Na enige dagen gebruikt te hebben bekruipt me echter het gevoel dat News.Me het niet gaat redden. Dat zit 'm volgens mij in de beperkte mogelijkheid om zelf nieuwskanalen aan te maken. News.Me gebruikt een heel ander concept dan Flipboard of Zite. Binnen Flipboard kan ik bijvoorbeeld mijn eigen 'Twitter Lists' aanmaken als nieuwskanaal. Zo heb ik een gepersonaliseerd kanaal over de opstand in Libïe waarmee ik elke dag op hoogte blijf van de actuele situatie (een lijst met journalisten en andere mensen ter plekke), of een kanaal met content die gedeeld wordt door invloedrijke personen uit de wereld van online publishing. Zo'n kanaal bevat dus content die mij echt interesseert. Zite gaat nog een paar stappen verder door ook kanalen samen te stellen op basis van specifieke topics en vervolgens van mijn leesgedrag te leren welke onderwerpen ik echt interessant vindt.   Binnen News.Me kan ik wel mijn eigen twitterstream lezen, maar niet zelf kanalen aanmaken. Het concept van News.Me is dat ik de twitterstreams van invloedrijke mensen kan lezen, of die van mijn vrienden die ook News.Me gebruiken. Je kunt dus niet zomaar een willekeurige twittergebruiker toevoegen om zijn of haar stream te lezen. Alle content wordt immers door News.Me (en bit.ly) gefilterd en vervolgens worden artikelen gesorteerd en geselecteerd op basis van afspraken met de aangesloten titels. De lijst met invloedrijke personen die speciaal door News.Me zijn geselecteerd bevat een groot aantal mensen die uiteraard veel content delen dat eveneens afkomstig is van de aangesloten titels.


  Hoe interessant het concept ook lijkt, die beperking is een showstopper die deze app tijdens de introductieweek al op achterstand zet ten opzichte van Flipboard of Zite. Over vier dagen moet ik mijn creditcard trekken om News.Me nog langer te mogen gebruiken, maar ik vermoed dat ik dat niet zal doen... 


  Wat doe jij?