• Flipboard vs Zite, of juist complementair?

  , ,


  Naast het 'grote' nieuws uit Noord Afrika en Japan was dit ook de week waarin opnieuw veel gebeurde op het gebied van curated news apps. Zo las ik deze week mijn selectie uit het nieuws -zowel het wereldnieuws alsmede onderwerpen binnen mijn vakmatig interessegebied- voornamelijk via de nieuwe Flipboard app en een nieuwe Flipboard kloon die luistert naar de naam Zite. Het schiften van de juiste content binnen de enorme hoeveelheid informatie die via internet en social media op je af komt is opnieuw een stapje verder geëvolueerd.


  Flipboard 2


  Als je als iPad gebruiker nog altijd niet van Flipboard hebt gehoord ben je waarschijnlijk iemand die zich sowieso niet veel apps en de App Store bezig houdt. Flipboard is al sinds de lancering vorig jaar het lievelingetje van technojournalisten tot aan Apple zelf die Flipboard uitriep tot app van het jaar 2010. CEO Mike McCue is bekende in de internetwereld met een CV dat via Tellme en Microsoft teruggaat naar de functie van Vice President Technology bij Netscape, terwijl Lead Programmer Even Doll een oud Apple werknemer is uit het iPhone team.
  Kortom, mensen met visie die herkenden dat apparaten als de iPad zich bij uitstek lenen om op een prettige manier inhoud te consumeren die via kanalen als Twitter en Facebook worden aangereikt. Die inhoud noemen we 'curated content' en werd voorheen voornamelijk geconsumeerd via Twitter apps of binnen Facebook. Als iemand een link in een tweet opnam kon je deze link openen in de mobiele Safari browser. Daarbij wordt uiteraard de hele webpagina van het artikel geladen, compleet met alle informatie die de aandacht van het artikel afleiden zoals banners, menu's en advertenties. Dat kost bij het openen van elke link ook nog eens veel tijd.


  Het idee achter Flipboard was even geniaal als simpel. Een gebruiker vult z'n Twitter, Flickr en Facebook accounts in en de server van Flipboard scant met zeer regelmatige intervallen welke links in jouw netwerk worden meegestuurd. Die links worden gescand waarbij alleen de eerste paragraaf van de inhoud van de pagina (inclusief foto's of video, maar zonder storende menu's of advertenties) opgehaald wordt en dynamisch in een magazine layout worden geplaatst. Voila, je eigen persoonlijk toegesneden magazine waar je rustig doorheen kunt bladeren om koppen en teasers te lezen. De inhoud wordt ook nog eens razendsnel gepresenteerd omdat het allemaal vanaf de server van Flipboard zelf wordt opgehaald. Pas als je op een artikel klikt om verder te lezen wordt de originele pagina geladen...

  Na een klein jaar staat Flipboard nog altijd hoog in lijsten met populaire apps en heeft versie 2 deze week de App Store bereikt. De nieuwe Flipboard levert een aantal mooie verbeteringen. Naast de mogelijkheid om nu ook het immens populaire fotosharing network Instagram als kanaal toe te voegen is vooral de mogelijkheid om je sociale netwerken te doorzoeken interessant. Net als in een traditionele Twitter client kun je nu zoeken op trefwoord of hashtag binnen je netwerken. Het interessante is nu dat de inhoud van de Flipboard server meer bevat dan alleen Twitter feeds. Alle content die door mensen wordt gedeeld wordt doorzocht, inclusief RSS kanalen, Flickr feeds en Facebook pagina's. Ook van die realtime resultaten wordt dynamisch een magazine samengesteld. Vervolgens kun je de resultaten van een zoekterm als 'Libya' weer als een sectie aan je magazine toevoegen.


  Zite


  Een nieuwkomer deze week op het gebied van apps voor Curated Content is Zite. De app werd ontwikkeld aan de Canadese University of British Columbia en beschikt over een intelligent algoritme om iemands leesgedrag te analyseren om vervolgens content als maatwerk te presenteren. In de eerste instantie zal Zite je Twitter timeline en Google Reader account gebruiken om te analyseren welke onderwerpen je interesse hebben. Vervolgens zal de intelligente 'engine' achter de app analyseren welke topics en secties je als basis aangereikt krijgt. Die topics en secties kun je vervolgens verfijnen door uit de lijst met standaard gedefinieerde onderwerpen te kiezen of zelf steekwoorden op te geven. Na enige tijd wachten stelt Zite een nieuw magazine samen gebaseerd op de door jou opgegeven onderwerpen. Net als Flipboard ziet ook dit magazine eruit alsof het zorgvuldig werd samengesteld door een uitgever, maar nu gebaseerd op je persoonlijke interesse. Koppen, foto's en teasers worden in kolommen opgemaakt en zodra je een artikel in z'n geheel wil lezen wordt de originele inhoud zonder storende onderdelen in een eReader vorm weergegeven.

  Terwijl je dagelijks door je magazine bladert en onderwerpen aantlikt om verder te lezen leert de 'engine' meer over het leesgedrag van de gebruiker waardoor de personalisatie steeds verfijnder zal worden. Elke keer dat je een specifiek artikel aantikt om verder te lezen ziet Zite dat als een aanbeveling om meer van dergelijke artikelen te selecteren. Lees je vaak artikelen over typografie dan zal Zite die sectie meer gewicht geven. Als lezer kun je de 'engine' echter ook handmatig beïnvloeden. Naast elk artikel staat een 'thumbs up' en 'thumbs down' icoontje afgebeeld. Klikken op een 'thumbs up' geeft aan dat je in de toekomst meer van dergelijke artikelen wil zien. Desgewenst kun je zelfs aangeven dat je artikelen van een specifieke auteur vaker wil tegenkomen in je persoonlijke magazine.


  "Je bent wat je leest"


  Het mission statement van de ontwikkelaars van Zite is de uitspraak; "Je bent wat je leest". Na een paar dagen gebruik moet ik beamen dat dit aardig klopt. Telkens als ik Zite opstart wordt ik getrakteerd op artikelen die me in acht van tien gevallen daadwerkelijk interesseren. Als je jezelf aanwent om artikelen die je niet bevallen direct een 'thumbs down' te geven wordt de score steeds beter. De app is misschien niet zo perfect ontworpen als Flipboard, maar is zeker niet slecht. De interface is snel en het leest prettig. Nadeel is dat het te nog te weinig functies mist om artikelen te delen. Zo zou ik bijvoorbeeld graag een knop voor Instapaper zien.

  Veel reviewers noemden Zite een Flipboard kloon. Ik zou ze juist als complementaire producten willen zien. Flipboard als een door social media curated magazine en Zite als een artificial curated RSS reader. Zo gebruik ik deze twee apps in ieder geval naast elkaar om mijn dagelijks nieuws te consumeren.

  Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen...


  [vimeo 20777645 w=400 h=225]


  Zite: Personalized Magazine for iPad from zite.com on Vimeo.