• Dilemma: betalen voor 'The Daily' of Readability?

  , ,


  Opvallend, een jaar na de aankondiging van de iPad sprongen twee gebeurtenissen de afgelopen week in oog. Deze markeren wat mij betreft het kruispunt waarop we ons bevinden op weg naar de toekomst van het consumeren van online content.
  Gelijktijdig met de lancering van de lang verwachte multimediale geweld van de 'iPad only' krant van Rupert Murdoch werd ook een nieuwe service gelanceerd die het online lezen moet vereenvoudigen door de inhoud juist te versimpelen. Twee bewegingen die lijnrecht tegenover elkaar staan en toch heel veel verband met elkaar houden. Welke afslag nemen we?


  News Corp introduceert 'The Daily' als toekomstvisie


  Na een flink opgeklopte hype lanceerde Rupert Murdochs News Corp afgelopen week een uniek project onder de titel 'The Daily'. Een dagelijkse uitgave die enkel voor betalende abonnees op de iPad beschikbaar is. In nauwe samenwerking met Apple werd een miljoenen kostende multimediale krant geproduceerd inclusief een nieuw systeem voor het afsluiten van abonnementen via de App Store. Toegegeven, na al die voorbeelden van uitgevers die het afgelopen jaar poogden iets vergelijkbaars te maken (denk aan de New York Times, The Wall Street Journal, The Huffington Post, The Guardian, of Nederlandse titels als de Volkskrant of NRC) is 'The Daily' wel een verademing. De app verslaat genoemde concurrenten allemaal als het gaat om inventiviteit op het gebied van interface en presentatie van de inhoud.


  Zo is de laadtijd van een nieuwe editie opmerkelijk kort voor een uitgave die zoveel multimediale content bevat. Na het laden van een een nieuwe editie verschijnt er een video van een presentator die je ter introductie bijpraat over de inhoud van vandaag. Tijdens zijn presentatie verschijnen er pulserende knoppen in de video om direct naar het betreffende artikel te springen. Overigens is er ook een modus waarbij de presentator afzonderlijke artikelen hardop zal voorlezen. Handig als je de iPad in een houder op het bureau voor je hebt staan :-)


  De navigatie van 'The Daily' is ook opmerkelijk. Mac gebruikers herkennen hier het CoverFlow systeem van Apple waarbij je door een carrousel met pagina's heen bladert. Mooi, maar onhandig! Helaas is er geen knop om naar de traditionele inhoudsopgave te springen die wel in de inhoud aanwezig is. Uiteindelijk blijkt dat toch de meest logische manier om te vinden wat je zoekt...


  Als ik me even niet uitlaat wat betreft de kwaliteit van de inhoud zelf - 'The Daily' is immers een Amerikaanse uitgave en veel onderwerpen raken mij als Nederlands lezer niet - dan moet ik toegeven dat ik wel onder de indruk ben van de wijze waarop e.a. gemaakt is. Neem bijvoorbeeld het gebruik van multimedia als video en fotografie. Er wordt intensief gebruik gemaakt van dit medium en de navigatie is ook opmerkelijk. Slideshows en video spelen automatisch af zodra bij een betreffend artikel de iPad roteert naar de landschap oriëntatie.
  Overigens wordt er ook regelmatig gebruik gemaakt van audiocommentaar bij artikelen. Of dat echt iets toevoegt vraag ik me af, maar het is wel aardig gedaan.


  Op het gebied van social media is 'The Daily' ook niet kinderachtig. Veel gebruikers hebben vergelijkbare applicaties in het recente verleden bekritiseerd vanwege het ontbreken van de mogelijkheid om content te 'delen' met je sociale netwerk. De ontwikkelaars van 'The Daily' hebben die kritiek ter harte genomen en voegden niet alleen de mogelijkheid toe om artikelen te delen via Twitter, Facebook en eMail, maar ook het achterlaten van een audiocommentaar. Zodra je een artikel leest en bedenkt dat je dit graag zou willen' delen' druk je op het 'share' icoontje en wordt een social media scherm gepresenteerd met daarin een overzicht van de reacties die anderen al 'gedeeld' hebben inclusief de mogelijkheid om reacties omhoog of omlaag te stemmen of een reply achter te laten.


  Na een paar edities gelezen te hebben is mijn conclusie dat 'The Daily' weliswaar mooi gemaakt is, maar nog wel erg buggy is. De app is al meerdere malen gecrashed, en het afspelen van video wil nog wel eens haperen, versie 1.0 fouten, die toch aangeven dat het hier geen simpele app betreft.


