• Hipstamatic meets Salvador Dali

  , ,


  De Hipstamatic iPhone app is binnen een jaar tijd uitgegroeid tot een regelrechte cultus. Overal kom je snapshots tegen voorzien van de o zo herkenbare fotografische effecten. Hipstamatic Prints sieren bijv. ontelbare Facebook en Flickr pagina's. Niet in de laatste plaats omdat de app het mogelijk maakt om je kunstwerkjes via deze netwerken direct met het publiek te delen. De foto's hebben een herkenbare handtekening. 
  Wat is nu de kracht van deze app?


  Onverwachte resultaten die bijna altijd mooi zijn


  Zover ik het aan mijn eigen gebruik kan afleiden zit de lol van Hipstamatic in het feit dat je de resultaten niet achteraf kunt beïnvloeden. Alleen voordat je de opname gaat maken kun je anticiperen op een bepaald effect door een specifieke combinatie van een lens en film te kiezen. Uit ervaring weet je wel een beetje welk effect er ongeveer gaat ontstaan bij een bepaald onderwerp en het aanwezige licht. Zodra je de opname gaat maken, waarbij je door een klein zoekertje tuurt zodat goed kadreren ook al niet mogelijk is, ben je overgeleverd aan de nukken van deze app en wat het algoritme van je foto gaat maken. Geen enkele mogelijkheid om dingen achteraf bij te sturen. Het ontwikkelen van de print duurt ook nog eens een hele minuut dus de nieuwsgierigheid naar het eindresultaat wordt flink opgevoerd.

  De lol zit 'm dus in dat 'analoge' gevoel van het wachten. Het besef dat fotografie vaak een kwestie is van toeval. Die vertraging in het ontwikkelen van de foto is dan ook heel bewust door de ontwikkelaar ingebouwd (vergelijk die tijd maar eens met veel andere geavanceerde iPhone apps). De ontwikkelaars van Hipstamatic hebben daarmee een gevoelige snaar geraakt. Vaak willen we helemaal geen eindeloze controle over het eindresultaat van onze foto's. Wat we willen is momenten in ons leven vastleggen om vervolgens verrast te worden door het onverwachte resultaat. En daar is Hipstamatic meester in. Ik heb vele iPhone apps voor beeldmanipulatie getest, maar Hipstamatic weet me bijna altijd positief te verrassen. De ontwikkelaars zijn ware tovenaars als het gaat om beeldmanipulatie...


  Salvador Dali HipstaPack  Dali


  Het verdienmodel van Hipstamatic zat vanaf het begin al gebeiteld. In de HipstaMart kun je niet alleen echte afdrukken van je foto's bestellen, maar ook films, lenzen en flitsers aanschaffen voor het creëren van nieuwe effecten. Deze effecten worden voor 79 eurocent in bundels verkocht onder de noemer 'HipstaPak'. Sinds de introductie van deze app zijn er slechts mondjesmaat nieuwe HipstaPak's toegevoegd. Ook dat tempo is weer heel bewust gekozen. Zo wordt elke release breeduit gecommuniceerd om een hype te creëren. De laatste hype was het Salvador Dali HipstaPak dat vorige week werd aangekondigd. Deze bundel bestaat uit een film en een speciale lens die facetopnamen maakt (dubbelbelichting en beeldverschuiving). De bijbehorende film veroorzaakt geschilderde randen en heeft een structuur alsof de foto op canvas is afgedrukt. Het Dali HipstaPak was bij introductie zo populair dat de server van de HipstaMart enkele dagen onbereikbaar was.

  Na enig experimenteren blijkt ook dit effect weer een juweeltje. De effecten van de facetlens, kleuren en kaders zijn weer knap geprogrammeerd zodat je van bijna elke saai snapshot een interessant kunstwerkje kunt verwachten. Vind je de effecten van de facetlens een beetje over 'the top' dan kun je nog aan het experimenteren slaan met andere lenzen in combinatie met de Salvador Dali film, eventueel aangevuld met een flitser (de app gebruikt ook de ingebouwde led flitser van de iPhone 4).


  De testfoto's in deze gallery tonen de effecten van de Salvador Dali Lens in combinatie met de film. De serie opnamen van dezelfde roos werden gemaakt met andere lenzen en flitsers in combinatie met de Salvador Dali film. (Gebruikte lenzen zijn de John S en de Jimmy in combinatie met de Berry Pop en Standard Flash)