• HootSuite voor iPad, ideaal dashboard voor Social Media

  , ,


  Al zolang ik me met social media netwerken bezig hou ben ik op zoek naar de meest ideale toepassing om de informatiestromen te kanaliseren. Er bestaan diverse (semi) professionele applicaties voor de desktop, maar in mijn ogen zijn ze geen van allen ideaal. Zeker niet omdat het bijhouden van social media netwerken tegenwoordig het meest via mijn iPad geschied.

  Het voordeel van HootSuite was me al wel duidelijk, maar totdat de iPad app deze week werd gelanceerd gebruikte ik het slechts incidenteel...


  HootSuite op de desktop


  De HootSuite applicatie is evenals bijv. Seesmic of UberVU in staat om meerdere accounts te beheren. Niet alleen meerdere Twitter accounts, maar ook Facebook, Foursquare of LinkedIn accounts kun je hiermee volgen en berichten naar de gewenste accounts posten. Het posten van een bericht kan eventueel ook geautomatiseerd worden met een update timer. Daarnaast zijn deze toepassingen in staat om te traceren welke berichten het meest verspreid worden. Uiteraard worden die statistieken allemaal in mooie grafiekjes gevat.

  Seesmic heb ik al vrij snel laten vallen. De applicatie is in Adobe Air gebouwd en is daardoor traag. Hootsuite en UberVU draaien daarentegen in de browser. UberVU is erg krachtig, zeker als het gaat om het genereren van statistieken of het volgen van keywords, maar ik vind dat de dienst met een prijs van 49 euro per maand een te beperkte prijs/kwaliteit verhouding biedt. Hootsuite was tot voor kort gratis maar er moet sinds kort betaald worden als je de pro versie hanteert voor meerdere accounts en medewerkers. Voor 5 euro per maand krijg je echter wel waar voor je geld. Zowel UberVU als HootSuite kunnen ingezet worden door social media teams die gezamenlijk meerdere accounts beheren. HootSuite blijkt ook nog eens lekker snel te zijn, ook met een aantal verschillende accounts en tientallen 'streams'.


  Synchroniseren van online voorkeuren


  Het grote voordeel van HootSuite is dat het ook over een iPhone App beschikt (en sinds kort iPad) waarbij de instellingen voor je verschillende netwerken automatisch via de server gesynchroniseerd worden. Als je dus al maanden bezig bent geweest om de HootSuite omgeving op de desktop zo ideaal mogelijk in te richten met verschillende 'tabs' en 'streams', dan hoef je op de iPhone of iPad niets meer te doen dan het invullen van je inloggegevens en zijn de instellingen binnen een minuut gesynchroniseerd. Dat is handig, want je maakt in HootSuite zogeheten 'tabs' aan waar je uiteenlopende 'streams' van verschillende netwerken samenbrengt. Zo maak je bijv. een 'tab' waarin je zowel de 'streams' van de verschillende Twitterfeeds en de Facebook pagina van een bedrijf of instelling samenvoegt, desnoods aangevuld met een paar 'search streams' op basis van keywords of hashtags die relevant zijn voor dat bedrijf.


  iPad en iPhone app


  Zoals gezegd gebruik ik HootSuite al een tijdje op de desktop, al is het incidenteel. Dat heeft te maken met het feit dat mijn laptop hoofdzakelijk voor werk wordt gebruikt. Het blijft irritant om continu geluiden te horen of popups met nieuwe berichten te lezen als je druk bezig bent met maken van een ontwerp of een verslag aan het schrijven bent. De praktijk leert dat ik dan meestal geïrriteerd mijn social media applicaties uitschakel. Twitteren deed ik al sowieso al veel met mijn iPhone maar sinds de iPad in huis is blijkt dat ik dit apparaat hoofdzakelijk gebruik voor het lezen van RSS feeds en het bijhouden van sociale netwerken. Waarom? Omdat je dit lekker vanuit je luie stoel doet op momenten dat je er even tijd voor hebt. Bijvoorbeeld tijdens het ontbijt of een koffiepauze.

  HootSuite voor de iPad blijkt dus een ideale oplossing. Met deze app heb je alle power van een professioneel social media dashboard op je iPad. Je kunt al je 'streams' net als op de desktop per categorie volgen, berichten tussen accounts cross-posten (desgewenst met een timer), Facebook pagina's updaten, inchecken op Foursquare, berichten toewijzen aan team members en statistieken bekijken. En dat allemaal met het bijkomende voordeel dat je het lastige werk van het configureren en inrichten van de toepassing vanaf je desktop kunt doen en met een druk op de knop synchroniseert met de iPhone en/of iPad.


  Statistieken en Blog feeds


  Een voordeel van een professioneel social media dashboard is het feit dat je via statistieken kunt zien wat het bereik van een bepaald bericht is. HootSuite maakt gebruik van een eigen URL-shortener service genaamd ow.ly (de afkorting is afkomstig van de uil die als logo wordt gebruikt). Alle links die je via HootSuite verspreidt worden via deze dienst ingekort en getraceerd. Zo kan de toepassing per account of per bericht laten zien wat de impact is. Gekoppeld hieraan is het vooral handig dat je ook volautomatisch nieuwe posts van een blog via HootSuite en ow.ly kunt verspreiden. In de voorkeuren kun je RSS adressen van meerdere blogs toevoegen en bepalen hoe vaak deze gescand moeten worden op nieuwe artikelen die vervolgens automatisch naar de geselecteerde sociale netwerken verstuurd worden. Op deze manier krijg je niet alleen inzicht in het bereik van je eigen berichten maar ook in de verspreiding van je blog via de verschillende social media netwerken...