• Nieuw Facebook Comments systeem: Een zegen voor websites?

  , ,


  Ik ben vanmiddag even aan het stoeien geweest met de functionaliteit van de nieuwe Facebook 'Comments Box'. Als onderdeel van de Social Graph is het nu mogelijk om deze plug-in vrij simpel aan elke gewenste website toe te voegen. Hiermee kan de sociale interactie die op Facebook volop plaatsvindt ineens naar iedere website verplaatst worden.

   


  De functionaliteit die de nieuwe Comments Box biedt werd afgelopen week weliswaar zonder veel bombarie aangkondigd, maar is desondanks een wijziging die grote gevolgen kan hebben voor de manier waarop websites met commentaar om zullen gaan. Is dit het einde van de zo gevreesde 'trollen' en andere irritante reaguurders?


  Gemak dient de mens


  Wie kent het niet? Weinig -of zelfs helemaal geen- reacties op artikelen die met bloed, zweet en tranen geschreven werden? Last van een paar vervelende 'trollen' die de strekking van je vakkundig onderbouwde stuk naar de gallemiezen helpen? Het is allemaal heel herkenbaar voor iedere online uitgever of blogger. Zou een 'comments' systeem van Facebook hier wellicht een einde aan kunnen maken?

  Ik denk van wel!
  De redenen hiervoor zijn even simpel als geniaal. De ontwikkelaars bij Facebook zijn zich inmiddels bewust van de enorme invloed die zij hebben op sociaal gebied. Zij weten dat hun gebruikers meerdere malen per dag inloggen om hun profiel bij te werken en te reageren op de nieuwsstroom van hun vrienden. Facebook maakt gebruik van authentication cookie die tijdens het inloggen in je browser worden geplaatst. De meeste gebruikers vinken hierbij aan dat ze altijd ingelogd willen blijven (een optie die overigens ook nog eens standaard aangevinkt is). Dat houdt dus in dat een gebruiker die altijd in Facebook is ingelogd ook op de site van derden direct kan reageren via Facebook Comments op zo'n site. En dat is geen kleinigheid als je bedenkt dat veel gebruikers best bereid zijn om te reageren maar zich niet de moeite nemen om eerst op een site in te loggen. Facebook realiseert op deze manier dus een 'single sign-on' voor reacties.


  Sociale controle


  Hoe effectief het gemak ook kan zijn, nog veel belangrijker is het feit dat Facebook de broodnodige sociale controle biedt die reacties nu eenmaal nodig hebben. Een website die enkel geregistreerde gebruikers toestaat om te reageren heeft alsnog een probleem als mensen een fake-account aanmaken en zich zodoende veilig voelen om vuil te spuien of andere gebruikers aan te vallen. Natuurlijk, we beschikken al een tijdje over de mogelijkheid om mensen zich bij een website te laten aanmelden met behulp van hun social media account, maar een 'trol' zal dit niet gauw gebruiken, die maakt liever rechtstreeks een fake-account aan in het registratiesysteem van de website.

  Als een webmaster ervoor zou kiezen om enkel reacties via Facebook te integreren ontstaat er automatisch een systeem met sociale controle want de reacties die de gebruiker plaatst zijn direct terug te voeren op zijn identiteit op Facebook. Daarbij is ook een standaard optie actief waarbij reacties op de website automatisch door worden geplaatst op het profiel van de betreffende persoon. Vrienden lezen dus via Facebook mee welke reactie iemand op een website achterlaat, compleet met link naar het oorspronkelijke artikel. Een vorm van sociale controle die ook nog eens extra reclame voor de betreffende website tot gevolg heeft want al die reacties worden op hun beurt weer volop verspreid in uiteenlopende vriendennetwerken die weer nieuwe reacties kunnen opleveren.


  Synchronisatie


  Nog interessanter is het feit dat een reactie die iemand via Facebook Comments op een website achterlaat automatisch gesynchroniseerd wordt met aanvullende reacties die via Facebook worden toegevoegd. Iemand plaatst bijv. een reactie op de site. Een vriend van deze persoon leest deze reactie vervolgens in de nieuwsstroom op zijn Facebook profiel en reageert op zijn beurt op de oorspronkelijke post, etc, etc. Die hele discussie is nu automatisch gesynchroniseerd met de website en ook hier terug te lezen. Met andere woorden, de laagdrempelige interactie die binnen Facebook zo gewoon is, is nu in één stap beschikbaar binnen je eigen website. Denk daar maar eens goed over na, want dit is een echte game changer...


  Facebookification of the web?


  Nu zullen criticasters ongetwijfeld roepen dat de ongebreidelde groei en invloed van Facebook eng en gevaarlijk is. Ik kan me die gevoelens voorstellen, ook ik vraag me af of de macht van Mark Zuckerberg niet te groot wordt?


  En toch? Als je goed nadenkt over het onderliggende probleem waar al die afzonderlijke en onafhankelijke websites al jaren mee worstelen is dat te herleiden op precies datgene dat alleen maar opgelost kan worden door breed gedragen standaarden. Facebook is met meer dan 500 miljoen gebruikers in staat om zo'n standaard te laten slagen. Wellicht moeten we accepteren dat een partij als Facebook straks ons complete sociale leven beheerst, inclusief een centrale login voor alle websites, het leveren van commentaar op deze sites en zelfs een centrale inbox voor uiteenlopende berichtend zoals email, SMS en Chat. En wie weet stopt het hier niet, straks slaan we misschien ook onze financiële gegevens bij Facebook op ten behoeve van een centraal systeem voor micro payments. Het is aan Facebook om te bewijzen dat het ons vertrouwen niet zal beschamen...

  Wat denk jij?