• Datavisualisatie: Journalism in the Age of Data

  , ,
  [vimeo http://www.vimeo.com/14777910 w=500&h=283]

  Via een social media netwerk -wat een zegen is dat toch als je een specifieke interesse wilt voeden!- kwam ik op het spoor van deze interessante film van Geoff McGhee. Geoff is een online journalist die gespecialiseerd is in datavisualisatie en laat in deze film (van bijna uur!) zien hoe moderne journalisten deze techniek gebruiken om hun verhaal te illustreren of beter te onderbouwen. Mensen zijn nu eenmaal visueel ingesteld en leren het snelst als ze zelf interactief met de gegevens aan de slag kunnen.


  Oud concept, nieuwe mogelijkheden


  Uiteraard is het visualiseren van gegevens een oud concept maar toch blijft het raar dat veel uitgevers hier online nog altijd erg weinig mee doen, zeker nu de middelen zo krachtig zijn. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat veel ontwerpers van infographics opgeleid zijn om statische 2D visuals te maken die geen interactie kennen. Voor een interactieve datavisualisatie heb je hele andere software en kennis nodig. 

  Daarmee hebben we de kern van het probleem blootgelegd. Het aantrekken van een dergelijke specialist heeft direct te maken met geld want de papieren uitgave is nog altijd de melkkoe. Een ontwerper een paar uur aan een grafiek in de krant laten werken kan men wel verantwoorden. Een programmeur een paar dagen aan een online tool laten werken is ondenkbaar.

  Interactie als publiekstrekker

  Geoff laat zien dat het laatste argument niet terecht is. Veel van die prachtige visualisaties zijn tegenwoordig met behulp van geavanceerde software steeds eenvoudiger en dus goedkoper te maken. Welke journalist gebruikt bij z'n online artikel bijvoorbeeld een gratis Google map of een automatisch gegenereerde grafiek uit de wetenschappelijke zoekmachine Wolfram Alpha?
  Natuurlijk, als je meer interactie wilt zoals de prachtige voorbeelden die Geoff in deze film laat zien moet je in tijd en kennis investeren. Daarmee biedt je de lezer wel een mooie extra aanleiding die een bezoek aan de site gewild maakt en de nodige verdieping en duiding kan geven. Een goede datavisualisatie kan zelfs specifieke bezoekers naar een site trekken die anders niet zouden komen. Trouwens, datavisualisaties worden vaak op hun beurt weer door lezers gedeeld via social media netwerken omdat het medium in staat is om een specifiek verhaal snel en duidelijk te vertellen. En dat is weer goed voor de pageviews...