  Rest de vraag of ik hier een abonnement van 39,99 dollar per jaar voor over zou hebben? Het antwoord luidt: Nee ! De reden waarom verklaar ik in het onderstaande hoofdstuk...


  Readability, terug naar de basis van het lezen


  Is het toeval dat gelijktijdig met de lancering van de 'The Daily' een nieuwe dienst live gaat die juist al dat multimediale geweld uit webcontent weg zal filteren om zo de inhoud van het web terug te brengen naar de essentie, het lezen van informatie? Nee, dat is geen toeval maar een logisch gevolg van twee stromingen die de laatste jaren zijn ontstaan.  • Stroming 1 bestaat voornamelijk uit professionele uitgevers die hun content graag verpakken in prachtige opmaak en verrijken met multimedia om zo meer bereik te creëren en meer adverteerders te interesseren.

  • Stroming 2 bestaat hoofdzakelijk uit gebruikers die snel en effectief op zoek zijn naar relevante content en zich niet willen laten afleiden door telkens wisselende navigatie op uiteenlopende websites die eruit zien als kermisattracties. Deze groep gebruikers heeft al jaren middelen tot hun beschikking om dat effectief te kunnen doen. RSS is bijvoorbeeld een protocol waarmee je een 'abonnement' op de updates van een websites kunt nemen om vervolgens de inhoud van al die websites snel te scannen en vervolgens te consumeren met behulp van een zogenaamde RSS lezer als Google Reader.


  Met de komst van de iPad bleek dat veel early adopters blijkbaar afkomstig zijn uit deze laatste groep. De populariteit van het grote aantal RSS lezers in de App Store is fenomenaal en hier worden ook echte vernieuwingen doorgevoerd. Denk aan apps waarbij de content uit RSS feeds dynamisch opgemaakt wordt als was het een traditionele krant, of apps die de inhoud weergeven als was het een eBook (Reeder) of juist weer presenteren in een vernieuwende interface (Pulse Reader).
  De klap op de vuurpijl was natuurlijk Flipboard waarin niet alleen de inhoud van RSS feeds werd getoond, maar ook de inhoud die vrienden met je delen middels Tweets of Facebook updates.


  Zowel Flipboard als Reeder gebruik ik dagelijks en deze twee apps hebben iets gemeen. Elk artikel, ongeacht z'n origine, wordt op een zeer prettig leesbare wijze weergegeven met behulp van een service die Readability heet. Een New Yorks bedrijfje heeft deze zogeheten 'content parser' een jaar geleden ontwikkeld en die was al een tijd lang beschikbaar als beta. Met behulp van deze parser kun je elke webpagina omtoveren tot een rustig ogende eBook pagina. Alle storende inhoud wordt eruit gestript, enkel de inline afbeeldingen worden getoond. Headers, navigatiemenu's, knipperende advertenties, werkelijk alles verdwijnt uit beeld zodat je je kunt concentreren op de overgebleven tekst die op een lichtbruine of lichtgrijze achtergrond wordt geplaatst met flinke marges aan zijkant van het venster om het leesgenot te verhogen.


  Betalen voor online content?


  Mede vanwege de populariteit van Flipboard en Reeder heeft het Readability nu een uniek business model ontwikkeld. De nieuwe service kent twee soorten gebruikers:  • 'Publishers' kunnen gratis een account aanmaken alwaar ze hun websites kunnen registreren. Een 'Publisher' kan iedereen zijn die online content genereert, dus ook een blogger. Met behulp van een javascript kunnen ze de 'Read Now' en 'Read Later' knoppen aan hun website toevoegen.

  • 'Readers' moeten daarentegen betalen om van deze dienst gebruik te maken. Voor een bedrag van 5 dollar per maand kunnen zij met behulp van een bookmarklet elke pagina omtoveren naar een eReader pagina en artikelen bewaren en archiveren. Is een pagina die ze met behulp van Readability lezen geregistreerd bij een 'Publisher', dan ontvangt deze een percentage van het abonnement van de 'Reader'.


  De lezers betalen dus indirect voor de content die ze op een prettige willen lezen zonder storende grafische elementen zoals irritante advertenties. Slim bedacht en rechtvaardig.


  De hamvraag die deze week werd opgeworpen is dus deze: Wil ik als lezer betalen voor een mooi gemaakte multimedia krant die slechts een beperkte inhoud kent? Of wil ik betalen voor webcontent die mij interesseert, ongeacht wie de auteur van die content is? Voor mij is het duidelijk. Ik heb een abonnement op Readability afgesloten en 'The Daily' van m'n iPad verwijderd...


  Wat zou jij doen?