• Het veelkoppige monster van het automatisch aggregeren

  , ,


  De meeste mensen gebruiken tegenwoordig meerdere sociale netwerken. Ze hebben bijv. een profielpagina op Facebook, ze twitteren er lustig op los en gebruiken waarschijnlijk ook nog een bookmark service zoals Delicious of Digg. Al die balletjes in de lucht houden is een hoop werk. Voor mensen die social media bedrijfsmatig inzetten wordt het nog lastiger omdat zij waarschijnlijk meerdere accounts gebruiken die eveneens meerdere netwerken omvatten. Het automatisch aggregeren van content naar die diverse sociale netwerken is dus een must om alle kanalen te bespelen, maar daar moet je dus wel goed over nadenken...


  Experimenteren maar...


  Zelf werd ik recentelijk door de twitterkoning Erwin Blom @erwblo gewezen op het feit dat ik dubbele posts aan het genereren was via de verschillende accounts die ik beheer. Dat bracht me op een lange zoektocht naar de verschillende aggregatie instellingen waar ik in de afgelopen jaren mee heb zitten stoeien. Zo heb ik ooit een Delicious account aangemaakt. Ik maak daar bookmarks van interessante dingen die ik tegenkom en vandaar uit wordt het automatisch gepost naar mijn Dutch Apple Pro Users groep die ik ooit op LinkedIn ben begonnen en inmiddels ook op Twitter bestaat. Vervolgens heb ik voor mijn persoonlijke Twitteraccount ooit geëxperimenteerd met Friendfeed omdat deze automatisch naar verschillende netwerken kon aggregeren. Friendfeed werd op een gegeven moment in Facebook geïntegreerd maar ik gebruik het nog steeds voor een enkel specifiek doel. Voor een ander account gebruikte ik een tijdlang de dienst TwitterFeed, maar die was ik op een gegeven moment domweg vergeten. Onlangs kwam ik erachter dat deze nog steeds berichten van mijn blog naar Twitter aan het doorpompen was. Die kwamen weer op Facebook terecht want mijn profiel beschikt weer over Twitter integratie. Die had ik inmiddels uitgezet want ik wilde niet zomaar al mijn tweets naar Facebook sturen dus installeerde ik hier de Selective Twitterfeed toepassing die alleen tweets met een #fb hashtag doorplaatst. Helaas kwam ik er na een tijdje pas achter dat Selective Twitterfeed in combinatie met de officiële Twitter toepassing een bug veroorzaakt die domweg alles van Twitter doorplaatst. Vervolgens ben ik met Hootsuite aan de slag gegaan omdat dit een mooie service is als je meerdere accounts moet beheren (zowel Twitter als Facebook profielen en pagina's) Optioneel kan deze dienst ook RSS feeds automatisch doorzetten naar geselecteerde accounts. Hier voed ik tegenwoordig mijn leeslijst mee die ik beheer via Read it Later.


  Wat gaat waar naar toe?


  De chaos die de historie aan experimenten heeft veroorzaakt zorgde ervoor dat ik een tijdlang niet duidelijk ben geweest in mijn communicatie naar specifieke doelgroepen. Sommige berichten werden dubbel gepost terwijl persoonlijke berichten soms naar een zakelijk netwerk werden gepost. Dat is geen goed beleid en ik had al meerdere pogingen ondernomen om die chaotische aggregatie te lijf te gaan, maar zonder sluitend succes. Sinds vandaag heb ik echter besloten om langzamerhand alles naar Hootsuite over te hevelen. Het grote voordeel van Hootsuite is dat het een centraal te beheren bron voor al je accounts en RSS feeds kan zijn. Je kunt hier dus redelijk goed bepalen wat je naar welk gewenst netwerk wilt posten. Als je bijvoorbeeld meerdere blogs of bookmark services gebruikt voor het verzamelen van interessante links kun je van hieruit bepalen welke netwerken hier automatisch mee gevoed moeten worden. Daarnaast kun je hier ook prima bepalen welke handmatig verstuurde berichten je naar specifieke accounts wilt versturen.

  Kortom, als het goed is heb ik nu meer controle over al die zaken die ik met jullie deel. Commentaar is meer dan welkom, en als ik een overload aan informatie veroorzaak moet je het me zeker laten weten...